10/7/12

Εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Meermanno της Χάγης έκθεση χαρτών της Κύπρου στο πλαίσιο της έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ 10/07/2012

Πραγματοποιήθηκαν στις 2 Ιουλίου στο Μουσείο Meermanno της Χάγης τα εγκαίνια της έκθεσης χαρτών της Κύπρου από τον 16ο και 17ο αιώνα, στο πλαίσιο της έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Η τελετή πραγματοποιήθηκε μπροστά σε περίπου 100 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, εκπρόσωποι από τον χώρο των ΜΜΕ και των Καλών Τεχνών και Αρχηγοί Διπλωματικών Αποστολών.

Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Χάγη κ. Κυριακός Κούρος στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα εκθέματα μαρτυρούν τους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στις Κάτω Χώρες και την Κύπρο, δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και που έχουν γίνει ακόμη πιο ισχυροί ως αποτέλεσμα της κοινής συμμετοχής στην ΕΕ. Το συγκεκριμένο θέμα επιλέχθηκε επίσης για τη συμβολική του έννοια διότι η Προεδρία της ΕΕ βάζει την Κύπρο στον χάρτη και θυμίζει τους εταίρους μας και τον κόσμο για το πόσο μακριά επεκτείνονται οι νοτιο-ανατολικές περιοχές της ΕΕ.
«Αναλαμβάνουμε την Προεδρία σε μια κρίσιμη συγκυρία τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής και κοινωνικής άποψης. Η Κύπρος πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει να βγει ενισχυμένη από τις σημερινές προκλήσεις και υπόσχεται ότι θα εργαστεί γι΄ αυτό τον στόχο», τόνισε ο κ. Πρέσβης προσθέτοντας ότι «η Κύπρος θα εργαστεί για μια πιο αποτελεσματική και βιώσιμη Ευρώπη με μια παραγωγική οικονομία, που θα βασίζεται στην ανάπτυξη, μια Ευρώπη που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών της και που θα είναι κοντά στους άμεσους γείτονες της και τον κόσμο».
Καταλήγοντας, ο κ. Πρέσβης είπε ότι «η απάντηση μας σε όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη αλλά μια καλύτερη Ευρώπη, που θα είναι πιο κοντά στους πολίτες και τον υπόλοιπο κόσμο. Μια Ευρώπη που θα επιτυγχάνει πραγματιστικές, στοχευμένες και αποτελεσματικές λύσεις προς όφελος των πολιτών της. Αυτό είναι το μήνυμα της Κύπρου για την Προεδρία της ΕΕ».