16/9/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε εκδήλωση των Κέντρων Ενηλίκων, στη Γεροσκήπου 16/09/2012


Με ευχαρίστηση αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να χαιρετήσω αυτή την όμορφη εκδήλωση που έχει καθιερωθεί ως θεσμός. Ευχαριστώ τον αγαπητό Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΕΣΣΕ) Πάφου που μου ζήτησε να θέσω υπό την αιγίδα μου την εκδήλωση και να ανοίξω την έκθεση χειροτεχνίας και κατασκευών των προγραμμάτων της επαρχίας σας.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να συγχαρώ, επίσης, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΣΕ Πάφου καθώς και τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Συμβουλίου Κοινοτικής Ευημερίας Γεροσκήπου για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης που στόχο έχει τη στήριξη των ατόμων της τρίτης ηλικίας, την κινητοποίησή τους για ενεργό συμμετοχή, δημιουργική απασχόληση, κοινωνικοποίηση και ψυχαγωγία.
Το ΕΣΣΕ Πάφου, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη σημαντική δράση που επιτελεί στην επαρχία του, έχει σήμερα καταφέρει να δραστηριοποιήσει 32 εθελοντικές οργανώσεις. Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη μέσα από την οποία οι άνθρωποι αποκτούν νέες δεξιότητες και βοηθούνται να είναι ενεργοί πολίτες στην κοινότητα τους. Για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι εθελοντές είναι πολύτιμοι συνεργάτες. Με τη λειτουργία των προγραμμάτων της οργάνωσής τους αναλαμβάνουν εξειδικευμένους ρόλους και προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους.
Η εθελοντική δραστηριότητα, έχοντας τις βάσεις της στην αμοιβαιότητα και στην αλληλεγγύη, είναι ανεκτίμητης σημασίας αφού δεν έχει πλαίσια και όρια και μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις ανάλογα με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν και να προσφέρει ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της συνεισφοράς του εθελοντικού κινήματος στον κοινωνικό τομέα, η Κυβέρνηση στηρίζει τις δράσεις των οργανωμένων εθελοντών μέσα από το Σχέδιο Επιχορήγησης Εθελοντικών Οργανώσεων που εφαρμόζουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, παρέχοντας τεχνική και οικονομική βοήθεια στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στόχος του Σχεδίου αυτού είναι η κινητοποίηση της εθελοντικής πρωτοβουλίας για ίδρυση, λειτουργία ή επέκταση προγραμμάτων στις κοινότητες με γνώμονα τις τοπικές κοινωνικές ανάγκες και την ευημερία των πολιτών.
Ταυτόχρονα, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας προκηρύσσουν από το 2009 το Σχέδιο Επιχορήγησης των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλύπτοντας μέρος των λειτουργικών και κεφαλαιουχικών εξόδων των προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών σε ένα ευρύτερο δίκτυο λειτουργίας.
Ενημερωτικά αναφέρεται ότι για το 2012 παραχωρήθηκε μέσω των δύο προαναφερόμενων Σχεδίων Επιχορήγησης ποσόν ύψους €437.000 για την επιχορήγηση 16 προγραμμάτων που λειτουργούν στην επαρχία Πάφου.
Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μία φορά ότι η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή συμπαράσταση και στήριξη προς τις εθελοντικές οργανώσεις, έτσι ώστε όλοι μαζί να επιτύχουμε την ανάπτυξη και πρόοδο της κοινωνίας μας.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο αξιέπαινο έργο σας.