19/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στην ημερίδα με θέμα: «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΟΙΚΑΔΕ: Τελετή Λήξης 2012», στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, προχθές
 
19/05/2012


Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε αγαπητούς φίλους και συνεργάτες, για να απευθύνω σύντομο χαιρετισμό και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη συνεισφορά τους στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οίκαδε».
Το «Οίκαδε» συμπληρώνει φέτος δεκατρία χρόνια παρουσίας στη Δημοτική Εκπαίδευση της Κύπρου. Λειτουργεί με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και την αποκλειστική χορηγία της Τράπεζας Κύπρου και έχει ως βασική επιδίωξή του την καλλιέργεια πνευματικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ μαθητών από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και του απανταχού απόδημου Ελληνισμού.

Το «Οίκαδε» αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου να φέρει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου. Μέσω του διαδικτύου και της ιστοσελίδας που διαθέτει (
www.oikade.gr) προσφέρεται στα παιδιά ένας ελληνικός διαδικτυακός τόπος γεμάτος γνώσεις και ψυχαγωγία. Μέσα από παιχνίδια, περιηγήσεις, κατασκευές και πολλά άλλα, τα παιδιά μαθαίνουν με διαδραστικό τρόπο για τον ελληνικό πολιτισμό και διασκεδάζουν με τους φίλους τους.
Στην ιστοσελίδα του «Οίκαδε» φιλοξενείται, επίσης, ένα παγκόσμιο ηλεκτρονικό δίκτυο σχολείων, όπου επιλεγμένα δημοτικά σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απόδημο ελληνισμό (180 περίπου στο σύνολο σε παγκόσμιο επίπεδο) πραγματοποιούν, ανά τριάδες ή τετράδες, ζωντανές ηλεκτρονικές τηλεσυναντήσεις.

Στο ηλεκτρονικό δίκτυο σχολείων, τη φετινή σχολική χρονιά 2011-2012, συμμετέχουν 55 δημοτικά σχολεία από την Κύπρο. Τα σχολεία αυτά επικοινωνούν με έντεκα δημοτικά σχολεία από την Ελλάδα και το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Βουκουρεστίου. Η θεματολογία των τηλεδιασκέψεων αφορά τη ζωή των παιδιών στο σχολείο, τον τόπο μας, τους κοινούς μας προγόνους, τη γλώσσα μας, τα ήθη και έθιμά μας, τον φυσικό μας πλούτο, τα όνειρά μας για το μέλλον στον τόπο. Επιπλέον, η θεματολογία αφορά τον δεύτερο υπό έμφαση στόχο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη φετινή σχολική χρονιά, που έχει ως κεντρικό άξονα την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τηλεσυνεργασία και την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μαθητές των τάξεων με στόχο τη μεγιστοποίηση της επίτευξης γνωστικών αλλά και συναισθηματικών στόχων. Δίνεται, επίσης, έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων που συνδέονται με την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, συνεργασίας και δημιουργικότητας.

Το «Οίκαδε» είναι ένα εξαιρετικά αξιόλογο πρόγραμμα, που με τη συνέργεια της σύγχρονης τεχνολογίας και τις επί τόπου επισκέψεις στην Ελλάδα, που πραγματοποιούν κατά καιρούς μαθητές και εκπαιδευτικοί, προσδίδει μια διαφορετική διάσταση στα όσα εφαρμόζονται καθημερινά στα σχολεία μας. Δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να «ανοίξουν» ένα παράθυρο στον κόσμο, να ξεφύγουν από τα στεγανά χωροχρονικά πλαίσια της τάξης και να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές, χιλιόμετρα μακριά, εικονικά και μη.

Όταν το «Οίκαδε» ξεκίνησε να εφαρμόζεται πριν από δεκατρία χρόνια, εισάγοντας στη δημοτική εκπαίδευση έννοιες όπως είναι η τηλεδιάσκεψη, η τηλεδιδασκαλία, η εικονική πραγματικότητα, η σύγχρονη επικοινωνία και η τηλεσυνεργασία, φάνταζαν όλα τόσο καινοτόμα και πρωτοποριακά που άγγιζαν τη σφαίρα της φαντασίας. Σήμερα, όλα αυτά είναι άρρηκτα συνυφασμένα με όσα πηγάζουν από τα νέα αναλυτικά μας προγράμματα, στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης που επιχειρείται τις μέρες μας.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στην Τράπεζα Κύπρου για τη συνεισφορά της στην εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οίκαδε» στα Δημοτικά Σχολεία της Κύπρου, της Ελλάδας και του απανταχού απόδημου Ελληνισμού για δεκατρία συνεχή χρόνια.

Η επιτυχία της εφαρμογής του «Οίκαδε» στα σχολεία μας οφείλεται στη στενή και εποικοδομητική συνεργασία που ανέπτυξαν Λειτουργοί της Τράπεζας Κύπρου με Λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στη μεθοδικότητα, τον επαγγελματισμό και τη σοβαρότητα που τους χαρακτηρίζει, καθώς επίσης και στον ζήλο που έχουν επιδείξει οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί και μαθητές μας. Είναι όλοι άξιοι συγχαρητηρίων.

Ευχή μου είναι η συνεργασία ανάμεσα σε όλους μας να συνεχιστεί και στο μέλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.