15/9/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην χοροεσπερίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου Τραχυπέδουλας 15/09/2012


Να μη μεταδοθεί πριν από τις 8.30 μ.μ.

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στην ετήσια χοροεσπερίδα που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Τραχυπέδουλας και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων της Τραχυπέδουλας και συγχαίρω θερμά τόσο τις Τοπικές Αρχές όσο και τους απόδημους της κοινότητας για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία τους.


Η διοργάνωση φεστιβάλ, χοροεσπερίδων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων αποτελεί σημείο αναφοράς για τις μικρές κοινότητες της κυπριακής υπαίθρου. Δίνουν την ευκαιρία στους κατοίκους του χωριού, στους μόνιμους αλλά και στους αποδήμους, να συναντηθούν και να περάσουν στιγμές ξεγνοιασιάς, διασκέδασης και να συσφίξουν περισσότερο τις σχέσεις τους, μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Τέτοιες αξιόλογες εκδηλώσεις αποδεικνύουν το ενδιαφέρον των κατοίκων να κρατήσουν ζωντανή τη ζωή στην ύπαιθρο και συμβάλλουν στην κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής.

Οι απόδημοι αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας. Η πολυδιάστατη δράση τους και ο σημαντικός ρόλος που ανέκαθεν διαδραματίζουν ανά την υφήλιο συμβάλλουν στις προσπάθειες της εξωτερικής πολιτικής που ασκείται από την εκάστοτε Κυβέρνηση. Ο αγώνας για την επανένωση της πατρίδας μας μετά τα γεγονότα του 1974 γίνεται ακόμα πιο γνωστός μέσα από τη δική τους φωνή. Η συνεισφορά τους προς την πατρίδα μας είναι ανεκτίμητη και αξιέπαινη. Η επιστροφή των αποδήμων στη γενέθλια γη, έστω και πρόσκαιρη, συντελεί στο να διατηρείται άσβεστη στη μνήμη η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και στο να μεταδίδεται η πολιτιστική μας κληρονομιά στις επόμενες γενεές.

Είναι καθήκον όλων μας η διατήρηση και η προβολή της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς και της εθνικής μας ταυτότητας. Ο πολιτισμός είναι η ψυχή του κάθε λαού και του κάθε έθνους. Αυτές οι πολιτιστικές αξίες δίνουν διάσταση στην ύπαρξη μας και οφείλουμε να τις διαφυλάξουμε. Με αυτό τον τρόπο χτίζουμε πάνω σε γερά θεμέλια και είναι αυτά που θα μας καταξιώσουν μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ένταξη της χώρας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια σηματοδότησε νέες ευκαιρίες για όλους και έδωσε μοναδικά κίνητρα και ερεθίσματα ώστε να προβάλουμε τον πανάρχαιο και πλούσιο πολιτισμό μας, του οποίου είμαστε κληρονόμοι και προνομιούχοι συνεχιστές και για τον οποίο δίκαια υπερηφανευόμαστε.

Είναι γνωστό ότι η κυπριακή γεωργία και γενικότερα η κυπριακή ύπαιθρος βρίσκονται σήμερα σε μια περίοδο προσαρμογής στα νέα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα. Υιοθετώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεξεργαστήκαμε και θέσαμε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, πάγιος στόχος του οποίου είναι να δοθούν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες στον αγροτικό μας κόσμο για να αυξήσει τα εισοδήματα του και να βελτιώσει την οικονομική και κοινωνική του θέση με μια βιώσιμη γεωργική δραστηριότητα. Για τους ίδιους στόχους εργαζόμαστε σκληρά και για τη νέα προγραμματική περίοδο του 2014 -2020.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, αλλά και γενικότερα η Κυβέρνηση, θα σας στηρίζουμε σε κάθε προσπάθειά σας και θα είμαστε δίπλα σας στον αγώνα για αναζωογόνηση της κυπριακής υπαίθρου.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την αποψινή χοροεσπερίδα και συγχαίρω θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Τραχυπέδουλας, τον Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων της Τραχυπέδουλας και όλους όσοι εργάστηκαν για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της.