10/5/18

Το Nicosia Book Fest συγκέντρωσε βιβλία για να δοθούν στα εγκλωβισμένα παιδιά στο Ριζοκάρπασο

Το Nicosia Book Fest συγκέντρωσε βιβλία για να δοθούν στα εγκλωβισμένα παιδιά στο Ριζοκάρπασο

Βασικός στόχος του Nicosia Book Fest και των διοργανωτών του, του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας (ΙΝΕΠ), του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) και του Δήμου Στροβόλου, είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας και της καλλιέργειας αγάπης για το βιβλίο.
Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της πραγματοποίησης του Nicosia Book Fest 2018, στις 19-20 Μαΐου, οι διοργανωτές του και η Cyta, παρουσιαστής του φετινού φεστιβάλ, πραγματοποίησαν εκστρατεία συλλογής παιδικών βιβλίων για τα εγκλωβισμένα παιδιά στο Ριζοκάρπασο. Η συλλογή των βιβλίων πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3 και 9 Μαΐου. Η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε μεγάλη και συνολικά συγκεντρώθηκαν πέραν των 500 βιβλίων τα οποία παραδόθηκαν στο Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου.
Στο πλαίσιο της τελετής παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία μίλησαν ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΙΝΕΠ κ. Γιαννάκης Κολοκασίδης, η Διευθύντρια του ΓΤΠ κα Σόφη Μιχαηλίδου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΝΕΚ κ. Μενέλαος Μενελάου, ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Nicosia Book Fest κ. Χρυσόστομος Πασιαρδής, η Ανώτερη Διευθύντρια Χρηματοοικονομικών και Διοίκησης της CYTA κα Αντιγόνη Μοδέστου, και εκ μέρους του Προεδρικού Επιτρόπου, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αγνοουμένων κ. Χρύσανθος Χρυσάνθης.
Η Διευθύντρια του ΓΤΠ αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη συνεισφορά του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών τόσο στο Φεστιβάλ όσο και στη φετινή πρωτοβουλία για συγκέντρωση βιβλίων για τα εγκλωβισμένα παιδιά.
Ανέφερε ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφορίων είναι η Αρχή Επικοινωνίας του κράτους και συμμετέχει στο Φεστιβάλ υπό την ιδιότητά του ως ο εκδοτικός φορέας του κράτους προσθέτοντας ότι το Γραφείο, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα συμμετέχει με δικό του περίπτερο στο Φεστιβάλ, όπου θα εκτίθενται και θα διατίθενται δωρεάν μεγάλη επιλογή από τις εκδόσεις του.
«Φέτος, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, έχοντας πάντα ως στόχο τη διάχυση της γνώσης, θα παρουσιάσει μια ξεχωριστή εκπαιδευτική δράση για τους μικρούς μας φίλους. Μαζί με το Τυπογραφείο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διοργανώσει ένα ολοήμερο εργαστήρι τυπογραφίας για παιδιά με τίτλο «Μικροί τυπογράφοι εν δράσει», στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς τυπώνονται τα βιβλία που διαβάζουν και να τυπώσουν σε μηχανή εκτύπωσης τη δική τους δημιουργία», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στην εκστρατεία συλλογής βιβλίων για τα εγκλωβισμένα παιδιά η κα Μιχαηλίδουείπε ότι «η συμμετοχή του κοινού ήταν μεγάλη και έχουμε συγκεντρώσει εκατοντάδες βιβλία. Ευχαριστούμε τον κ.. Χρυσάνθη και το Γραφείο Επιτρόπου για τη συνεργασία και την προθυμία τους να αναλάβουν τη διαδικασία παράδοσης των βιβλίων στα εγκλωβισμένα παιδιά».
Ο Δήμαρχος Στροβόλου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας έχει πλέον καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες δράσεις που γίνονται στον τόπο για ενίσχυση της αγάπης για το βιβλίο και πρόσθεσε: «Είμαι ιδιαίτερα περήφανος, ως Στροβολιώτης και Δήμαρχος Στροβόλου, για την επιλογή ενός δικού μας χώρου, του πάρκου Ακροπόλεως για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ».
