1/6/12

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Γεωργίας και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης 01/06/2012


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Dacian Cioloş έδωσαν, σήμερα, κοινή συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του κ. Cioloş στην Κύπρο.


Μετά το πέρας της συνάντησης τους ο Υπουργός Γεωργίας και ο κ. Cioloş προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Αλετράρης στη δήλωση του ανέφερε τα εξής: «Καλωσορίζουμε στην Κύπρο τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Dacian Cioloş μαζί με την ομάδα του. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση που αφορούσε την προετοιμασία της Κύπρου για την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2012. Αναφερθήκαμε σε όλες τις προετοιμασίες που έχουμε κάνει για να οργανωθούμε καλά ώστε να επιτελέσουμε τον ρόλο που πρέπει και είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουμε θέσεις και απόψεις αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).


Επεξηγήσαμε επίσης στον Επίτροπο τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, δηλαδή το ξηροθερμικό της κλίμα, τη γεωγραφική της απόσταση από τις αγορές, τα προβλήματα του πολυτεμαχισμού των κλήρων, την ανάγκη για στήριξη των μικρών και των νέων γεωργών και άλλα ειδικότερα τεχνικά θέματα. Ο Επίτροπος έδειξε να ικανοποιείται από τις προετοιμασίες που έχουμε κάνει για την ανάληψη της Προεδρίας και επέδειξε αρκετή κατανόηση στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γεωργία στην Κύπρο.
Έχουμε συμφωνήσει ότι θα επαναλάβουμε τις συναντήσεις μας στην Κύπρο και στις Βρυξέλλες αρκετά πριν από την ανάληψη της Προεδρίας, όπου τότε θα έχουμε τον ρόλο ενός τίμιου διαμεσολαβητή ώστε να επέλθει συμφωνία και κατάληξη στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ».

Από την πλευρά του ο κ. Cioloş ανέφερε: «Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι σήμερα στην Κύπρο. Η επίσκεψη μου εδώ στην Κύπρο έχει ως άξονα δύο σημαντικά θέματα: Να συζητήσω με τους φίλους Κύπριους για την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και για το πώς βλέπει η Κύπρος και ποιες είναι οι προτάσεις της σχετικά με τη μεταρρύθμιση.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων του Συμβουλίου Υπουργών είδα ποια ήταν η θέση της Κύπρου σε σχέση με την προτεινόμενη από την Επιτροπή μεταρρύθμιση της ΚΑΠ αλλά ήρθα εδώ για να συζητήσω περισσότερο τα θέματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Κύπρο και τα θέματα που είναι σημαντικά για το νησί, ώστε να περιληφθούν στις προτάσεις.

Δεύτερος στόχος μου ήταν να συζητήσουμε για την προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί φιλοδοξία της Επιτροπής είναι στη διάρκεια της Προεδρίας να προωθήσει τα θέματα και να προσεγγίσει μια πολιτική συμφωνία στον τομέα της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, ανάλογα και με την πρόοδο που θα επιτευχθεί στη διάρκεια της Προεδρίας και για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρώπης.

Η τελική απόφαση για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ θα εξαρτηθεί από τη συμβολή της Προεδρίας στο θέμα των δημοσιονομικών προπτικών και εκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.


Θέλαμε λοιπόν να δούμε τους στόχους της Κύπρου για την Προεδρία όσον αφορά τη Γεωργία και επίσης να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας ώστε η Κυπριακή Προεδρία να υλοποιήσει τους στόχους της και να προωθήσουμε τους σημαντικότερους Φακέλους. Συνεπώς, σημαντικότερος στόχος είναι η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.
Για τα ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένα την Κύπρο σημείωσα τις παρατηρήσεις του κ. Υπουργού να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου, για παράδειγμα οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επηρέασαν τις εκτάσεις της γεωργίας και ορισμένα στοιχεία της αγροτικής πολιτικής και το μικρό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, και πώς μπορούμε μέσα από τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ να βοηθήσουμε τις μικρές εκμεταλλεύσεις και να απλουστεύσουμε τις διοικητικές διαδικασίες ως προς τη διαχείριση της ΚΑΠ.

