29/5/12

Ομιλία του Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων κ. Νίκου Ιακώβου στα εγκαίνια του οδικού δικτύου παρά το νέο Γ.Σ.Π.
 
29/05/2012


Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στην τελετή των εγκαινίων του νέου οδικού δικτύου παρά το στάδιο Γ.Σ.Π. Η υλοποίηση του έργου αυτού, που αποτελεί μέρος της βελτίωσης και αναβάθμισης του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού, ήταν από τους σημαντικότερους στόχους του Τμήματος Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και ΄Εργων της τελευταίας δεκαετίας, και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την ολοκλήρωσή του.

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα εδώ, παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα, μας τιμά ιδιαίτερα και ταυτόχρονα αναδεικνύει το σημαντικό έργο που επιτελεί το Τμήμα μας, γι΄ αυτό και τον ευχαριστούμε.


To
έργο που εγκαινιάζουμε περιλαμβάνει:
·
διαπλάτυνση και αναβάθμιση σε έξι λωρίδες κυκλοφορίας τμήματος του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού μήκους 1,7χλμ.,
·
κατασκευή υπέργειου κυκλικού κόμβου πάνω από τον αυτοκινητόδρομο,
·
κατασκευή νέου οδικού δικτύου ανατολικά και δυτικά του νέου σταδίου ΓΣΠ συνολικού μήκους 2,2χλμ.,
·
επέκταση και αναβάθμιση της υφιστάμενης γέφυρας Καλόγερου,
·
ηλεκτροφωτισμό των έξι λωρίδων του αυτοκινητόδρομου και του υπόλοιπου νέου οδικού δικτύου,
·
κατασκευή υπόγειων διαβάσεων για τους πεζούς και τους ποδηλατιστές για να διακινούνται με ασφάλεια από τη μια πλευρά του αυτοκινητόδρομου στην άλλη, και
·
κατασκευή πεζοδρομίων μήκους 5,8χλμ. και ποδηλατοδρόμου μήκους 1,5χλμ.
Η μελέτη του έργου και τα κατασκευαστικά σχέδια ετοιμάστηκαν από το Τμήμα Δημοσίων ΄Εργων.

Η κατασκευή του έργου ανατέθηκε, μετά από προσφορές, στην εργοληπτική εταιρεία
Miltiades Neophytou Civil Engineering Contractors & Developers Ltd έναντι του ποσού των €21,5 εκ + Φ.Π.Α. Οι εργασίες άρχισαν στις 26 Νοεμβρίου 2009 και σύμφωνα με το συμβόλαιο έπρεπε να συμπληρωθούν στις 14 Μαρτίου 2012. Τελικά το έργο ολοκληρώθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2011, δηλαδή τέσσερις μήνες περίπου νωρίτερα από τη συμβατική ημερομηνία.
Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος
«Αειφόρος ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα» της περιόδου 2007-2013.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δόθηκε μεγάλη σημασία στην περιβαλλοντική πτυχή του έργου και στον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στα πλαίσια αυτά λήφθηκε πρόνοια για τοπιοτέχνηση χώρων πρασίνου και για εγκατάσταση αυτόματου συστήματος άρδευσης καθώς και μεταφορά ανακυκλωμένου νερού. Επίσης έχουν τοποθετηθεί ηχοπετάσματα μήκους 2,3 χλμ. σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη οικιστική ανάπτυξη για προστασία από την ηχορύπανση.


Στο συμβόλαιο κατασκευής του έργου είχαν εισαχθεί σημαντικές καινοτομίες, αφού για πρώτη φορά:

·
τοποθετήθηκε σύστημα προστασίας των μοτοσικλετιστών (ειδικό μεταλλικό στηθαίο ασφαλείας),
·
έγινε εγκατάσταση ευφυών συστημάτων (κάμερες + πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων),
·
χρησιμοποιήθηκε ο θεσμός της ανταμοιβής (το γνωστό «bonus») σε περίπτωση συντομότερης συμπλήρωσης του έργου, και
- έγινε εκτέλεση εργασιών κατά τη διάρκεια της νύκτας σε συνεχή βάση.

Τα οφέλη ήταν σημαντικά και άμεσα και είχαν πολύ θετικό αντίκτυπο στο
κοινό:
·
γρηγορότερη ολοκλήρωση του έργου κατά τέσσερις μήνες,
·
σημαντική μείωση της ταλαιπωρίας του κοινού, και
·
υψηλότερα επίπεδα ποιότητας και ασφάλειας.
Θα ήταν παράλειψη στο σημείο αυτό να μην αναφερθώ στη σημαντική συμβολή του πρώην Διευθυντή μας και νυν Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου μας κ. Αλέκου Μιχαηλίδη, αφού υπό τη διεύθυνση και καθοδήγησή του επιτεύχθηκαν τα πιο πάνω.


Η ολοκλήρωση του έργου αναμφίβολα έχει βοηθήσει στην απάμβλυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην είσοδο και έξοδο της Λευκωσίας, αφού η τροχαία κίνηση μπορεί να διοχετεύεται πλέον, μέσω του υπερυψωμένου κυκλικού κόμβου, σε περιοχές ανατολικά και δυτικά του αυτοκινητόδρομου.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου και ιδιαίτερα τον Μηχανικό και την υπόλοιπη Ομάδα Επίβλεψης του Τμήματός μας που είχαν την ευθύνη διαχείρισης του συμβολαίου και επίβλεψης του έργου. Ευχαριστώ επίσης την Αστυνομία που είχε την ευθύνη για την ομαλή διακίνηση της κυκλοφορίας και όλες τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας για τη δική τους συμβολή.

Συγχαρητήρια εκφράζω επίσης στην κατασκευάστρια εταιρεία Μιλτιάδη Νεοφύτου
που κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία σχεδόν τέσσερις μήνες νωρίτερα το σημαντικό και ποιοτικό αυτό έργο.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους Δήμους Στροβόλου και Λατσιών για τη συνεργασία καθώς και τους κατοίκους της γύρω περιοχής για την κατανόηση και υπομονή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου.