10/7/12

Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντιπροσωπία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου 10/07/2012

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντιπροσωπία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Της αντιπροσωπίας ηγείτο o Βουλευτής, κ. Michael Stübgen (Ένωση Χριστιανοδημοκρατών - CDU/CSU) και σ΄ αυτήν συμμετείχαν οι Βουλευτές κ.κ. Heinz-Joachim Barchmann (Κόμμα Σοσιαλδημοκρατών - SPD) και Alexander Ulrich (Αριστερό Κόμμα - DIE LINKΕ). Η αντιπροσωπεία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο από 9 μέχρι 12 Ιουλίου στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Από κυπριακής πλευράς, παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και τα μέλη, δρ Αδάμος Αδάμου και κ.κ. Φειδίας Σαρίκας και Δημήτρης Συλλούρης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις στον οικονομικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Στήριξης της ΕΕ και στον ρόλο που θα διαδραματίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης του κυπριακού Μνημονίου. Οι Κύπριοι Βουλευτές σημείωσαν ότι η Βουλή μετέχει ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις για την οικονομία και τα μέτρα που θα προταθούν από την Τρόικα.
Στη συνέχεια, οι Κύπριοι Βουλευτές αναφέρθηκαν στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία στην ΕΕ, τονίζοντας τη σημασία ανάπτυξης στενότερων σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Γερμανίας. Η ενίσχυση της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων καθίσταται καίριας σημασίας, είπαν, καθώς το προσχέδιο του κυπριακού Μνημονίου θα συζητηθεί διεξοδικά και θα τεθεί προς έγκριση από τις αρμόδιες επιτροπές της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής.