5/1/19

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»


 

 ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - Ήβη Μιτσίδου Phillips - Λευκωσία 05/01/2019 10:19
Τριμερής  Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου για θέματα διασποράς, στις 10 Ιανουαρίου στο Κάιρο
Τριμερή Υπουργική Συνάντηση για θέματα διασποράς αναμένεται να έχουν στο Κάιρο, στις 10 Ιανουαρίου, ο Επίτροπος της Προεδρίας για θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας  Τέρενς Κουΐκ και η Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου κα Ναμπίλα Μάκραμ.  Κατά τη συνάντησή τους αυτή, οι τρεις Υπουργοί αναμένεται να αποφασίσουν τον τόπο, την κεντρική ιδέα και το περιεχόμενο της τρίτης φάσης του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες», το λεγόμενο «ΝΟΣΤΟΣ 3».
Αποφασισμένος ο Πρόεδρος για ΓεΣΥ, ενώ για Κυπριακό ξεκαθαρίζει ότι στοχεύει σε διάλογο στη βάση ΔΔΟ
Αποφασισμένος να προχωρήσει με το ΓεΣΥ παρουσιάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΡΙΚ, ενώ για το Κυπριακό, ανέφερε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή την στιγμή η απαραίτητη ετοιμότητα εμπλοκής σε διάλογο από πλευράς εγγυητριών δυνάμεων. Ξεκαθάρισε την ίδια ώρα ότι ο ίδιος στοχεύει σε ένα ειλικρινή διάλογο στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι επιβάλλεται σε κάθε ηγέτη είτε κυβέρνησης είτε κόμματος να προβληματίζεται για τα επόμενα βήματα σε ενδεχόμενη αποτυχία της προσπάθειας.
Σημαντική η εισροή νερού στα φράγματα τις πρώτες ημέρες του 2019
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η νέα χρονιά για το υδατικό της Κύπρου, καθώς σημαντική εισροή νερού στα φράγματα υπήρξε κατά τις 3 πρώτες ημέρες του, ενώ από την Πέμπτη μέχρι την Παρασκευή η πληρότητα των φραγμάτων ανέβηκε κατά 1,4%. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Α’ τεχνικός μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Φαίδρος Ρουσής, κατά τις πρώτες 3 μέρες του έτους υπήρξε εισροή στα φράγματα 10,3 εκ. κυβικά μέτρα νερού. Η συνολική πληρότητα των φραγμάτων ήταν χθες στο 20% σε σύγκριση με 18,6% που ήταν την Πέμπτη. Στο μεταξύ, ο καιρός εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο.
Ετήσια μείωση 16,7% των εγγεγραμμένων ανέργων τον Δεκέμβριο
Ετήσια μείωση 16,7% των εγγεγραμμένων ανέργων σημειώθηκε τον Δεκέμβριο με βάση στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, που δίνει στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Δεκέμβριο 2018 μειώθηκε στα 23.929 πρόσωπα σε σύγκριση με 24.589 τον προηγούμενο μήνα. Σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2017 σημειώθηκε μείωση 5.971 προσώπων ή 16,7%, αναφέρεται. Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα τη Στατιστική Υπηρεσία το Δεκέμβριο καταγράφηκε πληθωρισμός 1,7%.
Ο Μακρόν είπε στη Μέι ότι η συμφωνία για το Brexit είναι η καλύτερη δυνατή
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είπε στην Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν χθες, ότι η συμφωνία, την οποία η ίδια διαπραγματεύτηκε για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «η καλύτερη δυνατή», ανέφερε ένας αξιωματούχος από το Ελιζέ.
Υπουργός Δικαιοσύνης: Δεν σταματά ο εκσυγχρονισμός των φυλακών
Ο εκσυγχρονισμός του Τμήματος Φυλακών δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ενώ χαρακτήρισε το 2018 ως μια χρονιά η οποία συνέβαλε ουσιαστικά στην εδραίωση της εκσυγχρονιστικής προσπάθειας. Ανέφερε επίσης ότι έχει μπει το νερό στο αυλάκι για να προχωρήσει η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής.
Σήμερα οι εξετάσεις για διαπίστωση των αιτίων της φωτιάς στην πλατφόρμα Castoro Sei
Σήμερα αναμένεται να αρχίσουν οι εξετάσεις για να διαπιστωθούν τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν το μεσημέρι χθες στο μηχανοστάσιο της πλατφόρμας Castoro Sei,που ελλιμενίζεται στο τερματικό της Eurogate, στο λιμάνι Λεμεσού.  Όπως δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκαν αρκετό χρόνο για να βεβαιωθούν ότι η φωτιά είχε πλήρως σβήσει, καθώς έπρεπε να ελεγχθούν ενδελεχώς όλοι οι όροφοι του πλωτού εργοστασίου υποθαλάσσιων αγωγών. 
Πέντε έφηβες, που γιόρταζαν γενέθλια, τα θύματα πυρκαγιάς στην Πολωνία
`Εφηβες, ηλικίας 15 ετών που γιόρταζαν γενέθλια, έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία, σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε "escape room", στο Κοστζαλίν , στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε το Yπουργείο Εσωτερικών.  "Τα θύματα αυτής της τραγωδίας είναι παιδιά ηλικίας 15 ετών, νεαρά κορίτσια που γιόρταζαν κάποια γενέθλια", δήλωσε ο Υπουργός Γιοάχιμ Μπρουντζίνσκι, στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24.
Aνετη επικράτηση Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού για τη 16η αγωνιστική της Euroleague
Ο Ολυμπιακός επικράτησε άνετα με 79-65 του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου της κανονικής περιόδου της Euroleague. Οι Πειραιώτες αύξησαν σε 10-6 το ρεκόρ τους, βυθίζοντας παράλληλα σε 7-9 τους "πράσινους" και δίνοντας συνέχεια στις απογοητευτικές εκτός έδρας εμφανίσεις του "τριφυλλιού".
Αυλαία 15ης αγωνιστικής Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου με τρεις αγώνες
Διεξάγονται το Σάββατο τρεις αγώνες για τη 15η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Η αυλαία της 15ης αγωνιστικής, ανοίγει στις 17.00 στο Τσίρειο, όπου η ΑΕΛ υποδέχεται την Πάφο. Μία ώρα αργότερα, στις 18.00 η Ανόρθωση «φιλοξενεί» την Αλκή Ορόκλινης.
Στις 19.00 στο Μακάρειο η Δόξα Κατωκοπιάς αντιμετωπίζει το ΑΠΟΕΛ.