10/6/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη σε εκδήλωση για τα δεκάχρονα του Δ΄ Δημοτικού Σχολείου Λατσιών 09/06/2012

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητά μου παιδιά,


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω αυτή την τιμητική εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στα δέκα χρόνια λειτουργίας του σχολείου σας. Είναι πραγματικά ευχάριστο να συμμετέχεις σε εκδηλώσεις στην παρουσία τόσων παιδιών.




Ο θεμέλιος λίθος του Δ΄ Δημοτικού Σχολείου Λατσιών τοποθετήθηκε στις 28 Μαΐου 2002. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του το σχολείο σας αποτελεί υπόδειγμα ενός μοντέρνου πολυδύναμου εκπαιδευτικού συγκροτήματος υψηλών προδιαγραφών. Από το 2005 λειτουργεί και ο θεσμός του προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου για τα παιδιά της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης. Πρόκειται για ένα εξατάξιο δημοτικό σχολείο που εκτός από αίθουσες διδασκαλίας περιλαμβάνει και αίθουσες τέχνης, τεχνολογίας, οικιακής οικονομίας, ηλεκτρονικών υπολογιστών και μουσικής. Το σχολείο διαθέτει και αίθουσα λογοθεραπείας καθώς και αίθουσα ειδικής εκπαίδευσης, βιβλιοθήκη, γήπεδο ποδοσφαίρου και καλαθόσφαιρας, αίθουσα πολλαπλής χρήσης και κυλικείο που συνεισφέρει στις διατροφικές ανάγκες των μαθητών.


Ένα αληθινό κόσμημα της περιοχής, άρτια εξοπλισμένο με τις απαραίτητες υποδομές, που συνάμα εκπαιδεύει τους αυριανούς πολίτες, τα παιδιά μας, δίνοντας τους τα εφόδια και τις βάσεις για να δημιουργήσουν τα δικά τους όνειρα.


Το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο Υγείας και τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών άρχισε να εφαρμόζει από το 2009 το Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών στα σχολεία. Το Σχέδιο στοχεύει στην αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά μας και στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας. Οι διατροφικές μας συνήθειες, όπως όλοι γνωρίζουμε, αποκτούνται από την παιδική μας ηλικία και κατά συνέπεια τα παιδιά που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να τα καταναλώνουν και μετέπειτα στην ενηλικίωση τους.


Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιοποιήσει στο έπακρον ένα Σχέδιο που συμβάλλει στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των αυριανών μας πολιτών. Η Κύπρος, από τον πρώτο χρόνο προκήρυξης του Σχεδίου, το 2009, ξεκίνησε πιλοτικά με την εφαρμογή του στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου. Πέρσι, κατά τη σχολική χρονιά 2010-2011, μετά την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή του, επεκτάθηκε σε όλα τα δημόσια δημοτικά σχολεία και σε όσα ιδιωτικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.


Φέτος, για το σχολικό έτος 2011–2012, παρόλα τα προβλήματα και εν μέσω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα μας, το Σχέδιο συνεχίζει να εφαρμόζεται και έχει προϋπολογισμό ύψους €400.000, εκ των οποίων το 50% θα καταβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο από την Κυπριακή Δημοκρατία. Μέσω του Σχεδίου αυτού επωφελούνται 64.600 μαθητές σε 621 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, λαμβάνοντας δωρεάν φρούτα ή λαχανικά μια φορά την εβδομάδα. Στόχος μας είναι η συνέχιση και η αναβάθμιση του Σχεδίου για τα επόμενα σχολικά έτη. Σημειώνω ότι η επιτυχία του εν λόγω Σχεδίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι τόσο μεγάλη που από το 2014 ο Κοινοτικός Προϋπολογισμός αναμένεται να αυξηθεί στα €150 εκ.


Το Σχέδιο αυτό, όπως και το Σχέδιο για την Προώθηση της Κατανάλωσης Γάλακτος στα σχολεία, εφαρμόζονται στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, και αποτελούν σημαντικά εργαλεία στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών μελών για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας του Ευρωπαίου πολίτη.


Στην όλη προσπάθεια για την αποδοτικότερη εφαρμογή του Σχεδίου και τη συνεχή βελτίωση του σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζει η συνεισφορά των σχολικών μονάδων. Το σχολείο σας συμμετέχει στο σχέδιο από τη σχολική χρονιά 2010-2011. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη διεύθυνση του σχολείου σας για την άψογη συνεργασία που έχει με τους αρμόδιους Λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε και να βελτιώσουμε ένα καινοτόμο Σχέδιο που θα βοηθήσει τα μέγιστα στη σωστή ανατροφή των αυριανών μας πολιτών και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που και εμείς με τη σειρά μας, ως Υπουργείο Γεωργίας, συμβάλλουμε στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, δίνοντας τους την ευκαιρία να μάθουν και να εντάξουν στις καθημερινές τους διατροφικές συνήθειες τα φρούτα και λαχανικά.


Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας συγχαρώ για την αξιόλογη εκδήλωση που ετοιμάσατε και με την οποία δίνεται η ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να αναβιώσουν τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα του τόπου και του λαού μας. Η μουσικοχορευτική εκδήλωση που θα ακολουθήσει με κυπριακά, παραδοσιακά τραγούδια είναι τρανό παράδειγμα της επιθυμίας και της υποχρέωσης μας να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση και τον πολιτισμό μας. Δεν υπάρχει πιο μεγάλη χαρά και ικανοποίηση όταν βλέπουμε τη νέα γενιά να λαμβάνει μέρος σε τέτοιες εκδηλώσεις, δίνοντας μας την ελπίδα ότι θα κρατήσουμε άρτια την ταυτότητα μας. Τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν το λιθαράκι για τη διατήρηση της εθνικής μας κληρονομιάς που πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Άλλωστε, ο πολιτισμός είναι η ψυχή του κάθε λαού και του κάθε έθνους.


Ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ σε όλους εσάς που βοηθήσατε στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης και ιδιαίτερα στα παιδιά, στους πρωταγωνιστές αυτής της ημέρας, καθώς και σε όλους τους συμμετέχοντες. Σας εύχομαι καλή διασκέδαση.




Σημείωση: Τον χαιρετισμό θα διαβάσει εκ μέρους του κ. Υπουργού, η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας κα Ανδρούλα Γεωργίου.