1/6/12

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα της επικαιρότητας στο περιθώριο ενημέρωσης του προς τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες.


Κληθείς να αναφέρει πώς θα διαχειριστεί η Κυβέρνηση τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με την επένδυση Κινέζων στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι θα συνεδριάσει το απόγευμα η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή. Στη συνεδρία, υπό την Προεδρία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της επιστολής που απέστειλε η ΕΕ περί τήρησης διαδικασιών συμβατών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο κ. Συλικιώτης, απαντώντας και στα διάφορα σχόλια που δημοσιεύονται στον Τύπο αναφορικά με επενδύσεις, εξέφρασε την άποψη ότι το πιο σωστό είναι να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα και μετά να γίνονται ανακοινώσεις. Ξεκαθάρισε δε ότι υπάρχουν σήμερα στα σκαριά μεγάλες προτάσεις, γίνονται ενέργειες και προωθούνται συγκεκριμένες επενδύσεις.

Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Triple Five ενδιαφέρεται κυρίως για τις Κυπριακές Αερογραμμές, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι αυτό δεν ισχύει, αφού η εταιρεία συγκαταλέγεται, επίσης, στις εταιρείες που συμμετέχουν στον 2ο Γύρο Αδειοδότησης, ενώ έχει ήδη επαφές μαζί τους ο ΚΟΤ για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα. Ενδιαφέρονται άρα, για ένα ευρύ φάσμα, συμπλήρωσε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υλοποιηθούν όλα.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες είναι λόγοι για τους οποίους χάνουμε επενδυτές, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι, αντιθέτως, το τελευταίο διάστημα κινούμαστε πάρα πολύ γρήγορα, ενώ το πρόβλημα πολλές φορές που απαιτεί την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, είναι η έλλειψη χρηματοδότησης.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της νομοθεσίας για το πλαφόν σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρισμού, ο Υπουργός Εμπορίου εξήγησε ότι η ίδια η Νομική Υπηρεσία αναφέρθηκε σε αντισυνταγματικότητα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που βάσει άλλης νομοθεσίας είναι αρμοδιότητα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου.

Διευκρίνισε ότι όλα αυτά θα συζητηθούν με τη Νομική Υπηρεσία, ενώ ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια είναι, βάσει και της δυνατότητας που δίνεται μέσα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εκεί που διαπιστώνεται κατάχρηση σε βάρος του καταναλωτή να παρεμβαίνει το Υπουργείο Εμπορίου με την επιβολή πλαφόν. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η νομοθεσία αυτή ήταν πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εμπορίου, με την απόφαση της Βουλής, όμως, να χρήζει νομικής εξέτασης.

Κληθείς να σχολιάσει, τέλος, τις δηλώσεις του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου για μια «τρύπα στο νερό», όπως και στην περίπτωση επιβολής πλαφόν στα καύσιμα, ο Υπουργός Εμπορίου εξήγησε πως «έχουμε θεσμικά όργανα και από εκεί και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Έχουμε ευθύνη όμως, απέναντι στους καταναλωτές όλοι νηφάλια να προσεγγίσουμε το θέμα και εφόσον έγνοια μας είναι τους προστατεύσουμε, πρέπει να δώσουμε τα εργαλεία στο ίδιο το κράτος να το πράττει».