15/3/18

Προσφώνηση του Υπουργού Δικαιοσύνης στην παρουσίαση της έκδοσης «Κρατικό Αρχείο Κύπρου - Οδηγός Αρχειακών Συλλογών»

Προσφώνηση του Υπουργού Δικαιοσύνης στην παρουσίαση της έκδοσης «Κρατικό Αρχείο Κύπρου - Οδηγός Αρχειακών Συλλογών»

Χαιρετίζω με ικανοποίηση τη σημερινή εκδήλωση, στην οποία παρουσιάζεται η νέα έκδοση του Κρατικού Αρχείου με τίτλο «Οδηγός Αρχειακών Συλλογών».
Το Κρατικό Αρχείο, ως θεματοφύλακας των αρχείων της κυπριακής ιστορίας, αποτελεί έναν σημαντικό φορέα που φέρνει τον πολίτη σε επαφή με το παρελθόν του τόπου του.  Στόχος του Κρατικού Αρχείου είναι η διάσωση και η συντήρηση των δημόσιων αρχείων, σημαντικών πηγών της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του κυπριακού λαού.
Το Κρατικό Αρχείο δεν είναι απλά ένας χώρος φύλαξης δημοσίων εγγράφων.  Είναι ένα Μουσείο, ένα Μνημείο στο οποίο διαφυλάσσονται, διατηρούνται και εκτίθενται δημόσια αρχεία μοναδικής αξίας και ιστορικού περιεχομένου.  Στον Οδηγό Αρχειακών Συλλογών παρουσιάζονται όλες οι αρχειακές συλλογές των υπουργείων, κυβερνητικών τμημάτων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίες έχουν μεταφερθεί για μόνιμη διαφύλαξη στο Κρατικό Αρχείο και βρίσκονται στη διάθεσή σας για μελέτη και διεξαγωγή έρευνας κατά τη διεκπεραίωση των εργασιών σας.
Το Κρατικό Αρχείο γιορτάζει φέτος 40 χρόνια λειτουργίας του. Η Κυβέρνηση αποδίδει τη δέουσα σημασία στοω ρόλο του Κρατικού Αρχείου και θα συνεχίσει να του παρέχει κάθε στήριξη για να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία αλλά και στις ραγδαίες εξελίξεις και απαιτήσεις της εποχής μας.  Στόχος είναι το Κρατικό Αρχείο να στεγαστεί στον δικό του χώρο που να ανταποκρίνεται στη σημασία του και παράλληλα να ανεγερθεί το κτήριο του Ενιαίου Αρχειοφυλακείου και των Τεχνικών Υπηρεσιών ειδικά κατασκευασμένο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, όπου θα φυλάσσεται μόνιμα ο αρχειακός πλούτος της Κύπρου υπό κατάλληλες συνθήκες.
Εξάλλου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε συνεργασία με το Κρατικό Αρχείο μελετά την υλοποίηση προγράμματος για τη σταδιακή ψηφιοποίηση των αρχειακών συλλογών της βρετανικής περιόδου 1878-1959 που φυλάσσονται στο Κρατικό Αρχείο.
Στηρίζω ένθερμα την επετειακή αυτή έκδοση του Κρατικού Αρχείου για τα 40 χρόνια λειτουργίας του που αναδεικνύει τον πλούτο των ιστορικών πηγών της Κύπρου.  Με την έκδοση αυτή, πιστεύω, θα ενισχυθεί το ενδιαφέρον και θα δοθεί έναυσμα σε σας και στον ιστορικό ερευνητή να μελετήσει και να έλθει σε επαφή με τα ιστορικά κείμενα του Κρατικού Αρχείου.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Κρατικό Αρχείο και να εξάρω το έργο που επιτελεί και να ευχηθώ συνέχιση των ευγενών του προσπαθειών για διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας στον τομέα των αρχείων.