19/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Γυμνασίου Ανθούπολης, χθες
 
19/05/2012


Με ιδιαίτερη χαρά, τιμή αλλά και συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Γυμνασίου Ανθουπόλεως.

Η ίδρυση του Γυμνασίου της Ανθούπολης, το 1981, ήταν μια σημαντική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της κυπριακής Πολιτείας γενικότερα. Η απόφαση αυτή λήφθηκε τότε για να ικανοποιήσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες
της περιοχής, οι οποίες δημιουργήθηκαν κυρίως εξαιτίας της εγκατάστασης εκτοπισθέντων μετά τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974.
Το Γυμνάσιο της Ανθούπολης
άνοιξε τις πύλες της γνώσης του για τους μαθητές της περιοχής για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 1981 - 1982, αντιμετωπίζοντας αρκετά προβλήματα στη λειτουργία του λόγω ελλείψεως εξοπλισμού, εποπτικών μέσων, βιβλιοθήκης, εργαστηρίων και άλλων αναγκαίων χώρων. Οι εγκαταστάσεις του γυμνασίου συμπληρώθηκαν σταδιακά παρά τη σωρεία των δυσκολιών και των προβλημάτων που υπήρχαν.
Σήμερα το σχολείο έχει όλα όσα απαιτούνται από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής
, για να αντιμετωπίσουν, διεύθυνση και μαθητές, τις νέες προκλήσεις που διαμορφώνονται στον τομέα της εκπαίδευσης και στο νέο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης, της τεχνολογίας και της πληροφορίας.
Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του το Γυμνάσιο ευτύχησε να έχει ικανούς, παθιασμένους και καταξιωμένους διευθυντές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με σκληρή δουλειά
, με υπευθυνότητα, με συνέπεια, με ζήλο και με αφοσίωση αγωνίστηκαν να στεριώσουν, να εξελίξουν και να εδραιώσουν στη συνείδηση των πολιτών το νέο γυμνάσιο και να προσφέρουν το καλύτερο για τα παιδιά που φοιτούσαν σ’ αυτό.
Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, η διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Ανθούπολης ακολουθούν την ίδια συνεπή πορεία
, το ίδιο μονοπάτι της αγάπης, της έγνοιας και του αγώνα των πρωτεργατών της θεμελίωσης του σχολείου. Παράλληλα καταξιώνουν το γυμνάσιο στη συνείδηση τόσο των μαθητών όσο και των γονιών ως ένα άριστα οργανωμένο και αποτελεσματικό εκπαιδευτήριο που παρέχει στα παιδιά τις αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες αλλά και την αγωγή και τη μόρφωση που επιβάλλεται να έχουν οι μαθητές μας στην κοινωνία του 21ου αιώνα.
Ταυτόχρονα, τα τριαντάχρονα του Γυμνασίου Ανθούπολης συμπίπτουν με μια σημαντική χρονιά για το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Τη χρονιά που η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση από θεωρία έγινε πράξη. Η παιδεία μας, κυρίες και κύριοι, έχει εδώ και χρόνια ανάγκη την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για να διασφαλίσουμε την μακροπρόθεσμη ευημερία της Κύπρου.
Προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούμε με ταχύτερους από κάθε άλλη φορά ρυθμούς, με αλλαγές και αποφάσεις που αναβαθμίζουν ουσιαστικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα και αφορούν σε όλες τις βαθμίδες του, την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια, την τριτοβάθμια και τη διά βίου εκπαίδευση. Με βήματα σταθερής και ουσιαστικής μετάβασης επιτυγχάνουμε σήμερα τις αλλαγές και τον εκσυγχρονισμό στην παιδεία, που θα αποτελέσουν το διαβατήριο εισαγωγής των νέων της Κύπρου στην κοινωνία της δικαιοσύνης, της δημιουργίας, της ισότητας και της γνώσης.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο το οποίο θα διαμορφώνει ανθρώπους που κατέχουν ένα στέρεο, επαρκές και συνεκτικό σώμα γνώσεων από όλες τις επιστήμες, θα αναπτύσσει όλες εκείνες τις ιδιότητες που χαρακτηρίζουν έναν δημοκρατικό πολίτη του 21ου αιώνα και θα καλλιεργεί τα κομβικά προσόντα που απαιτούνται ιδιαίτερα στις κοινωνίες του 21ου αιώνα.

Με τη σταδιακή εισαγωγή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων στα σχολεία προδημοτικής, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης και την εφαρμογή του νέου ωρολόγιου προγράμματος στα δημοτικά σχολεία από τη φετινή σχολική χρονιά, το νέο δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο μετατρέπεται από όραμα σε πραγματικότητα.
Ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν τη δυνατότητα να βιώνουν την παιδική και τη νεανική ηλικία ως τις πιο δημιουργικές και ευτυχισμένες περιόδους της ανθρώπινης ζωής – κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει σήμερα.
Πέρα από τη σταδιακή εισαγωγή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, έχουμε λάβει σημαντικά μέτρα και αποφάσεις που αναβαθμίζουν ουσιαστικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα και αφορούν σε όλες τις βαθμίδες του, την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια, την τριτοβάθμια και τη διά βίου εκπαίδευση. Ενδεικτικά θα αναφέρω μόνο τις πιο πρόσφατες, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών
, για το οποίο εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 5,7 εκ. ευρώ, τη μείωση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα στους 25 την επέκταση των επιτυχημένων θεσμών των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) και του Ανοιχτού Σχολείου, την απόφαση για λειτουργία Εσπερινής Τεχνικής Σχολής στη Λεμεσό, τη συνέχιση της επιχορήγησης όλων των μαθητών της Β’ Γυμνασίου για την αγορά φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, την απόφαση για ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους φοιτητές το 2013, τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια (Frederick University, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), την απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για εγγραφή ενός νέου ιδιωτικού πανεπιστημίου στο Μητρώο Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, και τη σημαντική απόφαση που λάβαμε πρόσφατα για ίδρυση και λειτουργία Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Ταυτόχρονα, στόχος μας είναι καταλήξει εντός του μήνα ο διάλογος για τα νέα ωρολόγια προγράμματα της Μέσης Εκπαίδευσης, ώστε να εφαρμοστεί στα γυμνάσια από τη νέα σχολική χρονιά. Με την αναδιάρθρωση του γυμνασίου και με τη δημιουργία Γενικού και Τεχνολογικού Λυκείου, θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά αυτή η εκπαιδευτική βαθμίδα, θα ανεβεί το κύρος του απολυτηρίου Λυκείου στο επίπεδο που του αξίζει, θα μειωθεί η προκατάληψη για την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και θα επιλυθούν πολλά λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάζει σήμερα το Ενιαίο Λύκειο.
Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στη Διευθύντρια του Σχολείου κ. Ταμάμη
και σε όλους τους διευθυντές που κόσμησαν με την επιστημονική και παιδαγωγική τους κατάρτιση και γενικά με την παρουσία τους τα τριάντα χρόνια της λειτουργίας του Γυμνασίου Ανθουπόλεως, όπως επίσης και στο διδακτικό προσωπικό, στους μαθητές και στις μαθήτριες για τα όσα επιτελέστηκαν αυτά τα τριάντα χρόνια, τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστούν και στα επόμενα χρόνια.
Συγχαρητήρια οφείλονται επίσης στον Σύνδεσμο Γονέων, που στηρίζει πάντοτε και ενισχύει το έργο του σχολείου και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εύρυθμη και αρμονική λειτουργία του.

Συγχαίρω όλους τους φορείς και τα οργανωμένα
σύνολα που στηρίζουν το έργο του Γυμνασίου για την αγαστή συνεργασία τους με το σχολείο και με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωσή σας.