10/7/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ 10/07/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Πλούταρχο Σακελλάρη.



Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε την ΕΤΕπ, διότι, όπως είπε: «Μας είδατε με πολλή συμπάθεια και αγάπη. Η βοήθεια που μας δώσατε ήταν πάνω από ένα δισεκατομμύριο και αποτελεί μια πολύ σημαντική ένεση για την κυπριακή οικονομία στις προσπάθειές μας για ανάπτυξη».

Πρόσθεσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι η κορωνίδα των οικονομιών των χωρών της ΕΕ, θα τύχουν σημαντικής βοήθειας από το δάνειο της ΕΤΕπ προς την Κύπρο. Ανέφερε, ακόμη, ότι είχε ξαναδοθεί δάνειο από την ΕΤΕπ, ωστόσο, αξιοποιήθηκε λανθασμένα από τις τράπεζες. «Εσείς, όμως, κάνατε το καθήκον σας», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας απευθυνόμενος στον κ. Σακελλάρη.

Είπε, επίσης, ότι το νέο δάνειο που θα δοθεί στην Κύπρο από την ΕΤΕπ αναμένεται να υπογραφεί προτού λήξει η θητεία του κ. Σακελλάρη ως Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ και ευχαρίστησε εκ μέρους του κυπριακού λαού και της Κυβέρνησης την Τράπεζα Επενδύσεων για τη σημαντική της βοήθεια.

Από την πλευρά του ο κ. Σακελλάρης ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι «στην Κύπρο είμαστε σημαντικός μοχλός για την ανάπτυξη» και πρόσθεσε «υπάρχουν διάφορα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΤΕπ στο άμεσο μέλλον». Συνεχάρη τον Πρόεδρο Χριστόφια για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και ευχήθηκε ό,τι καλύτερο.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σακελλάρης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είχα μια πολύ διεξοδική και παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον συνεχάρηκα για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ, μιας πολύ σημαντικής Προεδρίας σε μια πολύ κρίσιμη καμπή στην ΕΕ. Συζητήσαμε διεξοδικά και τα ζητήματα των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ στην Κύπρο. Τον διαβεβαίωσα ότι συνεχίζουμε να είμαστε αρωγοί και συνέταιροι στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για ανάπτυξη, για αναπτυξιακή πορεία στην κυπριακή οικονομία. Τον ευχαρίστησα πολύ για τη συνεργασία που είχαμε τα τέσσερα χρόνια στα οποία έρχομαι στην Κύπρο ως Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ. Αυτή θα είναι και η τελευταία μου επίσκεψη ως Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ στο Προεδρικό Μέγαρο και του ευχήθηκα ό,τι καλύτερο και κάθε επιτυχία στο έργο του στην Προεδρία».

Ερωτηθείς είπε ότι διαχρονικά η ΕΤΕπ έδωσε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο, ενώ διευκρίνισε ότι η αναφορά του Προέδρου Χριστόφια σε «πάνω από ένα δισεκατομμύριο» σε σχέση με τα χρήματα που δόθηκαν στην Κύπρο από την ΕΤΕπ αφορούσε στην περίοδο της θητείας του Προέδρου Χριστόφια. «Είμαστε ενεργοί στην Κύπρο για τουλάχιστον 25 χρόνια τώρα».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Προέδρου Χριστόφια ότι παλαιότερο δάνειο δεν αξιοποιήθηκε από τις τράπεζες και ερωτηθείς αν αυτό θα επηρεάσει την ΕΤΕπ, ο κ. Σακελλάρης είπε: «Έχουμε διάφορες δράσεις μία εκ των οποίων είναι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες εξετάζουμε τώρα ένα καινούριο εργαλείο, το οποίο θα είναι ένας εγγυοδοτικός μηχανισμός. Μέσω αυτού του μηχανισμού θα μπορεί με κάποια μόχλευση να δοθούν αρκετά δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πάντοτε μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Με το τραπεζικό σύστημα εμείς είμαστε συνέταιροι, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τη βοήθεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αν δεν έχουμε μαζί μας το τραπεζικό σύστημα και είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε μαζί τους, όπως και με το Υπουργείο Οικονομικών, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον εγγυοδοτικό μηχανισμό, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία ίδρυσής του».
Σε ερώτηση πότε θα τεθεί σε λειτουργία ο εγγυοδοτικός μηχανισμός, ο κ. Σακελλάρης είπε: «Ελπίζουμε αν όλα πάνε καλά, μέσα στο Φθινόπωρο. Ο μηχανισμός θα έχει εγγυοδοτικά κεφάλαια από 50 εκ. έως 100 εκ. ευρώ και αυτό με την ανάλογη μόχλευση θα δώσει πολύ περισσότερα σε δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ερωτηθείς κατά πόσο επηρεάζει το θέμα σύναψης δανείου από την ΕΤΕπ το γεγονός της υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας από Οίκους Αξιολόγησης, ο κ. Σακελλάρης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας: «Η ΕΤΕπ συνεχίζει να χρηματοδοτεί και να θέλει να χρηματοδοτεί την Κυπριακή Δημοκρατία και βέβαια θα γίνεται με συνάψεις συμβάσεων απευθείας με την Κυβέρνηση. Αυτό, συνεπώς, δεν έχει αλλάξει τη σχέση που είχαμε και που προσβλέπουμε να έχουμε στο μέλλον».

Σε άλλη ερώτηση είπε: «Επειδή είμαστε τράπεζα με πολύ καλό χαρτοφυλάκιο, με συντηρητικές αρχές και με πολύ καλά δάνεια έχουμε αξιολόγηση ΑΑΑ. Αυτή η αξιολόγηση μας επιτρέπει να δανειζόμαστε από τις κεφαλαιαγορές με πολύ ευνοϊκό επιτόκιο. Αυτό το επιτόκιο, καλύπτοντας βέβαια και τα κόστα και τις ανάγκες ανανέωσης του κεφαλαίου μας, το περνάμε και στους αντισυμβαλλόμενους».

Ερωτηθείς αν η συνεργασία με την ΑΗΚ θα συνεχιστεί, ο κ. Σακελλάρης είπε: «Έχουμε πολύ στενή συνεργασία, έχουμε ήδη εγκρίνει και υπογράψει πρόσφατα κάποια σύμβαση – και παλιές συμβάσεις – είναι μια συνεργασία που σίγουρα θα συνεχιστεί και με την ΑΗΚ και με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Συλικιώτη τον οποίο συνάντησα πρόσφατα στο Λουξεμβούργο και με τον οποίο έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία».

Τέλος, κληθείς να δώσει την εκτίμηση του για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Σακελλάρης είπε: «Έχω αισιοδοξία για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, αλλά είμαι σίγουρος – επειδή βλέπω ότι υπάρχει πολιτική θέληση και επειδή και ο λαός είναι ώριμος – ότι αυτή η προσπάθεια και θα γίνει και θα αποδώσει».