Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε η ομογένεια του Σίδνευ προς τιμήν του
29/05/2011
Αν η Τουρκία δεν αλλάξει τη στάση της και δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και αποσύροντας τα στρατεύματά της από το νησί, ποτέ δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ, είπε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα ΄Ελση Χριστόφια, μετέβη στο Οίκημα της κυπριακής κοινότητας του Σίδνευ, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από πλήθος ομογενών.
Κατά τη διάρκεια γεύματος που παρατέθηκε προς τιμήν του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλώντας στους Κύπριους του Σίδνευ και ευρύτερα της πολιτείας της Νοτίου Ουαλίας, είπε: «Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να κάνω τους συμπατριώτες μου ευτυχισμένους. Υπάρχει η προσδοκία και από τους Ελληνοκύπριους και από τους Τουρκοκύπριους για μια λύση, σύντομα, στο Κυπριακό, αλλά ο εποικισμός που συνεχίζεται είναι καταστροφικός πρώτα απ’ όλα για τους Τουρκοκύπριους. Υπάρχει δραστική αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου και πρέπει να καταδικάσουμε την παρουσία τόσων δεκάδων χιλιάδων Τούρκων της Τουρκίας, οι οποίοι κρατούν τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων που εκτοπίστηκαν. Είναι παράνομο, είναι έγκλημα και σας ευχαριστώ που παίρνετε τόσο ξεκάθαρη θέση για αυτές τις παράνομες ενέργειες από τις τουρκικές Αρχές.
Ελπίζω οι εκλογές στην Τουρκία να δώσουν την ευκαιρία στον κ. Ερντογάν - και είμαι σίγουρος ότι θα είναι ο νικητής αυτών των εκλογών - να αλλάξει τη στάση του και επιτέλους να σεβαστεί την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σεβαστεί τους Κύπριους.
Δυστυχώς πρόσφατα, επειδή οι Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν έντονα και μαζικά ενάντια στον εποικισμό και στα καταπιεστικά οικονομικά μέτρα από την Τουρκία σε αυτούς, ο κ. Ερντογάν επέδειξε κυνισμό και αλαζονεία και τους συμπεριφέρθηκε κατά τρόπο προσβλητικό. Τότε οι Τουρκοκύπριοι αντέδρασαν πιο έντονα κατά αυτής της πολιτικής της Τουρκίας. Η Τουρκία θέλει να γίνει πιο πολιτισμένο κράτος, να εκδημοκρατιστεί και να μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ ως πλήρες μέλος. Ελπίζω να εννοούν αυτό που λένε, διότι αν το εννοούν πρέπει να εφαρμόσουν βαθιές μεταρρυθμίσεις εντός της χώρας και να αλλάξουν ριζικά την πολιτική τους και όχι μόνο λόγια, όπως ο κ. Νταβούτογλου, που δημιουργεί νέες θεωρίες, αλλά με πράξεις προς τους γείτονές τους. Και ένας από τους γείτονες τους είναι η Κυπριακή Δημοκρατία την οποίαν αποκλείουν και νομίζουν ότι αυτό θα τύχει σεβασμού από τη διεθνή κοινότητα και ότι η ΕΕ θα τους δεχθεί να ενταχθούν ως πλήρες μέλος.
Αν δεν αλλάξουν τη στάση τους και δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, αποσύροντας τα στρατεύματά τους, ποτέ δεν θα μπουν στην ΕΕ. Και το μήνυμα αυτό το παίρνουν όχι μόνο από την πλευρά μας αλλά και από πολλές άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά αυτό δεν είναι ανοικτή επιταγή.
Από την ανάληψη της προεδρίας μου πήρα πρωτοβουλίες για να πείσω την Τουρκία ότι για μένα και για την Κυβέρνησή μου οι Τουρκοκύπριοι είναι απόλυτα ίσοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως είναι οι Ελληνοκύπριοι, οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι και είμαι δεσμευμένος για μια μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό, ομόσπονδο κράτος και αυτό αποτελεί μια θαρραλέα και οδυνηρή απόφαση του Προέδρου Μακαρίου. Και επαναλαμβάνω αυτή τη δέσμευση όπως την επανέλαβαν και οι άλλοι Πρόεδροι.
Προσπάθησα να πείσω τον κ. ΄Ερογλου αλλά έχει διαφορετικό όραμα. Το δικό μου όραμα είναι ένα κράτος ομόσπονδο με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα και με την αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων στα όργανα εξουσίας.
Δυστυχώς πρέπει να πω ότι το όραμα του κ. ΄Ερογλου είναι το όραμα του κ. Ντενκτάς, για διαίρεση της Κύπρου, για δύο κράτη με χαλαρή κεντρική κυβέρνηση, σαν συνομοσπονδία, κάτι που για μας είναι απόλυτα απαράδεκτο. Αλλά το κλειδί δεν είναι στη Λευκωσία είναι στα χέρια της Τουρκίας. Ελπίζω μετά τις εκλογές να έχουμε μια νέα τουρκική πολιτική για φιλική γειτονία και με την Κύπρο», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.