6/1/19

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ"

  ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - Λευκωσία 06/01/2019 10:01
Εορτασμοί Θεοφανείων στην ελεύθερη και κατεχόμενη Κύπρο
Τελετές για τον εορτασμό των Θεοφανείων και καθαγιασμό των υδάτων πραγματοποιούνται σήμερα σε όλη την Κύπρο. Οι πιστοί προσέρχονται στις εκκλησίες στις ελεύθερες περιοχές, ενώ αρκετοί μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου Εξορινού και ΙΝ Αγίας Τριάδας στην Αγία Τριάδα Καρπασίας.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στον επίσημο εορτασμό για τα Θεοφάνεια στην Εκκλησία Αγίων Αναργύρων, στην Κάτω Πάφο.
Εφαρμογή ΓεΣΥ εντός χρονοδιαγράμματος, θα τονίσει ο Πρόεδρος στον ΠΙΣ
Την αποφασιστικότητά του για εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) στη βάση ομόφωνων αποφάσεων, μέσα στο χρονοδιάγραμμα που ισχύει, θα επαναλάβει τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη συνάντησή του με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου. Η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι αναγκαιότητα, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
Νέα αναβολή της ψηφοφορίας για τη συμφωνία Brexit εξετάζει η Μέι
Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξετάζει να αναβάλει εκ νέου την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, λιγότερο από τρεις μήνες πριν την καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, αναφέρει στην κυριακάτικη έκδοση η εφημερίδα Telegraph. 
Στην Αυστραλία το τέλος Μαρτίου το "ΝΟΣΤΟΣ 3", δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Φωτίου
Στην Αυστραλία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαρτίου η τρίτη φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις ρίζες» - το «ΝΟΣΤΟΣ 3» - με τη συμμετοχή των αποδήμων Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου. 
Το αργότερο μέχρι 28 Ιανουαρίου η εφαρμογή της κάρτας εισόδου/εξόδου στα σχολεία
Η διαδικασία ελέγχου εισόδου και εξόδου των μαθητών και μαθητριών κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, μέσω της εισαγωγής του θεσμού της κάρτας εισόδου/εξόδου, για την τρέχουσα σχολική χρονιά, πρέπει να εφαρμοστεί στα σχολεία το αργότερο μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου 2019, αναφέρεται σε εγκύκλιο του Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης Χρίστου Χατζηαθανασίου προς τους Διευθυντές και Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων, Δημόσιων Νηπιαγωγείων και Ειδικών Σχολείων. Αντίδραση υπήρξε από τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ Φίλιο Φυλακτού μετά την κυκλοφορία της εγκυκλίου.Στο μεταξύ,  υπό διαμαρτυρία θα μεταβεί στη συνάντηση ενημέρωσης για τα Τετράμηνα η ΟΕΛΜΕΚ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρός της Γιάννος Σωκράτους
Δυο φράγματα υπερχείλισαν στην Πάφο
Δυο φράγματα υπερχείλισαν στην Πάφο. Τα ξημερώματα σήμερα υπερχείλισε το φράγμα του Πωμού. Το χωρητικότητας 860 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού φράγμα είναι το δεύτερο φράγμα της Πάφου που υπερχειλίζει φέτος, καθώς προηγήθηκε χθες η υπερχείλιση του φράγματος της Αργάκας. Πέρσι το φράγμα του Πωμού υπερχείλισε τον Φεβρουάριο μήνα. 
Σε διαιτησία η διαφορά στο Λιμάνι Λεμεσού, ικανοποίηση εκφράζει η ΟΕΒ
Σε διαιτησία παραπέμπει η Υπουργός Μεταφορών την εργατική διαφορά για τους λιμενεργάτες, απόφαση για την οποία ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου με γραπτή δήλωσή του, εκφράζει βαθιά ικανοποίηση «για τα υγιή αντανακλαστικά της Κυβέρνησης και την παραπομπή σε διαιτησία της εργατικής διαφοράς για τους λιμενεργάτες». 
Μία νεκρή και δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία στην Ελλάδα
Μία ηλικιωμένη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στην περιοχή Οβριόκαστρο Κερατέας ενώ δύο άτομα αναζητούνται, ως αποτέλεσμα της έντονης κακοκαιρίας που πλήττει πολλές περιοχές της Ελλάδας. Εξάλλου, μια γυναίκα ενενήντα ετών έχασε τη ζωή της στο νησί της Σικελίας, εξαιτίας του κύματος ψύχους.
Συγκρούσεις μεταξύ των "κίτρινων γιλέκων" και της αστυνομίας στο Παρίσι
Διαδηλωτές του κινήματος των "κίτρινων γιλέκων" συγκρούστηκαν χθες με αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, κοντά στο κτίριο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και το Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι, ενώ κατέκλυσαν τους δρόμους για μία ακόμη φορά διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια και καταλογίζοντας αδιαφορία στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Γαλλίας Μπενζαμέν Γκριβό απομακρύνθηκε άρον άρον από τα γραφεία του, μετά την εισβολή "κίτρινων γιλέκων" με ένα μηχάνημα εργοταξίου στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου.
Με δύο αγώνες συνεχίζεται το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου
Νίκες για ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ και σημαντική ισοπαλία για την Αλκή ήταν τα αποτελέσματα των χθεσινών αγώνων για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ενώ σήμερα η αγωνιστική συνεχίζεται με τους αγώνες Ομόνοιας - ΑΕΚ και Νέας Σαλαμίνας – Απόλλωνα.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το δελτίο 'ΔΕΚΑ' απο την ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