28/9/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη σε φόρουμ
με θέμα την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών


Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω σε αυτό το διακεκριμένο φόρουμ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Xi Jinping και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki - moon για αυτήν την επίκαιρη πρωτοβουλία.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Γιορτάζοντας την 20η επέτειο της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου, έφτασε η ώρα να αξιολογήσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από όλους μας.

Η Κύπρος, σε ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο, έχει κάνει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την προώθηση της ισότητας των φύλων, την ενδυνάμωση και την πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για γυναίκες και κορίτσια, προωθώντας σειρά συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών και επενδύοντας στην ενδυνάμωση των γυναικών.

Ωστόσο, παραμένουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Κυβέρνησή μου υιοθέτησε το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών και Αντρών για την περίοδο 2014-2017, το οποίο αποτελεί τη ‘ναυαρχίδα’ των εθνικών μας πολιτικών για την ισότητα των φύλων. Επαναβεβαιώνουμε, επίσης, τη δέσμευσή μας στα σχετικά Σχέδια Δράσης και τις Οδηγίες της ΕΕ και όλων των σχετικών διεθνών οργάνων.

Η καταπολέμηση κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών, η προώθηση της οικονομικής ενδυνάμωσής τους και η απαλοιφή βαθειά ριζωμένων στερεοτύπων όσον αφορά τους ρόλους των φύλων, είναι ανάμεσα στις προτεραιότητές μας.

Ένας άλλος τομέας δράσης της Κυβέρνησής μου είναι η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με τις πολιτικές μας να επικεντρώνονται στην προστασία των θυμάτων, κυρίως των γυναικών και των παιδιών.

Θα ήθελα, επίσης, να ανακοινώσω ότι είμαστε έτοιμοι να επικυρώσουμε την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδο-οικογενειακή Βία.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο ρόλος των γυναικών στην προώθηση της συμφιλίωσης και της ειρήνης είναι ανεκτίμητος. Ως εκ τούτου, είμαι στην ευχάριστη θέση να μεταφέρω ότι, στο πλαίσιο των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων για επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, έχει ήδη συσταθεί Τεχνική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ισχυρή θέληση της χώρας μου να συμβάλει στην πλήρη εφαρμογή της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου, στο πλαίσιο της Ατζέντας για την Αειφόρο Ανάπτυξη 2030.

Σας ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε.

_______________