16/9/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ.Δημήτρη Ηλιάδη στο Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού-Αγίου Φωτίου «Στ’ αχνάρια της παράδοσης» 16/09/2012


Με ιδιαίτερη προθυμία ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να εγκαινιάσω το 3ο Αγροτικό Φεστιβάλ που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Στατού-Αγίου Φωτίου «Στέλιος Κυριακίδης».
Το Φεστιβάλ έγινε ένας εξαιρετικός θεσμός που διεξάγεται ακόμη μια χρονιά με επιτυχία, ένας θεσμός που αναδεικνύει αυθεντικά τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του λαού μας.
Με τη μουσική, το τραγούδι και τον χορό, με τα πατροπαράδοτα τοπικά προϊόντα, με τον ζήλο, την ευγένεια, το φιλότιμο και το μεράκι των κατοίκων της κοινότητας η παράδοση δεν αναβιώνει μόνο ευκαιριακά ως φεστιβαλικό είδος. Η παράδοση εδώ στον Στατό-Άγιο Φώτιο επιβιώνει ως πραγματικότητα μέσα στον χρόνο με τις ασχολίες και τις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων.
Είναι εντυπωσιακή η συνολική εικόνα του Φεστιβάλ. Η έκθεση παραδοσιακών εργαλείων, η παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων, παλουζέ, σουτζιούκου, αναρής, τραχανά, χαλλουμιού, τσαμαρέλλας, γλυκών του κουταλιού αλλά και ζιβανίας, όλα αυτά μαζί με το παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα και πάνω απ’όλα με το φιλότιμο, την καλοσύνη και το χαμόγελο των κατοίκων στήνουν ένα εξαιρετικό σκηνικό που τιμά την κοινότητα και τον τόπο μας.
Η παράδοση εδώ στον Στατό-Άγιο Φώτιο δεν είναι παρελθόν. Είναι η καθημερινή ζωή των ανθρώπων που με τον μόχθο και τον τίμιο ιδρώτα τους καλλιεργούν την κυπριακή γη, παράγουν τα προϊόντα τους με τα πιο αγνά υλικά και προσφέρουν δυνατές και μοναδικές γευστικές και αισθητικές εμπειρίες σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
Όλα αυτά αποτελούν γνήσια έκφραση του παραδοσιακού μας πολιτισμού, καταγράφουν τον χαρακτήρα του τόπου και του λαού μας και φέρουν την ιδιαίτερη σφραγίδα της μοναδικότητας.
Μέσα σ’ αυτό το υπέροχο φυσικό περιβάλλον ο Στατός-Άγιος Φώτιος υπάρχει, εργάζεται, αναπτύσσεται, προοδεύει. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποδεικνύουν και δηλώνουν την πίστη, τη θέληση και την ικανότητα του λαού μας να αντισταθεί στην ισοπέδωση και να επιβιώσει στις ρίζες του. Μας δίνουν ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και προοπτικής για το μέλλον.
Θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο για το ωραίο Φεστιβάλ και για όσα προσφέρουν στην κοινωνία και τον τόπο μας.