7/1/19

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ"

  ΚΥΠΕ - Θωμάς Κεττένης - Λευκωσία 07/01/2019 10:09
Πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για το ΓεΣΥ, δηλώνει η Κυβέρνηση, σήμερα σύσκεψη υπό τον ΠτΔ
Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το ΓΕΣΥ πραγματοποιείται τη Δευτέρα στο Προεδρικό. Τα χρονοδιαγράμματα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) πρέπει να τηρηθούν, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας πως τη Δευτέρα ο Πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με την ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) θα ακούσει τις θέσεις του Συλλόγου και "ενδεχομένως θα δούμε πώς προχωράμε".
Δεν νοείται λύση που να προνοεί εγγυήσεις, παρουσία στρατευμάτων, είπε ο Πρόεδρος
Απαρέγκλιτη αρχή και θέση μας είναι πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση, που θα μετατρέπει τη χώρα μας σε κινούμενο της όποιας τρίτης χώρας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «δεν νοείται λύση, που να προνοεί εγγυήσεις, παρουσία στρατευμάτων, δικαιωμάτων που στην ουσία καταστρατηγούν κάθε δημοκρατική αρχή». Μιλώντας μετά την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην Πάφο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι θα καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες μέσα από ειρηνικές διαδικασίες και διάλογο για να επιτύχει μια λύση που θα φέρει την  ειρήνη στον τόπο μας.
Κυβέρνηση: Αναμένεται ανανέωση θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προσηλωμένος στις διαβουλεύσεις με Λουτ ο Πρόεδρος
Η Κυβέρνηση αναμένει ότι θα ανανεωθεί η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας πως θα ήταν «απολύτως παράδοξο, μεσούσης της προσπάθειας του ΓΓ του ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω της απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ, για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, να αλλάξει κάτι όσον αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε παράλληλα πως ο Πρόεδρος Αναστασίαδης, είναι προσηλωμένος στις διαβουλεύσεις που γίνονται με την κ. Λουτ, προασπιζόμενος απαρασάλευτα τις θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς.
Ενημέρωση από ΥΠΟΙΚ για το «Εστία» στην 1η συνεδρία της Επ. Οικονομικών το 2019
Με ενημέρωση για το ‟Σχέδιο Εστία” αρχίζει τις εργασίες της το 2019, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίας της Δευτέρας, 7 Ιανουαρίου, η Επιτροπή, αφού ασχοληθεί το πρωί με τον προγραμματισμό των εργασιών της, θα ενημερωθεί για το «Εστία» από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και άλλους εμπλεκομένους.
 
Στα εγκαίνια του μεγαλύτερου ναού και του μεγαλύτερου τζαμιού της Μ. Ανατολής ο ΠτΒ
Στα εγκαίνια του μεγαλύτερου κοπτικού χριστιανικού ναού αλλά και του μεγαλύτερου τζαμιού της Μέσης Ανατολής, που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Ιανουαρίου από τον Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, στη νέα διοικητική πρωτεύουσα της Αιγύπτου, παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.
Κλειστά τα σχολεία σε Λεμύθου, Πλάτρες και Κυπερούντα λόγω καιρικών συνθηκών
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα το Γυμνάσιο στη Λεμύθου, το Νηπιαγωγείο Πλατρών και το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Κυπερούντας, λόγω καιρικών συνθηκών. Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρει ότι λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν το Γυμνάσιο στη Λεμύθου, το Νηπιαγωγείο Πλατρών και το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Κυπερούντας θα παραμείνουν κλειστά σήμερα.
Οι γυναίκες πήραν τη σκυτάλη στις διαμαρτυρίες των "Κίτρινων Γιλέκων"
Πολλές γυναίκες, μέλη των "Κίτρινων Γιλέκων" συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στην Πλατεία της Βαστίλης στο Παρίσι, προκειμένου να προβάλουν και μία άλλη, "ασυνήθιστη", εικόνα του κινήματος, την επαύριον των μεγάλων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, που σημαδεύθηκαν από βίαια επεισόδια. Συναθροισμένες στα σκαλιά του σταθμού Οπερα -Βαστίλη, οι γυναίκες έψαλλαν τη "Μασσαλιώτιδα", κρατώντας κίτρινα μπαλόνια στα χέρια. Κατόπιν κύκλωσαν την πλατεία, διακόπτοντας την κυκλοφορία και στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία προς την πλατεία της Δημοκρατίας (Ρεπουμπλίκ).
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε θέσεις της Χαμάς
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε την Κυριακή δύο στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την αποστολή μπαλονιών στα οποία είχε προσαρμοστεί ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός προς το έδαφος του Ισραήλ, χωρίς πάντως να αναφερθούν θύματα στη μια ή στην άλλη πλευρά.
Κραυγή αγωνίας 18χρονης από τη Σαουδική Αραβία που κινδυνεύει από ενδοοικογενειακή βία
Μια 18χρονη από τη Σαουδική Αραβία κρατείται από τις αρχές της Ταϊλάνδης και καταγγέλλει ότι κινδυνεύει να απελαθεί πίσω στην πατρίδα της παρότι έφυγε για να σωθεί από την ενδοοικογενειακή βία που έχει υποστεί και ότι διατρέχει κίνδυνο η ζωή της, τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα.
Σπουδαία νίκη Ομόνοιας και Απόλλωνα για τη 15 αγωνιστική
Σπουδαία νίκη με 1-0 πέτυχε χθες η Ομόνοια επί της ΑΕΚ μέσα στο ΓΣΠ για τη 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος και πλέον βρίσκεται ένα βαθμό μακριά από την πρώτη εξάδα. Μεγάλη νίκη με 3-0 πέτυχε και ο Απόλλωνας επί της Νέας Σαλαμίνας παραμένοντας σε τροχιά τίτλου. Η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με τον αγώνα Ερμή - Ενωση Νέων Παραλιμνίου που θα αρχίσει στις 19:00 στο Στάδιο Αμμόχωστος - Επιστροφή. Στους υπόλοιπους αγώνες της 15ης αγωνιστικής σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα: ΑΕΛ-Πάφος 1-0, Ανόρθωση-Αλκή 0-0, Δόξα-ΑΠΟΕΛ 1-2. Βαθμολογία: ΑΠΟΕΛ 35, ΑΕΛ 34, Απόλλων (14αγ) 30, Ανόρθωση 24, Νέα Σαλαμίνα 23, ΑΕΚ (14 αγ) 21, Ομόνοια 20, Δόξα 14, Αλκή 14, Πάφος 14, ΕΝΠ 12, Ερμής 7.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το δελτίο 'ΔΕΚΑ' απο την ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