2/11/12

Δήλωση του Υπουργού Εμπορίου κατά τη συνέντευξη Τύπου για την τουριστική πολιτική της Κυβέρνησης 02/11/2012


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης παραχώρησε σήμερα, στο Υπουργείο, συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την ευρύτερη τουριστική πολιτική της Κυβέρνησης. Της συνέντευξης Τύπου είχε προηγηθεί σύσκεψη για εξέταση του θέματος του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα, υπό την προεδρία του κ. Συλικιώτη και τη συμμετοχή της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Εμπορίου κας Ζέτας Αιμιλιανίδου, του Προέδρου κ. Αλέκου Ορουντιώτη και αντιπροσωπείας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), του Γενικού Διευθυντή του ΚΟΤ κ. Μάριου Χαννίδη και υπηρεσιακών λειτουργών.


Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Συλικιώτης δήλωσε τα ακόλουθα:


«Σήμερα είχαμε μια συνάντηση με τον ΚΟΤ, όπου συζητήσαμε κάποια θέματα εξειδικευμένα στα οποία θα αναφερθώ στη συνέχεια. Όμως, θεωρώ ότι αυτή είναι μια ευκαιρία να θέσουμε ευρύτερα τα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό. Θα ήθελα να ξεκινήσω, λοιπόν, αναφέροντας κάποιους χθεσινούς τίτλους εφημερίδων:


• «Αύξηση – ρεκόρ 17% τον Αύγουστο: Τα έσοδα από τον τουρισμό πετούν»

• «Ρεκόρ εσόδων από τον τουρισμό»

• «Εκτόξευση τουριστικών εσόδων 16,9% τον Αύγουστο»


Όταν ήρθα στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού τον περασμένο Μάρτιο, στην πρώτη μου συνάντηση με τον ΚΟΤ που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά που ανέλαβα, αλλά και στη συνέχεια με διάφορους εκπροσώπους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και ευρύτερα του τουριστικού τομέα, επικρατούσε ένα μούδιασμα, ένας σκεπτικισμός και επιφυλάξεις, στο κατά πόσο το 2012 θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε τις αυξήσεις που σημείωσε ο τουρισμός το 2011. Να υπενθυμίσω ότι το 2011 είχαμε μια αύξηση της τάξης περίπου του 11% σε επισκέπτες, αλλά και μια μεγαλύτερη αύξηση στα έσοδα περίπου 13% και τούτο είναι ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό διαφοροποίησης.


Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα επιβραβεύουν όσους πιστεύαμε – και αναφέρομαι κυρίως στον ΚΟΤ και σε εμάς στο Υπουργείο – πως θα πάμε πολύ καλά, ακόμη καλύτερα από το 2011.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012, οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 4.6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, πλησιάζοντας τα 2.5 εκατομμύρια για το σύνολο του έτους.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2012, οι αφίξεις ανήλθαν σε 1.68 εκατομμύρια περίπου, αριθμός ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στα τουριστικά χρονικά της Κύπρου μετά τα 1.72 εκατομμύρια αφίξεις περιηγητών την αντίστοιχη περίοδο του 2001.

Ακόμη πιο θετικά ήταν τα αποτελέσματα στα έσοδα από τον τουρισμό. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012, οι τουριστικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση 8.5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Με την τάση που επικρατεί σήμερα, τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να ανέλθουν σε €1.9 δις για το 2012.

Αρκεί να αναφέρω μόνο ένα χαρακτηριστικό που έχει να κάνει με τη ρωσική αγορά, που με μέτρα που πήραμε τα προηγούμενα χρόνια βοηθήσαμε να υπερδιπλασιάσουμε σήμερα τα ποσοστά. Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου τους 450.000 επισκέπτες και υπολογίζεται ότι την επόμενη χρονιά ενδεχομένως να ξεπεράσουμε το μισό εκατομμύριο.

Πριν τρία χρόνια, όταν ως Υπουργός Εσωτερικών έλεγα ότι με την απλοποίηση στη θεώρηση διαβατηρίων από τη Ρωσία θα μπορούμε να φτάσουμε σε μερικά χρόνια στο μισό εκατομμύριο τουρίστες και εγώ ο ίδιος θεωρούσα υπερβολικό τον αριθμό. Αλλά φαίνεται ότι όχι μόνο είναι ρεαλιστικός, αλλά μπορούμε και να τον ξεπεράσουμε.

Γι’ αυτόν τον λόγο ελπίζουμε σε ανάλογα αποτελέσματα και για την επόμενη χρονιά. Αυτά τα αποτελέσματα όμως δεν ήρθαν τυχαία. Πρέπει να πω ότι σε άψογη συνεργασία με τον ΚΟΤ, τους τελευταίους μήνες θέσαμε κάποιες προτεραιότητες και ένα συνολικό πρόγραμμα δράσης με βασικά στοιχεία:
• Πρώτον, την προώθηση του πενταετούς Στρατηγικού Σχεδίου του ΚΟΤ για τον τουρισμό, με κύριους άξονες τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι προσπάθειές μας για την υλοποίηση έργων υποδομής, όπως τα γήπεδα γκολφ και οι μαρίνες σε τουριστικές περιοχές, αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο. Το ίδιο ισχύει για τις προσπάθειές μας για ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, όπως είναι ο Συνεδριακός Τουρισμός, ο Ιατρικός Τουρισμός, ο Αθλητικός Τουρισμός, ο Καταδυτικός Τουρισμός και, τέλος, τα τρία προγράμματα αειφόρου ανάπτυξης, όπως είναι η καθιέρωση κριτηρίων/προτύπου για «πράσινες παραλίες».

