2/11/12

Αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη από την Πρεσβεία της Κύπρου στην Μπρατισλάβα 02/11/2012



Στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μπρατισλάβα διοργάνωσε, από τις 22 μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, φεστιβάλ κινηματογράφου αφιερωμένο στον μεγάλο Κύπριο σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του, τιμώντας έτσι το ανεξίτηλο έργο και προσφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο.


Ο Πρέσβης κ. Μάριος Κουντουρίδης καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας ως μέσου αμοιβαίας κατανόησης και εμβάθυνσης σχέσεων ανάμεσα σε κράτη και λαούς, σημειώνοντας ότι αυτή αποτελεί εκ των προτεραιοτήτων της νεοϊδρυθείσας Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σλοβακία. Ο κ. Πρέσβης επισήμανε, μεταξύ άλλων, τη διαχρονική συμβολή της Κύπρου στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού.


Οι ταινίες που προβλήθηκαν στο φεστιβάλ της Μπρατισλάβας με την ευγενή συνδρομή του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» που εδρεύει στην Αθήνα ήταν: Ερόικα (Our Last Spring), Γλυκιά Πατρίδα (Sweet Country) και η τραγωδία «Τρωάδες» (The Trojan Women). Σημειώνεται ότι οι προβολές των ταινιών πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα κινηματογράφου KINOMLADOST που ευρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Μπρατισλάβας. Το φεστιβάλ σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς το παρακολούθησε μεγάλος αριθμός Πρέσβεων και εκπρόσωπων Πρεσβειών, αξιωματούχοι διαφόρων Υπουργείων της Σλοβακίας και πλήθος κόσμου.