2/11/12

Ο Υπουργός Γεωργίας προήδρευσε σύσκεψης για θέματα του κλάδου καρβουνοπαραγωγών 02/11/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης προήδρευσε σήμερα ευρείας σύσκεψης, στο Υπουργείο Γεωργίας, με εκπροσώπους του κλάδου των καρβουνοπαραγωγών για θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Βουλευτή του ΑΚΕΛ κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου, του Επάρχου Λευκωσίας κ. Αργύρη Παπαναστασίου, εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου και λειτουργών του Υπουργείου Υγείας, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.


Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καρβουνοπαραγωγοί λόγω της αύξησης της τιμής στα καυσόξυλα που πωλούνται από το Τμήμα Δασών. Οι εκπρόσωποι του κλάδου τόνισαν ότι το επιπρόσθετο κόστος στην παραγωγή καρβούνων από την αγορά πιο ακριβών καυσόξυλων έχει ως συνέπεια τα ντόπια κάρβουνα να καταστούν λιγότερο ανταγωνιστικά από τα εισαγόμενα.


Επίσης, συζητήθηκαν οι όροι λειτουργίας των υφιστάμενων καμινιών και η ανάγκη να υπάρξουν αυστηρότερα κριτήρια στους όρους λειτουργίας με στόχο τη μείωση της οχληρίας που προκαλείται στους κατοίκους που γειτνιάζουν με τα καμίνια, αλλά και για την πρόληψη των πυρκαγιών στην ύπαιθρο. Αποφασίστηκε, τέλος, η σύγκλιση επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων Τμημάτων και Υπηρεσιών, υπό την Προεδρία του Επάρχου Λευκωσίας, η οποία θα επιληφθεί των ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο και τη βιωσιμότητά του μέσα από ορθές πρακτικές.