• Δεύτερον, τον εξορθολογισμό των εξόδων του ΚΟΤ. Θα ήθελα να αναφέρω μια υποσημείωση εδώ. Θυμάμαι όταν ήρθα στο Υπουργείο ασκείτο μια κριτική γιατί μειώθηκε ο προϋπολογισμός του ΚΟΤ και έλεγα ότι το ζήτημα είναι πώς θα οργανωθούμε καλύτερα. Και εις πίστιν τους, το Συμβούλιο και η Διεύθυνση του ΚΟΤ εξορθολογίζουν, ακριβώς, τη λειτουργία του ΚΟΤ για να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί.

Ένα σημαντικό στοιχείο εξορθολογισμού είναι η αναδιοργάνωση των γραφείων εξωτερικού, με στόχευση την προσέλκυση τουριστών από διαθέσιμες νέες αγορές. Δηλαδή την αναδιοργάνωση των γραφείων και του τρόπου που ενισχύουμε την προβολή. Είναι γνωστό ότι ανατέθηκε μία σχετική μελέτη από τον ΚΟΤ, η οποία συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Συμβούλιο του Οργανισμού, και έχω τη διαβεβαίωσή τους ότι σε μερικές εβδομάδες θα ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη για να γίνει με έναν τρόπο οργανωμένο αυτός ο εξορθολογισμός.

• Τρίτο θέμα είναι η διευκόλυνση θεωρήσεων εισόδου, όπως για παράδειγμα με την Ουκρανία, όπου λειτουργήσαμε με μεγάλη ταχύτητα. Σε συσκέψεις με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, καταφέραμε να ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και να γίνουν όλα τα πρακτικά βήματα, αφού χρειαζόταν να εγκατασταθούν και η αναγκαία τεχνολογία και προσωπικό. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για διοχέτευση τουριστών στην Κύπρο από την Ουκρανία και ήδη οι πρώτες ενδείξεις είναι αρκετά ενθαρρυντικές.
Πρέπει να σημειώσω ότι κάτι ανάλογο τώρα θέλουμε να προωθήσουμε και με την Κίνα, που αποτελεί μια νέα αγορά. Αντικείμενο της σημερινής μας συνάντησης ήταν ακριβώς αυτό, να δούμε πώς παίρνουμε μέτρα και ο ΚΟΤ από την πλευρά του και ευρύτερα ως Πολιτεία, ώστε να διευκολύνουμε την κάθοδο τουριστών από την Κίνα. Και πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν και εδώ σημαντικές ενδείξεις, μιλώντας πάντα για την επόμενη χρονιά, όμως χρειάζεται να ενεργήσουμε σήμερα και σύντομα να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα.

• Τέταρτον, η αξιοποίηση των επισκέψεών μου σε Ισραήλ, Ιορδανία, Αίγυπτο, Λίβανο. Είχα συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς Τουρισμού και ένα θέμα που τέθηκε στο τραπέζι είναι η μελέτη και διαμόρφωση κοινών πακέτων με τους γείτονές μας για τουρίστες από μακρινούς προορισμούς, όπως την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Κορέα κλπ. Από κάποιους μακρινούς προορισμούς είναι πολύ δύσκολο να έρχονται τουρίστες αποκλειστικά για έναν τουριστικό προορισμό και η διαμόρφωση πακέτων θα βοηθήσει να τους προσελκύσουμε.

• Το πέμπτο θέμα είναι η ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων. Και εδώ δουλεύουμε εντατικά, σε συνεργασία με τον ΚΟΤ και με άλλα αρμόδια Υπουργεία, για να δούμε πώς μπορεί να υπάρξουν περισσότερες πτήσεις προς την Κύπρο, όχι μόνο από τις Κυπριακές Αερογραμμές αλλά και από ξένες εταιρείες, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση τουριστών.

Καταλήγοντας λοιπόν, να αναφέρω ότι όσα συμβαίνουν είναι αισιόδοξα για τη δυναμική που χαρακτηρίζει την κυπριακή κοινωνία και τις πραγματικές δυνατότητες που έχει για να υπερβεί την παρούσα δύσκολη οικονομική φάση που περνούμε ως χώρα.

Η τουριστική βιομηχανία είναι ένα κρίσιμο κομμάτι, στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε γιατί μπορεί να προσφέρει πολλά στην οικονομία μας, αλλά και γιατί αποτελεί μέρος της κουλτούρας μας. Αυτή είναι μια πτυχή την οποία δεν πρέπει να παραμελούμε σε καμιά περίπτωση και η οποία συνδέεται και με σημαντικά ζητήματα όπως την απασχόληση Κυπρίων στον κλάδο».