16/4/18

Την πρόσληψη 40 νοσηλευτών για περίοδο έξι μηνών, με στόχο να ενισχυθούν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών

Για την πρόσληψη νοσηλευτών και τη μείωση των λιστών αναμονής, μίλησε ο Υπουργός Υγείας

Την πρόσληψη 40 νοσηλευτών για περίοδο έξι μηνών, με στόχο να ενισχυθούν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα, εγκρίθηκε η πρόταση που αφορά στην παροχή κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας στα δημόσια νοσηλευτήρια και τη μείωση των λιστών αναμονής.
Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι κατά τη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόσληψη 40 νοσηλευτών για περίοδο έξι μηνών, με στόχο να ενισχυθούν τα ΤΑΕΠ, μέχρι να προχωρήσει η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που στοχεύει στην απάμβλυνση των προβλημάτων στα ΤΑΕΠ.
Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση που αφορά στην παροχή κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας στα δημόσια νοσηλευτήρια με υπερωριακή εργασία. Πρόκειται, σημείωσε, για κονδύλι περίπου 11,5 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και αναμένεται να διενεργηθούν περίπου 2,500 χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια κατά τις απογευματινές ώρες, περίπου 5,000 εξετάσεις στα Εξωτερικά Ιατρεία και επίσης θα παραπεμφθούν ασθενείς για διαγνωστικές ή άλλες εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα.
«Ελπίζουμε ότι με αυτά τα δύο μέτρα, ειδικότερα με την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και υπερωριακής απασχόλησης, στοχεύουμε να μειώσουμε αισθητά τις λίστες αναμονής και θα γίνουν στοχευμένα όπου υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.
Ερωτηθείς εάν οι 40 νοσηλευτές που θα προσληφθούν σε εξαμηνιαία βάση θα τοποθετηθούν στα νοσηλευτήρια παγκύπρια, ο κ. Υπουργός απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας πως εξετάστηκαν οι ανάγκες κάθε νοσοκομείου και θα γίνει ανάλογα η κατανομή των νοσηλευτών.
Σημείωσε ότι «στο μεσοδιάστημα προχωρούμε με την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι τα Κέντρα Υγείας πλέον θα δουλεύουν και το απόγευμα. Ένα 65% των περιστατικών στα ΤΑΕΠ δεν αφορούν σε επείγοντα περιστατικά και θα μπορούσαν να τύχουν χειρισμού στα Κέντρα Υγείας. Δυστυχώς, τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν μόνο πρωί. Με την αναδιοργάνωση, ήδη κάποια Κέντρα λειτουργούν και απόγευμα. Υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου όλα τα Κέντρα που θα μπουν στο σχέδιο θα λειτουργούν και απόγευμα και πλέον ο ασθενής θα μπορεί να επιλέξει να πάει σε Κέντρο Υγείας αντί να αποταθεί σε ΤΑΕΠ».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι κάποια Κέντρα Υγείας θα κλείσουν και «θα συγκεντρωθεί όλη η δύναμη πυρός στα υπόλοιπα για να λειτουργούν μέχρι το απόγευμα».
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπανίων Παθήσεων (ΠαΣΣΠ), κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του Κλάδου Νοσηλευτών που κάνει λόγο για κάλυψη μόνο μέρους των αναγκών με την πρόσληψη των 40 νοσηλευτών, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι το θέμα της υποστελέχωσης που υπάρχει «αναμένεται να επιλυθεί και με το συμφωνημένο σχέδιο να ενταχθούν οι φροντιστές υγείας από 1/1/2019 και ευελπιστούμε να ξεκινήσουμε με τον θεσμό πριν από την 1/1/2019.
Όσον αφορά τις 40 θέσεις νοσηλευτών που θα επανδρώσουν τα ΤΑΕΠ, ήταν κάτι που συζητήθηκε και με την ΠΑΣΥΔΥ και με την ΠΑΣΥΝΟ εδώ και κάποιους μήνες και τώρα η Κυβέρνηση υλοποιεί αυτή τη συμφωνία».
Τόνισε δε πως μετά το πέρας των έξι μηνών, οι ανάγκες θα καλυφθούν από την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Ήδη προχωρήσαμε με τη συμπεγματοποίηση των Κέντρων Υγείας των αγροτικών περιοχών και σύντομα με τη συμπλεγματοποίηση των Κέντρων Υγείας στην Λευκωσία και ως αποτέλεσμα αυτού, τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν ολοήμερα μέχρι αργά το απόγευμα. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα περιστατικά που δεν είναι επείγοντα αλλά καταλήγουν στα Επείγοντα, περίπου το 65% των περιστατικών, θα μπορούν εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας, δηλαδή από την Πρωτοβάθμια, και αυτό θα αποσυμφορήσει τα ΤΑΕΠ και ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρχει και η ανάγκη για αυτούς τους επιπλέον 40 που προχωρούμε τώρα με πρόσληψη», επεσήμανε.
Σε ερώτηση για τη στελέχωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει «θεωρητική υποστελέχωση σε ό,τι αφορά στον αριθμό των γιατρών που απασχολούνταν στο παρελθόν. Προωθούμε κάποια μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Πρέπει να πούμε ότι ένα από τα προβλήματα είναι να εξεύρουμε εντατικολόγους, διότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Δρομολογούμε κάποια πρόταση η οποία θεωρώ ότι θα μας λύσει αρκετά το πρόβλημα».
Καταληκτικά, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι έχει προσληφθεί ήδη ένα άτομο και θα προσληφθεί και δεύτερο άτομο σύντομα. Διευκρίνισε δε πως θα είναι νέα πρόσληψη και όχι μετακίνηση.