20/4/16

Καταδίκες για παραβάσεις της Νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία

Καταδίκες για παραβάσεις της Νομοθεσίας
για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία


Μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προώθησε την ποινική δίωξη εργοδοτών, που παρέβηκαν τις διατάξεις της νομοθεσίας η οποία αφορά θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Ως αποτέλεσμα των διώξεων αυτών, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας καταδίκασε μέσα στο 2016:

  1. Τον οργανισμό «ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΦΑΓΕΙΟΥ», που δραστηριοποιείται στον τομέα της επεξεργασίας και συντήρησης κρέατος, σε συνολικό πρόστιμο €4.500, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών, των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν τον τραυματισμό εργοδοτουμένου του, από πτώση από ύψος περίπου 2 μέτρων και έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτουμένoυς του και άλλα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη παροχής ασφαλών μέσων εξόδου κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και καθαρισμού οροφής πλυντηρίου αυτοκινήτων.

(β) Παράλειψη να έχει στη διάθεση του γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων και ειδικά για τις εργασίες συντήρησης και καθαρισμού της οροφής του κτηρίου του πλυντηρίου αυτοκινήτων.

(γ) Παράλειψη πραγματοποίησης εργασιών σε ύψος για τη συντήρηση και τον καθαρισμό της οροφής του πλυντηρίου αυτοκινήτων, με τη βοήθεια κατάλληλου εξοπλισμού ή μηχανισμών συλλογικής προστασίας, όπως η χρήση κατάλληλων ικριωμάτων, κιγκλιδωμάτων, εξέδρων εργασίας ή διχτύων προστασίας, ή με την πρόβλεψη κατάλληλων μέσων πρόσβασης και χρήση εξαρτισμών ή άλλων μέσων ασφάλειας με αγκύρωση, για παρεμπόδιση της πτώσης προσώπων.

  1. Την εταιρεία «IACOVOU BROTHERS (constructions) ltd», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε συνολικό πρόστιμο €4.250, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών, των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Προστασία από τον Αμίαντο) Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτουμένους της, πρόσωπα στην εργασία και τρίτα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη παροχής και διατήρησης ασφαλούς μεθόδου εργασίας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών εκσκαφής αυλακιών πλάτους περίπου 1m και βάθους 4m.

(β) Παράλειψη συμμόρφωσης σε Ειδοποίηση Απαγόρευσης η οποία εκδόθηκε και επιδόθηκε σε αυτήν από Επιθεωρητή Εργασίας.
(γ) Παράλειψη αποστολής ή επίδοσης γραπτής ειδοποίησης στον Αρχιεπιθεωρητή τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την έναρξη εργασιών με αμίαντο, στην οποία να αναφέρονται τα στοιχεία του εργοδότη, σύντομη περιγραφή της μορφής του αμιάντου, η μέγιστη ποσότητα αμιάντου και των διεργασιών που θα διεξαχθούν, ο αριθμός των ενεχόμενων εργοδοτουμένων και η ημερομηνία έναρξης εργασιών.

(δ) Παράλειψη κατάρτισης και υποβολής στον Αρχιεπιθεωρητή για έγκριση Σχεδίου Εργασίας για την εκτέλεση εργασιών αφαίρεσης σωλήνα από αμιαντούχα υλικά από εκσκαφή αυλακιού, στο οποίο να περιγράφονται μεταξύ άλλων η φύση και η πιθανή διάρκεια των εργασιών, ο τόπος εκτέλεσής τους, οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν καθώς επίσης και ο εξοπλισμός για την απολύμανση των εργοδοτουμένων της, καθώς και των άλλων προσώπων στην εργασία ή και των τρίτων προσώπων.

(ε) Παράλειψη διατήρησης κατάλληλης περίφραξης κατά μήκος χείλους εκσκαφής αυλακιού πλάτους περίπου 1m και βάθους 4m ή και τοποθέτησης άλλων κατάλληλων εμποδίων.

  1. Τον κύριο «Χαραλαμπο Θεοφανους», που δραστηριοποιείται στον τομέα εκτροφής βοοειδών, σε συνολικό πρόστιμο €2.000, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενους του και άλλα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη να έχει στη διάθεσή του γραπτή εκτίμηση για την ασφάλεια και υγεία των εργοδοτουμένων του και άλλων προσώπων με βάση την οποία να καθορίζονται τα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων.