Ο κ. Κολοκασίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το σκεπτικό της διοργάνωσης προέκυψε από τον εντοπισμό ενός κενού στην κοινωνία, που αφορά στην έλλειψη κουλτούρας φιλαναγνωσίας. «Σήμερα, δύο χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση, αντιλαμβανόμαστε ότι η ανάγκη που είχαμε εντοπίσει τότε ήταν πραγματική και αυτό επιβεβαιώνεται από τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου, τόσο των δημιουργών όσο και των φίλων του βιβλίου. Μπορούμε να πούμε πως είμαστε πολύ χαρούμενοι και ταυτόχρονα περήφανοι, που κάθε χρόνο λαμβάνουμε πολύ θετικά μηνύματα, τα οποία ενθαρρύνουν και στηρίζουν την προσπάθεια μας.
Πρέπει μάλιστα να πω, πως δράσεις όπως η σημερινή, η οποία γίνεται με σκοπό τη συλλογή παιδικών βιβλίων για τα παιδιά του Ριζοκαρπάσου, προσθέτουν αξία στο Φεστιβάλ Βιβλίου ως θεσμό και εμπλουτίζουν τον κοινωνικό του ρόλο», πρόσθεσε.
Ο κ. Μενελάου ανέφερε ότι η αποστολή και το όραμα του Οργανισμού Νεολαίας συμβαδίζει πλήρως με τους στόχους του φεστιβάλ. Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις δράσεις του ΟΝΕΚ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ είπε: «Στο Πάρκο θα δείτε και κάποιες εναλλακτικές δράσεις όπως είναι η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη. Ένα ανθρώπινο βιβλίο το οποίο θα μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όλους εμάς εκεί».
Η κα Μοδέστου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι τυχαίο που η Cyta επέλεξε να βραβεύσει, στα πλαίσια αυτού του φεστιβάλ, τα παιδιά που διακρίθηκαν στον παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργάνωσε η Cyta με θέμα τη «Μαγεία της επικοινωνίας στην Παραμυθοχώρα», και κάλεσε το κοινό να παρευρεθεί στη βράβευση των 21 παιδιών που ξεχώρισαν, την Κυριακή, 20 Μαΐου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.
Παραλαμβάνοντας τα βιβλία ο κ. Χρυσάνθης ανέφερε ότι τα παιδιά του Ριζοκαρπάσου «είναι άξια όλου του θαυμασμού και της εκτίμησής μας. Όπως και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τους. Σε αυτούς και στα σχολεία τους, το Ελληνικό Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο, συμπυκνώνονται όλα τα ιδεώδη και οι αξίες του Ελληνισμού στην Κύπρο, γι’ αυτό και πάντοτε είμαστε στο πλευρό τους, αντλώντας και εμείς από τους ιδίους δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα στον οποίον έχουμε ταχθεί και την επανένωση του νησιού μας και τον τερματισμό της κατοχής.
Η αγάπη και η στήριξη αυτή εκφράζεται σήμερα με τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού βιβλίων για να διατεθούν στους μαθητές των σχολείων του Ριζοκαρπάσου. Η συγκέντρωση των βιβλίων έγινε στο πλαίσιο εκστρατείας που αναλήφθηκε από το Ιδρυμα Ερευνών Προμηθέας, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, τον Δήμο Στροβόλου και τον Οργανισμό Νεολαίας. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτή τη στήριξη, την οποία θεωρούμε και ως έκφραση του αναβαθμισμένου ενδιαφέροντος για τα δοκιμαζόμενα παιδιά της Καρπασίας που είναι παιδιά όλων μας».
Τέλος, ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Nicosia Book Fest κ. Χρυσόστομος Πασιαρδής ενημέρωσε για το πρόγραμμα και τις δράσεις του Φεστιβάλ. Ανέφερε ότι θα είναι ένα διήμερο γεμάτο βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις, παραστάσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, ενώ για ακόμη μία χρονιά συμμετέχουν βιβλιοπωλεία, εκδοτικοί οίκοι, πολιτιστικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα καθώς και δεκάδες συγγραφείς από την Κύπρο και το εξωτερικό. «Και φέτος το Φεστιβάλ φέρνει κοντά στο αναγνωστικό κοινό καταξιωμένους συγγραφείς από Κύπρο και εξωτερικό. Ανάμεσα τους ο γνωστός Έλληνας συγγραφέας παιδικών βιβλίων Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Νίκος Μπογιόπουλος, ο ακαδημαϊκός-ακτιβιστής Γιώργος Τσιάκαλος και ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης. Επίσης, θα παρουσιαστούν μερικοί από τους πιο καταξιωμένους Κύπριους συγγραφείς ανάμεσα σε άλλους, οι βραβευμένοι Κώστας Λυμπουρής, Ρένος Χριστοφόρου, Σωφρόνης Σωφρονίου, Κωνσταντία Σωτηρίου και Σάντρα Ελευθερίου», ανέφερε, μεταξύ άλλων.