10/6/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση της Πράσινης Ασπίδας, στην Κυπερούντα 09/06/2012

Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να χαιρετίσω την όμορφη αυτή εκδήλωση που διοργανώνει η Πράσινη Ασπίδα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, εδώ στο Adventure Mountain Park. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, που πραγματοποιείται σε έναν χώρο πολλών δραστηριοτήτων, έχουν ένα ξεχωριστό και αγνό σκοπό: Την προώθηση και ανταλλαγή μηνυμάτων προς όλους και ειδικότερα τους νέους και τα παιδιά για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία καθιερώθηκε από το 1972, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως. Αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς περιβαλλοντικούς θεσμούς και ένα από τα κύρια μέσα του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και ενίσχυση της πολιτικής δράσης στα περιβαλλοντικά θέματα. Την ημέρα αυτή αναδεικνύεται η ανάγκη για διατήρηση, προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
Όταν μιλούμε για το περιβάλλον, μιλούμε για τον άνθρωπο, την υγεία, την ασφάλεια, την εργοδότηση και την ποιότητα ζωής. Έχει διαφανεί πλέον ότι η βαθύτερη αιτία για την ύπαρξη περιβαλλοντικών προβλημάτων πηγάζει από τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον, η οποία στηρίζεται σε κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Η ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων αυτών βασίζεται στην αλλαγή της αντίληψης που επικρατεί αναφορικά με τη σχέση αυτή. Έχει αναγνωριστεί η αλληλένδετη σχέση φύσης και ανθρώπου, όπου η φύση δεν μπορεί να διαχωριστεί από τον άνθρωπο και οι ενέργειες του ανθρώπου δεν μπορούν να αποδεσμεύονται από τη φύση. Η επιτακτική ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε αποτελεί μια προτεραιότητα με σημασία ίδια με αυτή της οικονομικής ανάπτυξης.
Προς αυτή την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της προαγωγής των ανθρωπίνων αξιών και της διασφάλισης καλών και σωστών συνθηκών διαβίωσης για όλους τους πολίτες αυτού του πλανήτη κινούνται οι δράσεις της Πράσινης Ασπίδας. Ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού ο οποίος στηρίζεται και προωθεί το έργο του μέσα από την ευγενή προσφορά των εθελοντών. Ανάμεσα σε άλλα, η Πράσινη Ασπίδα εξετάζει τις καταγγελίες από πολίτες ή τοπικές οργανώσεις που σχετίζονται με την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος με τη βοήθεια εθελοντών νομικών, περιβαλλοντολόγων και πολιτικών μηχανικών. Επίσης, μέσα από τη μηνιαία έκδοση της εφημερίδας της, την ιστοσελίδα της και τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκστρατειών, η Πράσινη Ασπίδα ενημερώνει το κοινό, μεταξύ άλλων, για θέματα που αφορούν τη φύση, το περιβάλλον, τη γεωργία, την ανακύκλωση και τη σωστή διατροφή και συμβάλλει ευρύτερα στην καλλιέργεια οικολογικής κουλτούρας.
Μέσα από τον εθελοντισμό, αγαπητοί φίλοι, προβάλλονται οι αξίες και οι αρχές του λαού, προβάλλεται το πνεύμα και ο πολιτισμός, καλλιεργούνται οι δεξιότητες. Οι εθελοντές, με αίσθημα αλτρουισμού και αλληλεγγύης, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αθόρυβα, χωρίς ανάγκη για προσωπική προβολή.
Τελειώνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τα μέλη και τους υποστηρικτές της Πράσινης Ασπίδας, όχι μόνο για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης αλλά και για τη γενικότερη δράση τους, και να ευχηθώ καλή δύναμη για συνέχιση του ανιδιοτελούς έργου το οποίο ξεκινήσατε και συνεχίζετε με ζήλο από το 1999.