15/3/18

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: Η Αστυνομία έχει συμμορφωθεί πλήρως με όλες τις συστάσεις που έχουν γίνει από τον Γενικό Ελεγκτή

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: Η Αστυνομία έχει συμμορφωθεί πλήρως με όλες τις συστάσεις που έχουν γίνει από τον Γενικό Ελεγκτή

Η αμεσότητα στην ανταπόκριση επί των διαφόρων θεμάτων και προβλημάτων που διαπιστώνονται κατά καιρούς, ωστε να διασφαλίζεται η συνεχής, εύρυθμη λειτουργία και ανταπόκριση της Αστυνομίας, διαφάνηκε μέσα από τη συζήτηση που έγινε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος κλήθηκε να συζητήσει την ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφορικά με την Αστυνομία.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ανέφερε:
«Συζητήσαμε την ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την Αστυνομία, και μέσα από τις ερωτήσεις που τέθηκαν, διαφάνηκε ότι η Αστυνομία έχει συμμορφωθεί πλήρως με όλες τις συστάσεις που της έχουν υποβληθεί.
Έχουν αντιμετωπίσει ζητήματα που εγείρονται στην έκθεση κατά τρόπο αποτελεσματικό, όπως για παράδειγμα η ανάγκη στέγασης των υπηρεσιών της Αστυνομίας σε ιδιόκτητα κτήρια. Να επισημάνω ότι αυτή την περίοδο κτίζονται τρεις Αστυνομικές Διευθύνσεις και αριθμός Αστυνομικών Σταθμών. Ειδικότερα κτίζεται η Γ’ φάση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου και προχωρά η Δ’, η Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου και η Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου – διευθυνσεις που ανεγείρονται στη βάση των αναγκών και στην προσπάθεια να αποδεσμευτούν κτήρια που ενοικιάζονται και οι υπηρεσίες να μεταφερθούν σε ιδιόκτητα.
Επιπρόσθετα, έχει υποβληθεί σύσταση από τον Γενικό Ελεγκτή για τις υπερωρίες στην Αστυνομία και επεξηγήσαμε τους λόγους που επέβαλλαν αύξηση των υπερωριών. Παρά τα αυξημένα καθήκοντα και τον περιορισμένο αριθμό μελών, εντούτοις μέσα από τη σωστή διαχείριση που έγινε έστω και εάν παραχωρήθηκε το εκατό τοις εκατό της αποζημίωσης για υπερωριακή απασχόληση, επιτεύχθηκε μείωση των υπερωριών στις αθλητικές εκδηλώσεις. Η αύξηση που παρουσιάζεται εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός ότι θα πρέπει να λαμβάνονται – και λαμβάνονται – αυστηρότερα μέτρα κατά καιρούς που σχετίζονται με την πρόληψη και αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών.
Θέλω να επισημάνω ότι η Αστυνομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο τόσο σε σχέση με τη διαχείριση όσο σε σχέση με την ανταπόκριση στις απαιτήσεις ασφάλειας. Στις ερωτήσεις που έχουν γίνει από τους Βουλευτές, έχουν δοθεί απαντήσεις, είτε αυτές σχετίζονται με το Γραφείο Πάταξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είτε με την ανταπόκριση, τις περιπολίες ή τις σχέσεις με τον πολίτη. Σίγουρα υπάρχουν και κάποια προβλήματα καθότι δεν είναι δυνατό να δουλεύουν όλα όπως ένα ρολόι. Προβλήματα παρατηρούνται κατά καιρούς, σημασία να υπάρχει η αποφασιστηκότητα και θέληση για άμεση επίλυση τους. Διαφάνηκε από την έκθεση η αμεσότητα στην ανταπόκριση επί των διαφόρων θεμάτων και προβλημάτων που διαπιστώνονται κατά καιρούς με σκοπό να διασφαλίζεται η συνεχής, εύρυθμη λειτουργία και ανταπόκριση της Αστυνομίας».
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας στα γήπεδα, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι συνδέεται με όλα τα μέτρα που σχετίζονται με το πακέτων των τεχνικών μέτρων που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία. Συγκεκριμένα, είπε, έχει να κάνει με την εγκατάσταση καμερών, το CCTV, τα turnstiles, την ηλεκτρονική έκδοση εισητηρίων, την ταξιθέτηση, όπως επίσης και με την κάρτα φιλάθλου και την ταυτοποίηση των προσώπων που εισέρχονται στο γήπεδο και προτίθενται να διαπράξουν οποιοδήποτε αδίκημα. Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες και πέτυχαν την καταστολή της βίας εντός των γηπέδων λόγω της κατάργησης της ανωνυμίας των φιλάθλων και της ανωνυμίας του όχλου.