1/6/12

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου για τα αποτελέσματα των επαφών του στις Βρυξέλλες 01/06/2012

Τη διαπίστωσή του ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο όσον αφορά στην προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης σε σημερινή ενημέρωση του προς τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα τις τριήμερης επίσκεψης εργασίας στις Βρυξέλλες (29-31 Μαΐου). Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός προέβη σε έναν απολογισμό των επαφών και της συμμετοχής του τόσο στα Συμβούλια Υπουργών Ανταγωνιστικότητας και Εξωτερικών Υποθέσεων σε σχηματισμό Υπουργών Εμπορίου όσο και στο συνέδριο «Mission Growth: Europe at the Lead of the New Industrial Revolution».

Αναφερόμενος αρχικά στις χωριστές συναντήσεις που είχε με τέσσερις Επιτρόπους, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι συναντήθηκε με τον Επίτροπο Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών κ. John Dalli, τον Επίτροπο Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antonio Tajani, τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών κ. Michel Barnier και τον Επίτροπο Εμπορίου κ. Karel De Gucht.

Ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι είχε, επίσης, επαφές με Προέδρους Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) κα Amalia Sartori, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) κ. Brian Simpson, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων (JURI) κ. Klaus-Heiner Lehne και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA) κ. Vital Moreira.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι είχε επίσης συναντήσεις με τον Υπουργό Εργασιακών Σχέσεων και Καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Norman Lamb, τον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης της Σουηδίας κ. Stefan Attefall, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας (Eurochambres) κ. Alessandro Barberis και, τέλος, με τον Πορτογάλο Ευρωβουλευτή κ. António Fernando Correia De Campos, εισηγητή της πρότασης Κανονισμού για τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές. Πρόκειται, εξήγησε, για ένα πολύ σημαντικό θέμα στην ημερήσια διάταξη για τα θέματα ενέργειας, το οποίο και αφορά άμεσα την Κύπρο.

Όσον αφορά στη συμμετοχή του στο συνέδριο «Mission Growth: Europe at the Lead of the New Industrial Revolution», που διοργάνωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Tajani, ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι έλαβε μέρος ως εισηγητής, ενώ συμμετείχε και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που συντόνιζε ο Αμερικανός Καθηγητής και αρχιτέκτονας του σχεδίου της Τρίτης Βιομηχανικής Επανάστασης κ. Jeremy Rifkin. «Κύριο χαρακτηριστικό και σε αυτή τη συζήτηση και στα Συμβούλια Υπουργών Ανταγωνιστικότητας και Εξωτερικών Υποθέσεων σε σχηματισμό Υπουργών Εμπορίου που συμμετείχα, είναι η ανάπτυξη», τόνισε, επισημαίνοντας ότι στην εισήγησή του στο Συνέδριο επικεντρώθηκε στα θέματα της ενεργειακής πολιτικής, την προσπάθεια της Κύπρου να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μίγμα, να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές και να δώσει έτσι ώθηση στην ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι το κυρίαρχο στοιχείο ήταν η επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜMΕ) οι οποίες, όπως τόνισε, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Ευρώπης. Στο Συμβούλιο, επισήμανε, εγκρίθηκε μάλιστα το Πρόγραμμα COSME που εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και αφορά προγράμματα για στήριξη των ΜMΕ. «Η Κυπριακή Προεδρία θα αναλάβει να ολοκληρώσει τον διάλογο με το Ευρωκοινοβούλιο γύρω από αυτό το Πρόγραμμα», υπογράμμισε ο κ. Συλικιώτης.

Ο κ. Υπουργός είπε ότι στο Συμβούλιο συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα της Πράξης της Ενιαίας Αγοράς, όπου υπάρχουν δώδεκα πολύ σημαντικά νομοθετήματα που θα διαχειριστούμε κατά την Προεδρία μας. Παράλληλα, σημείωσε, ανακοινώθηκε και από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών κ. Michel Barnier η Πράξη Ενιαίας Αγοράς ΙΙ, για την οποία η Προεδρία μας θα προωθήσει συμπεράσματα στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Σε όλες τις επαφές μας, επισήμανε ο κ. Υπουργός, ενημέρωσα για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, καθώς και για τα δύο Άτυπα Συμβούλια Υπουργών που θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο: το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας στις 18 και 19 Ιουλίου, με θέμα την επιχειρηματικότητα και επίκεντρο τη γυναικεία και τη νεανική επιχειρηματικότητα, καθώς και τη δεύτερη ευκαιρία που πρέπει να δώσουμε σε εκείνους που θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν. Στο επίκεντρο όλων αυτών, εξήγησε, είναι η στήριξη των ΜMΕ, με στόχο την ώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το δεύτερο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, σημείωσε, θα γίνει τον Σεπτέμβριο και θα ασχοληθεί, πρώτον, με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Ιουνίου, με στόχο στο τακτικό Συμβούλιο Υπουργών που θα γίνει τον Δεκέμβριο να εκδοθούν συμπεράσματα επί Κυπριακής Προεδρίας. Το δεύτερο, επίσης σημαντικό θέμα, είναι η συζήτηση που θα έχουμε για τις διευρωπαϊκές υποδομές στα θέματα ενέργειας», είπε ο κ. Υπουργός.
Κλείνοντας την ενημέρωση του ο κ. Συλικιώτης τόνισε, τέλος, τη σημασία των συνεχών επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους για να μπορεί η Κύπρος να είναι ένας αξιόπιστος διαμεσολαβητής και να επιτύχει τον στόχο που έχουμε θέσει ως Κυπριακή Προεδρία για μια «Καλύτερη Ευρώπη», πρώτιστα για τους πολίτες της. «Είναι πολύ σημαντικό να κατορθώσουμε ως Προεδρεύουσα χώρα να διαμορφώσουμε συνθήκες για να υπάρχει συντονισμός και έγκαιρη συνεννόηση μεταξύ της Επιτροπής, του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωκοινοβουλίου», κατέληξε.