10/7/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κατασκηνωτικού χώρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου 10/07/2012

Είναι με μεγάλη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό σήμερα στα εγκαίνια του κατασκηνωτικού χώρου της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου εδώ στον όμορφο Σαϊττά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πανιερότατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο για την πρόσκληση να εγκαινιάσω αυτόν τον κατασκηνωτικό χώρο.



Η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου και με τον τρόπο αυτό επιλέγει να συμμετέχει ενεργά στην ιστορική ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η ανάληψη της Προεδρίας είναι ένα ιστορικό γεγονός το οποίο θα αποτελέσει ορόσημο για τη σύγχρονη Κυπριακή ιστορία και θα δώσει την ευκαιρία στη μικρή Κύπρο να εναποθέσει το δικό της στίγμα στην οικοδόμηση της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης σε πολύ κρίσιμες μάλιστα συνθήκες. Η Κυπριακή Προεδρία έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των εταίρων μας της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που ακούμε άλλους ευρωπαίους ηγέτες να τονίζουν ότι με την Κύπρο στο πηδάλιο της Ευρώπης, νιώθουν σίγουροι ή ότι σπάνια έχουν δει μια τόσο καλά προετοιμασμένη προεδρία. Αυτή η εκτίμηση των υπόλοιπων ευρωπαίων, φυσιολογικά, γεμίζει με αισθήματα περηφάνιας κάθε Κύπριο και Κυπρία. Η Κύπρος διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να διαδραματίσει τον εποικοδομητικό, διαμεσολαβητικό ρόλο που χρειάζεται για να υλοποιηθούν οι στόχοι της Προεδρίας, που έχουν προοδευτικό προσανατολισμό και προσανατολίζουν την Ένωση να θέσει στο κέντρο της προσοχής των πολιτικών της τον άνθρωπο. Με σκληρή δουλειά, σύνεση, επιμονή και υπομονή είμαι σίγουρος ότι οι στόχοι αυτοί θα ευοδωθούν στέλνοντας καινούργια μηνύματα προς τις Κυβερνήσεις και τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ανακαίνιση της κατασκήνωσης της Μητρόπολης Κιτίου έχει γίνει πραγματικότητα λόγω της στήριξης της πολιτείας, της παρούσας διακυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την εκτέλεση του έργου αυτού έχει προσφερθεί βοήθεια από Υπουργεία και Τμήματα του δημοσίου όπως είναι το Υπουργείο Γεωργίας και το Τμήμα Δασών καθώς επίσης και ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών.
Οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου λειτουργούν εδώ και αρκετές δεκαετίες υπό την άμεση εποπτεία και καθοδήγηση της Μητρόπολης. Στις κατασκηνώσεις αυτές έχουν την ευκαιρία να έρχονται παιδιά από τα κατηχητικά σχολεία της Μητρόπολης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τη Μητρόπολη στην προτεραιότητα σε παιδιά των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων της κοινωνίας τα οποία δεν θα είχαν διαφορετικά την ευκαιρία να απολαύσουν τη διαμονή σε κατασκηνωτικούς χώρους όπως είναι αυτός που εγκαινιάζουμε σήμερα. Πανιερότατε, σας συγχαίρω από καρδιάς.
Σε αυτούς τους χώρους προσφέρεται η δυνατότητα στα παιδιά να βρεθούν κοντά στη φύση και μέσα στον καθαρό αέρα και να ασχοληθούν με όμορφες δραστηριότητες, παιγνίδια, να έχουν ξεκούραση και γνωριμία με τη φύση. Πέραν όμως της ξεκούρασης τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πνευματική μας κληρονομιά και τις αξίες της παράδοσής μας. Η κατασκήνωση αυτή φιλοδοξεί να φιλοξενήσει κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χίλια και πλέον παιδιά στο εξαιρετικά πανέμορφο αυτό περιβάλλον του Σαϊττά.
Μέσα από τις κατασκηνώσεις αυτές δίνεται η ευκαιρία στον καταξιωμένο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο, να αναπτύξει το πολύπλευρο και αξιόλογο πνευματικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολη Κιτίου. Κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του Μητροπολίτη, η Μητρόπολη συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη της πνευματικής μας κληρονομιάς. Το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης και η βοήθεια στον συνάνθρωπο παίρνει ακόμα πιο σημαντικές διαστάσεις μέσα στα δεδομένα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Νομίζω πως η υπόμνηση του θεόπνευστου έργου του Μητροπολίτη Κιτίου, εδώ και πολλά χρόνια για την καταπολέμηση της πείνας στην Αφρική, υπογραμμίζει εμφαντικά ότι πρέπει να λειτουργεί η εκκλησία στην υπηρεσία των πεινώντων και διψώντων. Αυτός είναι ο ιστορικός, σημαντικός ρόλος της εκκλησίας. Με τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι που κερδίζεται η εκτίμηση των ανθρώπων. Η παρέμβαση της εκκλησίας στα κοινωνικά πράγματα πρέπει να στοχεύει να απαλύνει τον πόνο των αναξιοπαθούντων, να είναι κήρυκας αγάπης και αλληλεγγύης. Η εκκλησία πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει με άγαρμπες πολιτικές παρεμβάσεις.
Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω τα εγκαίνια της κατασκήνωσης της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου εδώ στον Σαϊττά με την ευχή ότι τα παιδιά που θα έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν θα πάρουν όσο το δυνατό περισσότερα εφόδια για μια υγιή μελλοντική ζωή.