31/5/12

Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο
 
30/05/2012


Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών
Η Ευρωπαϊκή
Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τις Συστάσεις της για την Κύπρο, καθώς και την ειδική μελέτη για το κατά πόσον η Κύπρος αντιμετωπίζει μακροοικονομικές ανισορροπίες.
Στο κείμενο της η Ευρωπαϊκή
Επιτροπή χαιρετίζει την προσήλωση της Κύπρου στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, επισημαίνοντας παράλληλα το ευάλωτο μακροοικονομικό περιβάλλον που επικρατεί, που ενδέχεται να αποτελέσει ανατρεπτικό παράγοντα.
Όσον
αφορά τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, η Κύπρος, σύμφωνα με την Έκθεση της Επιτροπής, αντιμετωπίζει από τη μια πλευρά εσωτερικές ανισορροπίες λόγω των εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα και της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, ενώ από την άλλη αντιμετωπίζει εξωτερικές και εσωτερικές ανισορροπίες λόγω προβλημάτων ανταγωνιστικότητας και δημοσιονομικών κινδύνων.
Συγκεκριμένα, οι Συστάσεις της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος το 2012, ταυτόχρονα με την προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους καθ’ όλη τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου, όπως καθορίζονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Τονίζουν, επίσης, την ανάγκη για προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών προς επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.
Στο σκέλος των μακροοικονομικών
ανισορροπιών αναφέρεται η ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και η διαφοροποίηση της παραγωγικής δομής της οικονομίας.
Η Κυβέρνηση
μελετά τις Συστάσεις και παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί, ώστε να είναι δυνατή η επανένταξη σε μια αναπτυξιακή πορεία. Σημαντικό στοιχείο στην προσπάθεια αυτή είναι η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.