19/4/16

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φ. Φωτίου




Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φ. Φωτίου
στην τελετή λήξης του προγράμματος
                                                                            «Συναπάντημα στα μονοπάτια της Τέχνης»
                                                                                                         

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση, για να παρευρεθώ στο καταληκτικό συνέδριο του προγράμματος «Συναπάντημα στα μονοπάτια της Τέχνης», που διεξάγεται σήμερα στο Γυμνάσιο Ναρέκ. Επ’ ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους εμπνευστές αυτής της αξιέπαινης πρωτοβουλίας, καθώς επίσης και τους εκπαιδευτικούς και μαθητές των τεσσάρων σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα «Συναπάντημα στα μονοπάτια της Τέχνης» ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 και σ’ αυτό συμμετέχουν το Γυμνάσιο Σταυρού, το Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου, το Γυμνάσιο Ναρέκ και το Κολλέγιο Τέρρα Σάντα, εκπροσωπώντας τόσο την ελληνοκυπριακή κοινότητα της Κύπρου όσο και τις θρησκευτικές ομάδες των Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια να σταλούν μηνύματα αμοιβαίου σεβασμού στις αξίες και στις παραδόσεις των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία ανάμεσα στους μαθητές των τεσσάρων σχολείων και δημιουργώντας ευκαιρίες διαλόγου και αλληλογνωριμίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το κάθε σχολείο επιχειρεί σήμερα να παρουσιάσει τη ζωή και το έργο σπουδαίων Κυπρίων δημιουργών, όχι μόνο της δικής του κοινότητας, που σημάδεψαν τα πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας και σε ορισμένες περιπτώσεις απέκτησαν διεθνή αναγνώριση, προβάλλοντας την ιδιαίτερή τους πατρίδα, την Κύπρο, στο εξωτερικό. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που πρέπει να νιώθουμε περήφανοι που μέσα από το έργο των Ελληνοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων λογοτεχνών, εικαστικών δημιουργών και μουσικών, αναδεικνύεται ο πλούτος της Κύπρου μας στον τομέα των γραμμάτων και των τεχνών.

Είναι σημαντικό ακόμη να τονιστεί η μακραίωνη ιστορική παρουσία των Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων στην Κύπρο με την αξιόλογη συνεισφορά τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή του νησιού μας. Μέσα από τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, τη θρησκεία, τη γλώσσα και την τέχνη τους, οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου προσέδωσαν στον νησί μας ένα έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, που συνέβαλε στη διαμόρφωση   της ιστορικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Ευελπιστούμε ότι σύντομα, μέσα από μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα τερματίζει την κατοχή, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι θα μπορέσουν να εργαστούν μαζί, για να καταστήσουν την Κύπρο υπόδειγμα ειρηνικής συμβίωσης ανθρώπων διαφορετικής εθνοτικής καταγωγής ή θρησκευτικής πίστης.

Με αυτήν την ευκαιρία, θα ήθελα να μεταφέρω τη συμπαράσταση και τη στήριξη της Κυβέρνησης και προσωπικά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην προβολή της ταυτότητας και του πολιτισμού των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου. Υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα ότι οι Αρμένιοι, οι Μαρωνίτες και οι Λατίνοι αποτελούν ισότιμο και αναπόσπαστο τμήμα της κυπριακής κοινωνίας και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που προωθεί την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη   ανάμεσα στις κοινότητες της Κύπρου και τις αναγνωρισμένες από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θρησκευτικές ομάδες.

Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί ότι το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με του Εκπροσώπους των Θρησκευτικών Ομάδων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τους θρησκευτικούς ηγέτες, τους αρμόδιους φορείς και όλα τα Υπουργεία και Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που αφορούν στους Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους. Τονίζεται ακόμη η συνεργασία που υπάρχει με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ιδιαίτερα με τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης και Συντονιστή για θέματα Θρησκευτικών Ομάδων. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η διασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και η παροχή στήριξης στα σχολεία που φοιτούν μαθητές από τις Θρησκευτικές Ομάδες.

Καταλήγοντας, θα ήθελα και πάλι να συγχαρώ θερμά την Οργανωτική Επιτροπή του σημερινού συνεδρίου και όλους τους συμμετέχοντες για την ευκαιρία που μας δίνεται  να εκτιμήσουμε το έργο και την προσφορά σπουδαίων Κυπρίων καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος και της δημιουργίας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημερινή εκδήλωση, ευελπιστώντας ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον, θέλοντας να διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία θα στηρίξει κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

-----------------------