10/6/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο 3ο Συνέδριο για θέματα ασφάλειας και υγείας στα κατασκευαστικά έργα με θέμα «Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας – Συντονιστές Ασφάλειας και Υγείας κατά τη μελέτη και εκτέλεση κατασκευαστικών έργων» 09/06/2012

Η σημασία που αποδίδεται από το κράτος στα θέματα εργασιακής ασφάλειας αποτυπώνεται με την παρουσία των πολιτικών προϊσταμένων τριών Υπουργείων στο σημερινό συνέδριο, το οποίο αποτελεί συνέχεια της έκφρασης της δέσμευσής μας για υλοποίηση των στόχων της Κοινής Δήλωσης Πολιτικής για τη μείωση των ατυχημάτων στον τομέα των κατασκευών που συνυπογράψαμε με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων το 2009.
Το σημερινό συνέδριο αποτελεί συνέχεια δύο άλλων επιτυχημένων διοργανώσεων του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για ενημέρωση των μελών του αλλά και του ευρύτερου φάσματος των επαγγελματιών του κατασκευαστικού τομέα για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Στις μέρες μας, που οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών κλονίζονται, οι οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εξασφαλίζουν την κοινωνική προστασία των εργαζομένων και προπαντός, την εργασιακή ασφάλεια και υγεία, με στόχο μια ασφαλή, ευχάριστη και αξιοπρεπή εργασία. Μπορεί σήμερα οι εργαζόμενοι να αγωνιούν για τη διατήρηση της εργασίας τους και οι άνεργοι για την εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας, αυτή όμως η ανάγκη τους δεν πρέπει να τυγχάνει εκμετάλλευσης. Γιατί οι υγιείς εργαζόμενοι αποτελούν και αντιπροσωπευτική εικόνα μιας υγιούς οικονομίας και κοινωνίας.

Άλλωστε το κοινωνικό κράτος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά μιας δημοκρατικής και σύγχρονης κοινωνίας.

Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αποτελεί σίγουρα προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Η ενίσχυση, όμως, της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας σε καμιά περίπτωση δεν συντάσσεται με εκπτώσεις στα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Εξάλλου, οι ασφαλείς εργασιακές συνθήκες είναι συνυφασμένες με την αυξημένη παραγωγικότητα, παράγοντας που συμβάλλει σε πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Η ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για διατήρηση υψηλών επιπέδων ασφάλειας και υγείας καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική στον τομέα των κατασκευών, αφού ο τομέας αυτός κατέχει την πρωτιά στα εργατικά ατυχήματα τόσο σε αριθμό όσο και σε σοβαρότητα.

Ο ρόλος του μηχανικού τόσο στο στάδιο της σύλληψης και της μελέτης όσο και στο στάδιο εκτέλεσης του έργου είναι χωρίς αμφιβολία πολύ σημαντικός και καθοριστικός. Οι μελετητές, ενσωματώνοντας τις γενικές αρχές πρόληψης στο στάδιο του σχεδιασμού του έργου, σε συνεργασία με τους συντονιστές για θέματα ασφάλειας και υγείας, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των κινδύνων που προκύπτουν τόσο κατά την εκτέλεση όσο και στη διάρκεια της μετέπειτα ζωής του έργου μέχρι και την κατεδάφισή του. Βασικό εργαλείο πρόληψης αποτελεί το Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας, για την εκπόνηση και εφαρμογή του οποίου θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη διάρκεια του συνεδρίου.

Κυρίες και κύριοι,

Το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τα θέματα ασφάλειας και υγείας στη εργασία είναι επαρκές. Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό αυτοί οι νόμοι και κανονισμοί εφαρμόζονται. Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης συχνότητας των εργατικών ατυχημάτων στον τομέα των κατασκευών το 2011 έχει παρουσιάσει μείωση κατά 11% σε σχέση με το 2007, εντούτοις δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Στόχος μας είναι ο μηδενικός αριθμός θανατηφόρων και σοβαρών εργατικών ατυχημάτων, γιατί η ανθρώπινη ζωή και αρτιμέλεια δεν είναι υπόθεση αριθμών.


Πέρα όμως από την ύπαρξη ενός κατάλληλου θεσμικού και νομικού πλαισίου, απαιτούνται και οριζόντια μέτρα και δράσεις με τη συμμετοχή όσο το δυνατό περισσότερων φορέων. Στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Πολιτικής για τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών στον τομέα των κατασκευών λειτουργούν πέντε ομάδες εργασίας για την προώθηση μέτρων προς υλοποίηση των στόχων της Δήλωσης.
Οι ομάδες αυτές προωθούν δράσεις σε επί μέρους τομείς, με στόχο την οριζόντια συνεργασία, την ενσωμάτωση των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στις εργασίες ανάθεσης και εκτέλεσης, και τη συνεχή εκπαίδευση και τον καθορισμό κριτηρίων για εγγραφή ή ανανέωση της επαγγελματικής άδειας των μηχανικών.


Παράλληλα, ύστερα από διαβούλευση και στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πτώση από ύψος είναι η συχνότερη αιτία σοβαρών και θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στη Κύπρο, έχει εκδοθεί και τεθεί πρόσφατα σε ισχύ ειδικός Κώδικας Πρακτικής για την εκτέλεση εργασιών σε ύψος.

Επίσης, για την προστασία των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους στη διάρκεια του καλοκαιριού, έχει πρόσφατα ετοιμαστεί Κώδικας Πρακτικής για προστασία των εργαζομένων από τον θερμικό φόρτο. Ο Κώδικας αναμένεται να εφαρμοστεί σε πιλοτική βάση αυτό το καλοκαίρι και αφού αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή αυτή, θα οριστικοποιηθεί.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βασίζεται στους συνεργαζόμενους φορείς και ενθαρρύνει την εμπλοκή τους στις προσπάθειές του για βελτίωση των επιπέδων προστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εργασία.

Η ενημέρωση αποτελεί βασικό πυλώνα της πρόληψης. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποτελούν σημαντική ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και ιδεών στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας και παρέχουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν χρήσιμες πληροφορίες και να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη και τον έλεγχο των επαγγελματικών κινδύνων και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Το υψηλό επίπεδο των ομιλητών καθώς και το ενδιαφέρον και το επίπεδο ικανότητας των συμμετεχόντων υποδηλώνουν ότι το συνέδριο θα βοηθήσει σημαντικά τους επαγγελματίες του τομέα στην Κύπρο, με θετικό αντίκτυπο τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζόμενους.

Συγχαίρω τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου για την αξιόλογη συνεισφορά του στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας και εκφράζω τα συγχαρητήριά μου σε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεσμεύεται να μελετήσει και να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα του συνεδρίου.

Εύχομαι όπως οι εργασίες του συνεδρίου είναι παραγωγικές και καρποφόρες.