7/1/19

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το ΓεΣΥ και τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το ΓεΣΥ και τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), εξέφρασε την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος παρέστη στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων με την ευκαιρία των Θεοφανείων, στο πάρκο της Ακρόπολης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά από την τελετή, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπάρχουν για το ΓεΣΥ, είπε ότι «το ΓεΣΥ είναι μια ομόφωνη απόφαση όλων των πολιτικών δυνάμεων για να εφαρμοστεί όπως έχει θεσπιστεί ήδη με νομοθεσία και υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και ο Υπουργός Υγείας, έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει την αποφασιστικότητά τους, διότι πρέπει να προχωρήσουμε. Ήδη έχουμε καθυστερήσει από τη στιγμή της εισαγωγής του σχεδίου περίπου μιάμιση δεκαετία.
Σε σχέση με τα όσα ακούγονται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει αύριο συνάντηση με την ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, προκειμένου καθαρά να ακούσει τις θέσεις τους, διότι όχι σε πολλές μέρες από τώρα, θα ξεκινήσει η έγγραφή των γιατρών στο σύστημα. Εξάλλου, από τον Μάρτιο θα κληθούν και οι πολίτες της χώρας να συνεισφέρουν οικονομικά. Επομένως, τα χρονοδιαγράμματα θα πρέπει τηρηθούν».
Σε ερώτηση εάν γίνονται δεύτερες σκέψεις και εάν εξετάζεται η περίπτωση ιδιωτικής ιατρικής, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να έχουμε δύο συστήματα ταυτοχρόνως, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση δεν επιθυμούν ούτε μπορούν να κάνουν οποιουσδήποτε διαφορετικούς σχεδιασμούς από αυτούς που αποφασίσθηκαν και εγκρίθηκαν και από την Βουλή, αλλά «προσπαθούν να κάνουν αυτό το σύστημα λειτουργικό. Είναι πολύ απαιτητικές οι προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν. Θα δούμε τη συμμετοχή των γιατρών και θα δούμε πώς εφαρμόζεται το σύστημα», επεσήμανε.
Ερωτηθείς για τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η τουρκική κατοχή της Κύπρου και η Τουρκία είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος και αυτό είναι που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ο στόχος είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής.
Οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς κατατίθενται ξεκάθαρα. Το έχουμε δει στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, και έχουμε επίσης δει το πόσο απέδωσαν αυτές οι θέσεις, τόσο με το πλαίσιο Γκουτέρες όσο και με τη διασφάλιση – για πρώτη φορά στην Ιστορία του Κυπριακού – ότι λύση σημαίνει και τερματισμό των εγγυήσεων και της ανάμιξης της Τουρκίας και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
Η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι σαφής, και απαρασάλευτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προασπίζεται αυτή τη θέση.
Οι επικρίσεις που ακούγονται δεν ξέρω εάν δικαιολογούνται από λόγους εσωτερικής πολιτικής, οπωσδήποτε όμως δεν αποδίδουν το παραμικρό ως προς την ουσία, η οποία είναι να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση και σε αυτό είναι προσηλωμένος ο Πρόεδρος, στις διαβουλεύσεις με την κα Λουτ.
Ας θυμηθούμε ότι αυτοί οι ίδιοι οι επικριτές, προτού ξεκινήσει η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προμήνυαν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενταφιάσει το Κυπριακό. Ουδέν αναληθέστερο. Όσον αφορά στον τρόπο που εκφράζεται ο καθένας, δεν χρειάζεται να σχολιάσω. Ακούμε πολλά και διάφορα, και ο καθένας είναι υπόλογος απέναντι στους πολίτες που μας ακούνε».
Ερωτηθείς για το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «υπάρχει ένας γενικός προσανατολισμός αναθεώρησης των ειρηνευτικών δυνάμεων, πλην όμως στην περίπτωση της Κύπρου, ενόσω διαρκεί η τουρκική κατοχή και υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες επιθετικού τουρκικού στρατού στην Κύπρο, είναι απαραίτητη η παραμονή και ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αυτό το έχουμε καλλιεργήσει προς πάσα κατεύθυνση, από τη Διπλωματική Υπηρεσία αλλά και με προσπάθειες του ιδίου του Προέδρου σε όλες τις επαφές του, και βρίσκουμε κατανόηση. Και αυτό που αναμένουμε, είναι ότι θα ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Μεσούσης της προσπάθειας του κ. Γκουτέρες μέσω της κας Λουτ, θα ήταν απολύτως παράδοξο να αλλάξει κάτι σε σχέση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι «η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παίζει ένα πολύ ουσιαστικό ρόλο, διότι αν έχουμε ηρεμία στην Κύπρο και αν αποφεύγονται κάποια επεισόδια ή περιστατικά είναι χάρη στην παρουσία της».
Τέλος, εκφράζοντας ευχές με την ευκαιρία των εορτών των Θεοφανείων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σήμερα είναι μια μεγάλη Χριστιανική γιορτή  του καθαγιασμού των υδάτων, τα Θεοφάνεια, η φανέρωση Του Θείου διά της ευλογίας της Αγίας Τριάδος και σύμφωνα με αυτό το υπόδειγμα βλέποντας ότι ακόμη και στον Στρόβολο βρίσκουμε τα νερά για τη συμβολική αυτή Χριστιανική τελετουργία, ελπίζουμε ότι και στην καθημερινή μας ζωή θα επωφεληθούμε από την ιδέα ότι η πίστη μας επιτρέπει την κάθαρση, τον καθαγιασμό και τη συνέχεια μέσα από μια