1/6/12

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων του Σώματος

O Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz και τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων του Σώματος.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Ομήρου ανέφερε: «Θέλω να καλωσορίσω και από αυτό το βήμα την παρουσία στην Κύπρο του φίλου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz και των αρχηγών των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια των προετοιμασιών για την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία από την 1η Ιουλίου αυτού του χρόνου.
Στη συνάντηση που είχαμε με την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που μετέχουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις τόσο για τα θέματα που έχουν καθοριστεί ως οι προτεραιότητες της Προεδρίας που θα ασκήσει η χώρα μας, αλλά και απόψεις που αφορούν στο Κυπριακό και τον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας - ΕΕ.

Βέβαια, όπως ήταν φυσικό, στο επίκεντρο αυτής της συνάντησης βρέθηκε και η κρίσιμη συγκυρία των δυσμενών οικονομικών δεδομένων που ισχύουν και στην ευρωζώνη και συνολικά στις χώρες μέλη της Ένωσης. Πρέπει να πω ότι ομόθυμη ήταν η προσέγγιση όλων όσοι πήραν τον λόγο ότι περισσότερη Ευρώπη είναι που χρειάζεται, και όχι λιγότερη για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση, ότι η Ευρώπη είναι η μεγάλη ελπίδα που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση και ότι ο δρόμος της μονόπλευρης λιτότητας ή της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν μπορεί να είναι μια μονοδιάστατη πολιτική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ότι θα πρέπει να προχωρήσουν πολιτικές για την ανάπτυξη και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας οι οποίες θα βγάλουν την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά και τις οικονομίες των χωρών μελών από την ύφεση και τη στασιμότητα.
Μείναμε σύμφωνοι ότι θα συνεχίσουμε αυτήν τη στενή επαφή και ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου της Κυπριακής Προεδρίας, αλλά και, βέβαια, ως χώρα μέλος της ΕΕ, η Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας μας θα συνεχίσει όπως και στο παρελθόν, και θα ενδυναμώσει τις σχέσεις της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως άλλωστε προβλέπει και η μεταρρυθμιστική συνθήκη της Λισαβόνας».

Από την πλευρά του ο κ. Schulz, μιλώντας μέσω διερμηνέα, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κ. Πρόεδρε, αγαπητέ συνάδελφε κ. Ομήρου, για τη θερμή υποδοχή που επιφυλάξατε σε μένα και στους Αρχηγούς των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βεβαίως, σε μεγάλο βαθμό στηρίζω και επαυξάνω αυτά τα οποία μόλις τώρα ανέφερε ο Πρόεδρος κ. Ομήρου. Θέλω να προσθέσω δυο πράγματα πολύ σύντομα: Η Κυπριακή Προεδρία λαμβάνει χώρα σε μια καθοριστική στιγμή της ευρωπαϊκής πολιτικής και χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο κ. Χριστόφια, ήδη μου προσφέρθηκε η ευκαιρία για να τονίσω ότι δεν είμαι μόνο εντυπωσιασμένος αλλά και ιδιαίτερα αισιόδοξος καθότι διαπίστωσα ότι η Κύπρος είναι άψογα προετοιμασμένη για την ανάληψη της Προεδρίας.

Σήμερα το πρωί, στη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Ομήρου, είχαμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε ότι όλα τα κόμματα τα οποία εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και ιδεολογίας, προτίθενται να στηρίξουν την Κυβέρνηση στην πολιτική που έχει χαράξει κατά τη διάρκεια της Προεδρίας. Αυτό, οφείλω να ομολογήσω, δεν είναι κάτι δεδομένο, σπάνια συμβαίνει και κατόπιν τούτου εγώ πραγματικά νιώθω ιδιαίτερο σεβασμό γι’ αυτό το γεγονός. Και βεβαίως αυτό είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Μην ξεχνάτε ότι εγώ είχα και έχω την ευκαιρία να γνωρίζω τους πολιτικούς άντρες που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο της Κύπρου εδώ και αρκετό καιρό και δεν θα χαρακτήριζα τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Κυπριανού ιδιαίτερα στενούς φίλους, με ακριβώς τις ίδιες πολιτικές απόψεις. Αλλά εν πάση περιπτώσει το γεγονός ότι για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής στηρίζουν ανεπιφύλακτα την Κυβέρνηση με καθιστά ιδιαίτερα ευτυχή.

Και μια δεύτερη παρατήρηση: Ο κ. Ομήρου και εγώ συζητήσαμε για τη νεοσυσταθείσα Συνέλευση Κοινοβουλίων η οποία πρόκειται να επιληφθεί της ΚΕΠΠΑ, της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, και η οποία θα έχει την πρώτη της συνεδρία εδώ στην Κύπρο. Και επιτρέψτε μου να σας πω ότι πρόκειται για μια νεοσυσταθείσα Συνέλευση με πολύ μεγάλη σημασία, την οποία προέβλεπε η Συνθήκη της Λισαβόνας. Πρόκειται για τη Συνέλευση των Κοινοβουλίων και θα έχει εδώ την πρώτη της συνεδρία. Η Κύπρος θα έχει την ευκαιρία να είναι ο πρώτος οικοδεσπότης αυτής της Συνέλευσης με μικτές αρμοδιότητες οι οποίες αφορούν τόσο την Κύπρο όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό το πρόγραμμα, αυτή η νεοσυσταθείσα Συνέλευση για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν επίμαχη και αντικείμενο διαφωνιών και με τη μεγάλη επιρροή του κ. Ομήρου πραγματικά καταλήξαμε στο αίσιο τέλος.

Σιγά-σιγά λοιπόν η επίσκεψή μας στην Κύπρο ολοκληρώνεται, φτάνει στο τέλος της. Θα ήθελα, φίλε κ. Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα θερμά για τη φιλοξενία που μας προσφέρατε. Δυστυχώς είμαι αναγκασμένος να φύγω, θα προτιμούσα βέβαια να μείνω εδώ γιατί κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να βρεθώ στην Κύπρο διαπιστώνω πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε με μια χώρα η οποία αφενός βέβαια υποφέρει, αφετέρου όμως εμφορείται από μεγάλο ενθουσιασμό για την ευρωπαϊκή υπόθεση και αυτό εμάς μας καθιστά ιδιαίτερα ικανοποιημένους».