Εξετάσαμε τους σημαντικούς Φακέλους και θέματα που θα μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Τόνισα τη στενή συνεργασία μεταξύ Προεδρίας και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διότι βάσει της συνθήκης της Λισαβόνας η διαδικασία της συναπόφασης πρέπει να τηρηθεί και δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην κατάληξη για τη νέα ΚΑΠ.

Αναφερθήκαμε στις συζητήσεις που θα γίνουν κατά την Προεδρία και πώς θα προετοιμάσουμε την πολιτική προώθησης των αγροτικών προϊόντων. Να σημειώσω ότι θα έχουμε συζητήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών γι’ αυτό, θα ετοιμάσουμε έναν νομοθετικό κανονισμό για να προωθήσουμε τα αγροτικά προϊόντα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, όχι μόνο για την κοινοτική αγορά αλλά κυρίως για εξαγωγές. Θα συζητήσουμε, επίσης, κατά την Κυπριακή Προεδρία για τον αμπελοοινικό φάκελο. Η Επιτροπή αποφάσισε να συγκροτήσει μια ομάδα υψηλού επιπέδου που θα αρχίσει τις εργασίες της την άνοιξη και θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα της τον Οκτώβριο. Ανάλογα με την πρόοδο κατά τη Δανική Προεδρία θα κλείσουμε τον Φάκελο για το θέμα της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και το θέμα της γεωγραφικής τους προέλευσης».

Ερωτηθείς στη συνέχεια κατά πόσον θεωρεί ότι η Κύπρος είναι έτοιμη για την Προεδρία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε: «Λαμβανομένων υπόψη των λεπτομερειών που συζητήσαμε σήμερα και του τι συζητήσαμε πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλλες όταν ο Πρόεδρος της Κύπρου και ορισμένα μέλη της Κυπριακής Κυβέρνησης είχαν έλθει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είμαι ήσυχος όσον αφορά την ικανότητα της Κύπρου να αναλάβει τις ευθύνες που πρέπει να αναλάβει ως Προεδρία του Συμβουλίου σε μια τόσο σημαντική στιγμή για την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Η Κύπρος έχει πολλά υπέρ για να κάνει καλή δουλειά και πρώτα απ’ όλα αναφορικά με τη γεωργία. Όχι μόνο ο κ. Υπουργός, αλλά και η ομάδα του γνωρίζουν πολύ καλά την αγροτική πολιτική από τότε που είναι μέλος της ΕΕ η Κύπρος ώστε να έχουν μεγάλη, σωστή και αποτελεσματική παρουσία και να διαδραματίσουν τον ρόλο του συντονιστή του Συμβουλίου και του διαμεσολαβητή στις συζητήσεις που θα γίνουν.

Επίσης, η Κύπρος είναι μικρή χώρα και βλέπουμε συνήθως ότι οι μικρές χώρες διαδραματίζουν αυτό τον ρόλο καλύτερα από τις μεγάλες χώρες όσον αφορά τη διαμεσολάβηση στο Συμβούλιο όταν έχουμε να κάνουμε με ευαίσθητα και σημαντικά θέματα. Όλα αυτά μαζί τα υπέρ θα επιτρέψουν στη χώρα να διαδραματίσει τον ρόλο της και να πετύχει τους στόχους της στη διάρκεια της Προεδρίας.

Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ ένα καινοτόμο στοιχείο που θα πρέπει να ενσωματώσει η Κυπριακή Προεδρία είναι το εξής: Τα τελικά αποτελέσματα για την αναθεώρηση δεν θα εξαρτηθούν μόνο από τον τρόπο με τον οποίο η Κυπριακή Προεδρία θα παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στο Συμβούλιο και από τη συνεργασία της με την Επιτροπή, αλλά θα πρέπει επίσης να βρει μια σωστή προσέγγιση συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου η διαδικασία συναπόφασης να μην μειώσει την ποιότητα των τελικών αποτελεσμάτων για τη μεταρρύθμιση. Αυτό θα το συζητήσουμε ξανά με την ομάδα της Κυπριακής Προεδρίας προκειμένου οι εργασίες με το Κοινοβούλιο ν