29/5/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του οδικού δικτύου παρά το νέο Γ.Σ.Π.
 
29/05/2012


Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια του οδικού δικτύου παρά το νέο Γ.Σ.Π. Στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η ανάγκη για συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Στις δεδομένες συνθήκες είναι αναγκαία η υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, που να συμβάλλουν στην ανάπτυξη προσδίδοντας τη δυναμική και την προοπτική που τόσο χρειάζεται η οικονομία του τόπου.
Το έργο αυτό αποτελεί μέρος της διαπλάτυνσης και της αναβάθμισης του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού από τη Λευκωσία μέχρι την Αλάμπρα. Η κατασκευή του έχει βοηθήσει σημαντικά στην απάμβλυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην είσοδο και την έξοδο της Λευκωσίας, όπου διακινούνται ημερησίως πέραν των 63.000 οχημάτων και στις δυο κατευθύνσεις. Έχουμε όλοι ζήσει τις ατέλειωτες ουρές που σχηματίζονταν στο τμήμα αυτό του αυτοκινητόδρομου, αφού σε ώρες αιχμής παρουσιάζει μία τεράστια κυκλοφορία της τάξης των 4.000 οχημάτων ανά ώρα. Αυτή η πραγματικότητα καταστούσε επιτακτική την κατασκευή του έργου.

Η ολοκλήρωσή του αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.


Με την ολοκλήρωση και παράδοση στην κυκλοφορία του νέου οδικού δικτύου, η τροχαία κίνηση μπορεί πλέον να διοχετευθεί από τον αυτοκινητόδρομο μέσω του νέου υπερυψωμένου κυκλικού κόμβου προς τα Λατσιά και τον κυκλικό κόμβο Βικέλα.
Η μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα δυστυχήματα που παρατηρούνταν κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες αιχμής, τα σαββατοκύριακα και την καλοκαιρινή περίοδο, έχουν απαμβλυνθεί σημαντικά και έχουν βελτιωθεί πολύ οι συνθήκες οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι οδηγοί δεν πρέπει, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και όσο ανεπτυγμένο και αν είναι το οδικό δίκτυο, να προσέχουμε και να γίνονται «αγώνες ταχύτητας». Αυτά είναι απόπειρες αυτοκτονίας, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, και η Τροχαία και γενικότερα η Αστυνομία γνωρίζουν ότι συντάσσομαι μαζί τους ούτως ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα οδικά δυστυχήματα και προπάντων οι θάνατοι από τα τροχαία δυστυχήματα.

Συνακόλουθα, τα οικονομικά οφέλη από την εκτέλεση του έργου είναι πολλά και προκύπτουν κυρίως από την εξοικονόμηση χρόνου, την εξοικονόμηση καυσίμων, τη μείωση των ρύπων και τη μεγαλύτερη άνεση ταξιδιού.

Η σημασία έργων όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα ενισχύεται και από το γεγονός ότι το οδικό δίκτυο αποτελεί το μόνο μέσο διακίνησης πολιτών και αγαθών στην Κύπρο. Το οδικό δίκτυο είναι η ραχοκοκκαλιά των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας μας και γι' αυτό δεν θα πάψει ποτέ να αναβαθμίζεται ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες των πολιτών. Ταυτόχρονα, μεγάλα έργα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο που ολόκληρη η Ευρώπη σήμερα στρέφεται στην ανάπτυξη, διαπιστώνοντας ότι η μονόπλευρη λιτότητα δεν έχει οδηγήσει στα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αυτή ήταν και είναι η δική μας φιλοσοφία και πραγματικά χαιρόμαστε γιατί αυτή η φιλοσοφία κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα 2007 – 2013», στόχος του οποίου είναι η συμβολή στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων ανάμεσα στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείνοντας το χαιρετισμό μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου, και ιδιαίτερα το προσωπικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων που επέβλεψε με επιτυχία την εκτέλεσή του. Ευχαριστίες εκφράζω επίσης στο Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας και σε όλες τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας που συνεργάστηκαν με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωσή του. Θερμά συγχαρητήρια εκφράζω επίσης στην εργοληπτική εταιρεία που κατασκεύασε το ποιοτικό αυτό έργο και κατάφερε να το παραδώσει νωρίτερα από τη συμβατική της υποχρέωση, καθώς και στους συνεργάτες της.

Θα ήταν παράλειψη, τέλος, να μην ευχαριστήσω τους Δήμους Στροβόλου και Λατσιών για τη συνεργασία τους και τη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου καθώς και τους άμεσα επηρεαζόμενους πολίτες για την κατανόηση και υπομονή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου.


Θέλω με την ευκαιρία αυτή να αναφέρω ότι στη διάρκεια της θητείας αυτής της Κυβέρνησης έχουν κατασκευαστεί πολλά οδικά έργα. Έχουν υλοποιηθεί, κατασκευάζονται ή βρίσκονται στη διαδικασία προσφορών οδικά έργα αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ. Άλλα έργα που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο σχεδιασμού τους είναι αξίας 700 εκ. ευρώ. Γι αυτό όταν λέμε πως η ανάπτυξη προϋποθέτει, για την Κύπρο τουλάχιστον, ένα άρτιο οδικό δίκτυο, εμείς το εννοούμε στην πράξη.