19/4/16

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης Α´

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στον εορτασμό για τα 100 χρόνια
από την ίδρυση του Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης Α´

 
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί
Αγαπητά παιδιά,
Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τη Διευθύντρια του Σχολείου, το Εκπαιδευτικό Προσωπικό, τον Σύνδεσμο Γονέων και την Σχολική Εφορεία Έγκωμης για την πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετήσω τη σημερινή εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης.

Ομολογώ πως νοιώθω μεγάλη συγκίνηση γιατί βρίσκομαι εδώ με διπλή ιδιότητα. Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και ως απόφοιτος του ιστορικού αυτού σχολείου. Η δεύτερη ιδιότητα για μένα μετρά περισσότερο, γιατί η έστω για λίγο παραμονή μου σε αυτόν τον χώρο, έμεινε στη μνήμη μου σαν μια ξεχωριστή περίοδος που σημάδεψε τη ζωή μου.

Πέρασαν από τότε πολλά χρόνια. Οι αναμνήσεις όμως είναι ολοζώντανες, γιατί η φοίτησή μου στο σχολείο αυτό ήταν γόνιμη, ουσιαστική και καθοριστική για τη συνέχιση της μαθητικής μου πορείας στο Γυμνάσιο.

Είμαι πεπεισμένος ότι και πολλοί άλλοι απόφοιτοι του ιστορικού αυτού σχολείου νοιώθουν περήφανοι που φοίτησαν σε αυτό, γιατί τους έδωσε τα εφόδια να καταξιωθούν στη ζωή και την κοινωνία. Πραγματικό φυτώριο, το Δημοτικό Σχολείο της Έγκωμης, έχει γράψει τη δική του ιστορία, μια ιστορία 100 χρόνων διαρκούς προσφοράς στην ανθρωπιστική παιδεία, υψηλού πολιτισμού και γνωσιολογικής επάρκειας. Εκατό χρόνια κατάθεσης μιας ξεχωριστής κληρονομιάς που συνέβαλε στην άνοδο του βιοτικού και πνευματικού επιπέδου, όχι μόνο της περιοχής της Έγκωμης, αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας της Λευκωσίας.

Τα Δημοτικά Σχολεία Έγκωμης, Α´ και Β´ κύκλος, θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση γιατί έχουμε ανάγκη την παιδεία για να μην χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα και την ιστορική μας συνείδηση. Έχω την ακλόνητη πίστη ότι η σχολική κοινότητα όταν λειτουργεί με άξονα την πνευματική θωράκιση και τη δημιουργική πνοή, διαπλάθει ανθρώπους ηθικά και κοινωνικά ευαίσθητους, έτοιμους στον αγώνα για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων συμβίωσης, αξιοκρατίας, αξιοπρέπειας και δημοκρατικής συμπεριφοράς.

Σήμερα, σε εποχή ηθικής και συναισθηματικής χαλάρωσης, χρησιμοθηρικής γνώσης, ξενοφοβίας, ανεργίας, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και τρομοκρατίας, το σχολείο έχει να επωμισθεί μεγαλύτερο χρέος να προσφέρει κατάλληλα ερεθίσματα στους μαθητές, ώστε να καταστούν ικανοί να αντισταθούν στα προβλήματα που τους περιβάλλουν, να αναπτύξουν κριτικό στοχασμό, να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και να έχουν οράματα. Το σχολείο οφείλει να δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και τη διασφάλιση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οφείλει ακόμα να εθίζει τα νέα παιδιά στο πνεύμα της συλλογικότητας και της συνεργασίας, της προάσπισης των κοινωνικών ελευθεριών και της εθνικής μας υπόστασης.

Αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε μια εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις που να στοχεύει στη διαμόρφωση ατόμων με εσωτερική συγκρότηση, τα οποία να διαπνέονται από την αίσθηση του μέτρου και του καθήκοντος, να καλλιεργούν την εντιμότητα και την ειλικρίνεια, να έχουν οράματα και υψηλούς στόχους για να αναβαθμίσουν την επίπεδο και ηθικά αλλοτριωμένη κοινωνία μας.

Η πολιτιστική άνθηση μόνο από τη δημιουργική πνοή των νέων μας μπορεί να προέλθει και να προωθηθεί, αλλά και εμείς ως πολίτες, πολιτικοί, εκπαιδευτικοί και γονείς, θα πρέπει να θέσουμε τις σωστές βάσεις για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και συνεχώς να καλλιεργούμε στη ψυχή τους υψηλά ενδιαφέροντα και στόχους.

Εύχομαι από καρδιάς το σχολείο της Έγκωμης να συνεχίσει την ιστορική του πορεία και να είναι πάντοτε στρατευμένο για υψηλά και ωραία έργα υπηρετώντας τις αρετές του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού ως πνευματικό κέντρο και θεμέλιο εθνικού φρονήματος.

Σας ευχαριστώ.