31/5/12

 
Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά την επίδοση μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργείου σε σχέση με τη βιωσιμότητα των Κυπριακών Αερογραμμών
 
30/05/2012


Μεσολαβητική πρόταση για τη βιωσιμότητα των Κυπριακών Αερογραμμών (Κ.Α.) επέδωσε σήμερα προς τις συντεχνίες και τη διοίκηση των Κ.Α., εκ μέρους της Υπουργικής Επιτροπής που έχει συσταθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Βασικά χαρακτηριστικά της μεσολαβητικής πρότασης είναι ο πλεονασμός ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων από τις Κ.Α., οι κλιμακωτές μειώσεις μισθών για το προσωπικό των Κ.Α. και οι διαφοροποιήσεις ή και η κατάργηση κάποιων επιδομάτων που σήμερα παρέχονται. Πρόσθετα, η κα Υπουργός παρέδωσε επιστολή, την οποία υπογράφει ο Υπουργός Οικονομικών ως συντονιστής της εξ Υπουργών Επιτροπής, στην οποία αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση, με την αποδοχή από τα μέρη της μεσολαβητικής πρότασης για διασφάλιση της βιωσιμότητας των Κ.Α., προτίθεται να δρομολογήσει ενέργειες για την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση
, και αφού σημείωσε ότι η διαδικασία ήταν δύσκολη, η κα Υπουργός εξέφρασε την πίστη ότι όλες οι πλευρές είναι προσηλωμένες στον κοινό στόχο, ο οποίος είναι ο κεντρικός στόχος της Κυβέρνησης, η εταιρεία να καταστεί βιώσιμη και να της παραχωρηθεί η δυνατότητα να εξεύρει στρατηγικό επενδυτή ο οποίος με την παρουσία του όχι μόνο θα καταστήσει βιώσιμη την εταιρεία, αλλά και η εταιρεία να καταστεί κερδοφόρα. «Κεντρικός στόχος της Κυβέρνησης, και γι’ αυτό είναι που έχει συσταθεί και η εξ Υπουργών Επιτροπή, είναι ότι θέλουμε με αυτές μας τις αποφάσεις να βοηθήσουμε την εταιρεία να καταστεί βιώσιμη και να της δώσουμε τη δυνατότητα να εξεύρει στρατηγικό επενδυτή ο οποίος με την παρουσία του όχι μόνο θα καταστήσει βιώσιμη την εταιρεία, αλλά ο στόχος μας είναι αυτή η εταιρεία να καταστεί κερδοφόρα», είπε η κα Υπουργός.
Η κα Χαραλάμπους υπογράμμισε τη συνεισφορά και την κατανόηση που επέδειξαν
οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε αυτή τη διαδικασία, καθότι δεν είναι εύκολο να ζητάς να αλλοιώνονται όροι απασχόλησης, όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και την κατανόηση και την καλή διάθεση που επέδειξε η διοίκηση των Κ.Α. σε κάποιες εύλογες ανησυχίες που εξέφρασαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πάνω σε στοιχεία του σχεδίου βιωσιμότητας που έχει ετοιμάσει η εταιρεία.
Επανέλαβε δε ό
,τι είχε πει και προφορικά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ότι δηλαδή η Κυβέρνηση «θα προβεί σε αξιολόγηση της συμφωνίας η οποία έχει υπογραφεί αναφορικά με την παροχή κινήτρων προς αεροπορικές εταιρείες για προσέλκυση επιβατών και αν διαφανεί ότι ο όρος ο οποίος έχει περιληφθεί στη συμφωνία για τον λεγόμενο κανιβαλισμό δεν τηρείται, αν υπάρχουν προβλήματα, τότε η Κυβέρνηση θα ζητήσει αυστηρή τήρηση των όρων που προβλέπονται στη συμφωνία».
Η Υπουργός Εργασίας κατέληξε λέγοντας: «Αυτά τα ζητήματα ολοκληρώνουν τις συζητήσεις γύρω από θέματα που είχαν εγερθεί κατά τη διάρκεια αυτού του διαλόγου και πιστεύω ότι δίνουν στις δύο πλευρές όλα τα εχέγγυα και όλες τις απαντήσεις για την αποδοχή της πρότασής μας, ούτως ώστε με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο σημαντικό και μεγάλο βήμα για τις Κ.Α.
» Σημείωσε, επίσης, ότι οι πλευρές θα πρέπει να απαντήσουν στη μεσολαβητική πρόταση μέχρι και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 1ης Ιουνίου.
Η σχετική μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς συναντήσεων που έγιναν με τη Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου και αφού η Υπουργός είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τις δύο πλευρές.