10/6/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση για την εκστρατεία καθαριότητας του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο του Αγροτικού Συλλόγου Αγίας Νάπας 10/06/2012

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω αυτή την ωραία πρωτοβουλία για διοργάνωση εκστρατείας καθαριότητας, που πηγάζει από την αγάπη σας για το φυσικό περιβάλλον. Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή από τα μέλη και τους φίλους του Αγροτικού Συλλόγου Αγίας Νάπας, είναι αξιέπαινες και πρωτοποριακές για τον τόπο μας. Για τούτο συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου για την ευγενή αυτή εκδήλωση.


Τα πάρκα στη σημερινή εποχή, και ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται κοντά σε δομημένα περιβάλλοντα όπως είναι το Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο, στοχεύουν στην προσφορά ευκαιριών για ξεκούραση, ψυχαγωγία, αναψυχή, άθληση και εκπαίδευση. Αναμφίβολα όλα αυτά συμβάλλουν στην πνευματική υγεία του ανθρώπου.
Το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Κάβο Γκρέκο βελτιώνει την αισθητική του περιβάλλοντος χώρου με αποτέλεσμα να δημιουργείται στον επισκέπτη μια αίσθηση ευφορίας. Ο χώρος αυτός, με την καταπληκτική θέα και η αναμόρφωσή του με τον εμπλουτισμό και την προστασία της φυσικής βλάστησης και την κατασκευή διευκολύνσεων αναψυχής, αποτελεί σήμερα καταφύγιο πολλών επισκεπτών, ντόπιων και ξένων. Πρόκειται για μια σχετικά αδιατάρακτη περιοχή με πολλές φυσικές ομορφιές, ένα ξεχωριστό μοναδικό περιβάλλον για ξεκούραση, αναψυχή, περίπατο και άθληση. Είναι ταυτόχρονα μια περιοχή με σημαντική οικολογική αξία, αφού φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και περιλαμβάνει οικοτόπους με ενδιαφέρον τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τούτο ολόκληρη η έκτασή του, μαζί με μια σημαντική έκταση της παραλιακής ζώνης, έχει συμπεριληφθεί στο Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Για όλους αυτούς τους λόγους, το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχει κηρύξει αυτή τη δασική περιοχή σε Εθνικό Δασικό Πάρκο.
Η δημιουργία και διατήρηση εθνικών πάρκων προϋποθέτει πολλή δουλειά, χρόνο και ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή, ειδικά στον τόπο μας με τις δύσκολες και πολλές φορές αντίξοες κλιματεδαφικές συνθήκες.
Γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται η ευαισθητοποίηση, η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και η ανάπτυξη του εθελοντισμού. Η άμεση, ενσυνείδητη και αυθόρμητη εμπλοκή των πολιτών στις προσπάθειες του κράτους για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο αυτής της προσπάθειας.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου πεποίθηση και αισιοδοξία ότι το πανέμορφο κυπριακό περιβάλλον θα προσφέρει υγεία, χαρά και ομορφιά σε πολλές ακόμη γενιές σ’ αυτό τον τόπο. Η δική σας αγάπη για το πράσινο, το περιβάλλον και τον τόπο μας γενικότερα αποτελεί εγγύηση γιατί συμπληρώνει τη βούληση του κράτους και την εμπειρία των κρατικών Υπηρεσιών. Να είστε βέβαιοι ότι το κράτος υποστηρίζει ένθερμα αλλά και έμπρακτα την ιδιωτική πρωτοβουλία και τον εθελοντισμό για την προστασία του περιβάλλοντος. Συγχαρητήρια και πάλι προς όλα τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αγίας Νάπας για την πρωτοβουλία.