31/5/12

 
Ομιλία της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στα εγκαίνια των κοινοτικών κτιρίων Κόρνου, χθες
 
31/05/2012


Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που σήμερα τελώ τα εγκαίνια ενός αξιόλογου έργου για την τοπική κοινωνία του Κόρνου και ευχαριστώ το Κοινοτικό Συμβούλιο για την πρόσκλησή του.
Οι Τοπικές Αρχές επιτελούν σημαντικό έργο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων με την προώθηση πολιτιστικών, κοινωνικών και άλλων εκδηλώσεων αλλά και με την υλοποίηση έργων υποδομής όπως το σημερινό. Η στέγαση των υπηρεσιών της κοινότητας σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό χώρο στοχεύει ακριβώς στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και κατ΄επέκταση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού.

Η ανάπτυξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι στη δική μας αντίληψη συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας μιας πολιτείας. Γιατί ως θεσμός φύσει προοδευτικός ενισχύει τις προϋποθέσεις αποκέντρωσης της εξουσίας και διεύρυνσης της συμμετοχής του πολίτη. Άλλωστε, είναι πεποίθηση μου ότι οι Τοπικές Αρχές αποτελούν το φυσικό σύμμαχο της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών στην επιτυχή υλοποίηση ενός ευρύτατου φάσματος κρίσιμων και καινοτόμων πολιτικών. Δεν είναι τυχαίο που στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, σχεδόν σ’ όλα τα κεφάλαια, καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Διαβεβαιώνουμε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παραμένει αλληλέγγυα προς τις Τοπικές Αρχές, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Χαρακτηριστικό αυτού του αδιάλειπτου ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης για την τοπική κοινωνία είναι η δρομολογούμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι ο τόπος μας να αποκτήσει μια σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση, ικανή να δίνει λύσεις στα τρέχοντα προβλήματα του πολίτη, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα της επιτρέπουν να λειτουργεί σωστά και αποδοτικά μέσα στο πλαίσιο της αναπόφευκτης πολυεπίπεδης πλέον διακυβέρνησης και της συντονισμένης δράσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – κρατών μελών – Τοπικών Αρχών.

Το κυριότερο
, όμως, είναι ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα της δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών προς όφελος του απλού πολίτη. Με τη μεταρρύθμιση προσδοκούμε σε μια ανανεωμένη, ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα προάγει τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και τις δημοκρατικές αρχές και αξίες. Αυτό επιβάλλει η σύγχρονη εποχή, αυτό επιβάλλουν οι σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας. Σε αυτό το σκεπτικό στηρίχθηκε και η δημιουργία του σύγχρονου λειτουργικού κτιρίου που εγκαινιάζουμε σήμερα.
Τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου στεγάζονταν μέχρι πρότινος σε ένα αναπαλαιωμένο κτίριο αλλά οι ανάγκες που προέκυψαν από τη συνεχή ανάπτυξη της κοινότητας επέβαλαν την ανέγερση ενός κτιρίου το οποίο θα ήταν σε θέση να τις ικανοποιήσει επαρκώς. Η συνολική δαπάνη για το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα ανήλθε στις €650.000 περίπου και καλύφθηκε κατά 80% από κυβερνητική συνεισφορά. Αφορά ένα μοντέρνο κτίσμα, χωροθετημένο σε σημείο που παρέχει εύκολη πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους, με άνετο χώρο στάθμευσης, το οποίο συνδυάζει τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του πυρήνα της κοινότητας. Η ολοκλήρωση του έργου δίνει συνέχεια στις προσπάθειες που γίνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την Κυβέρνηση για τη δημιουργία χώρων εξυπηρέτησης του πολίτη
, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της κοινότητας ως μια ελάχιστη προσφορά σε όλους τους πολίτες.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές που εργάστηκαν για την επίτευξη αυτού του στόχου και ταυτόχρονα να τους συγχαρώ για το εξαίρετο αυτό αποτέλεσμα. Η τοπική κοινωνία θα πρέπει να νιώθει περήφανη γιατί έχει στη διάθεση της ένα πραγματικό στολίδι το οποίο αναβαθμίζει ουσιαστικά το επίπεδο της ζωής των κατοίκων της κοινότητας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Με ιδιαίτερη χαρά
, λοιπόν, σήμερα εγκαινιάζουμε τα νέα κοινοτικά κτίρια Κόρνου και σας διαβεβαιώνω ότι έργα τέτοιου χαρακτήρα θα τυγχάνουν πάντοτε της υποστήριξης της Κυβέρνησης.
Εύχομαι στο Κοινοτικό Συμβούλιο Κόρνου κάθε πρόοδο και επιτυχία και είμαι πεπεισμένη ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την κοινή μας προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη της κοινότητας. Σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το σημαντικό έργο που επιτελείτε με κάθε δυνατό τρόπο.