(β) Παράλειψη ικανοποιητικής επιτήρησης εργοδοτουμένου του κατά την εκτέλεση εργασιών συντήρησης περίφραξης σε χώρο φύλαξης αγελάδων.
  1. Την εταιρεία «εργοληπτικη εταιρεια πανικοσ λ. σωτηριου λτδ», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε συνολικό πρόστιμο €2.000, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών, που έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενό της, αλλά πρόσωπα στην εργασία καθώς και τρίτα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη μέριμνας για την εκπόνηση Σχεδίων Ασφάλειας και Υγείας πριν από την έναρξη λειτουργίας σε δύο εργοτάξια της εταιρείας, στα οποία να περιγράφονται μεταξύ άλλων, οι κανόνες ασφάλειας των εργοταξίων και τα ειδικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τις εργασίες που ενέχουν ειδικούς κινδύνους αντίστοιχα.

(β) Παράλειψη τοποθέτησης στερεών κιγκλιδωμάτων (α) στο κλιμακοστάσιο και (β) στα άκρα δαπέδου στον τρίτο όροφο του υπό ανέγερση πολυώροφου κτιρίου, με επαρκές ύψος τουλάχιστον 1.10m από το δάπεδο, που να διαθέτουν θωράκιο ή άλλο εμπόδιο στη στάθμη του δαπέδου ύψους τουλάχιστον 0.20m, ή χρησιμοποίησης άλλων ισοδύναμων μέσων για παρεμπόδιση της πτώσης προσώπων από ύψος 9 περίπου μέτρων.

(β) Παράλειψη τοποθέτησης σε δεύτερο εργοτάξιο της εταιρείας στερεών κιγκλιδωμάτων (α) στο κλιμακοστάσιο και (β) στα άκρα δαπέδου στις βεράντες των ορόφων του υπό ανέγερση πολυώροφου κτιρίου και σε άλλα άκρα δαπέδων των ορόφων, με επαρκές ύψος τουλάχιστον 1.10m από το δάπεδο, που να διαθέτουν θωράκιο ή άλλο εμπόδιο στη στάθμη του δαπέδου ύψους τουλάχιστον 0.20m, ή χρησιμοποίησης άλλων ισοδύναμων μέσων για παρεμπόδιση της πτώσης προσώπων από ύψος 9 περίπου μέτρων.

  1. Την εταιρεία «μιχαλησ μαυρη λτδ», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε πρόστιμο €800 για την πιο κάτω παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών, που έθεσαν σε κίνδυνο πτώσης, από ύψος περίπου 9 μέτρων και τραυματισμού εργοδοτουμένους της:

Παράλειψη κατά την εκτέλεση εργασιών σε ύψος για την κατασκευή ξυλότυπου, κολώνων και άλλων δομικών στοιχείων στον τρίτο όροφο υπό κατασκευής πολυώροφου κτιρίου, παροχής κατάλληλου εξοπλισμού ή μηχανισμών συλλογικής προστασίας, όπως η χρήση κατάλληλων ικριωμάτων, κιγκλιδωμάτων, εξέδρων εργασίας ή διχτύων προστασίας, ή με την πρόβλεψη κατάλληλων μέσων πρόσβασης και χρήση εξαρτισμών ή άλλων μέσων ασφάλειας με αγκύρωση, για παρεμπόδιση της πτώσης προσώπων.

  1. Την εταιρεία «δ. θεραποντος & Υιοι εργοληπτικη εταιρεια λτδ», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε συνολικό πρόστιμο €3.000, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών, των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρησιμοποίηση κατά την Εργασία Εξοπλισμού Εργασίας) Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν τον τραυματισμό εργοδοτουμένου της, από πτώση από ύψος πέραν των 4 μέτρων και έθεσαν σε κίνδυνο άλλους εργοδοτούμενους της:

(α) Παράλειψη σχεδιασμού, κατασκευής, ανέγερσης και συντήρησης κατάλληλου ικριώματος, κατά την εκτέλεση εργασιών σοβατίσματος εξωτερικής τοιχοποιίας με αποτέλεσμα την κατάρρευση του δαπέδου του.

(β) Παράλειψη παροχής οδηγιών και επιτήρησης των εργοδοτουμένων της που ασχολούνταν με εργασίες σοβατίσματος εξωτερικής τοιχοποιίας.

(γ) Παράλειψη συναρμολόγησης ικριωμάτων υπό την επίβλεψη αρμόδιου προσώπου και από εργαζόμενους με επαρκή ειδική εκπαίδευση για τις εργασίες συναρμολόγησης ή/και μετατροπής των ικριωμάτων, ώστε να αντιμετωπίζονται οι ειδικοί κίνδυνοι, όπως η πτώση προσώπων.
--------------------------

20/4/2016

ΕΙ/ΝΧ