20/4/16

για τις αναδιαρθρώσεις δανείων

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

για τις αναδιαρθρώσεις δανείων
Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα επιτέλους να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε το μέγεθος της συμβολής των τραπεζών στην οικονομική κρίση στην Κύπρο. Χρειάζεται όμως να επαναλάβουμε ότι λόγω των αποφάσεων της Κυβέρνησης Αναστασιάδη το Μάρτιο του 2013, σήμερα έχουμε το πιο υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην μπορούν να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία.
Η γνωμάτευση του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων που κρίνει ως κρατική ενίσχυση τα νομοθετήματα που ψήφισε η Βουλή το Δεκέμβρη, με τα οποία παραχωρούνται κίνητρα στους δανειολήπτες προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους, μας ανησυχεί.
Μας ανησυχεί πρώτο, γιατί υπογραμμίζει την έλλειψη στρατηγικής από πλευράς της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας στην αντιμετώπιση μιας από τις πιο βασικές προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.
Δεύτερο, γιατί δίνει συνέχεια στις εκτιμήσεις που περιλαμβάνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μη αποτελεσματική μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο.
Αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση θα αφήσει το μύθο της πετυχημένης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα και σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε ολοκληρωμένη στρατηγική που θα περιλαμβάνει βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και περιορισμό του κόστους για τους δανειολήπτες.

20/04/2016