20/4/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ι. Νικολάου

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ι. Νικολάου
στην ημερίδα « Global Security -Προβληματισμοί και Προσεγγίσεις»
 
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω, σήμερα, χαιρετισμό στην έναρξη της ημερίδας με τίτλο « Global Security -Προβληματισμοί και Προσεγγίσεις», στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί το θέμα της τρομοκρατίας – ένα θέμα παγκόσμιου προβληματισμού και ανησυχίας, που αφορά όλους, καθώς η απειλή της τρομοκρατίας υπάρχει παντού, με τα πρόσφατα κτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης να προκαλούν σε όλους μας συγκλονισμό και ανασφάλεια.

Η τρομοκρατία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η συστηματική χρήση ή η απειλή χρήσης βίας, από οργανωμένες ομάδες υποκινούμενες από πολιτικά, θρησκευτικά ή άλλα ιδεολογικά κίνητρα, αλλά ακόμη και από κρατικούς μηχανισμούς και στρέφεται εναντίον ατόμων, ομάδων ή περιουσιών, με απώτερο στόχο τις κυβερνήσεις, από τις οποίες προσδοκούνται κάποια αντίστοιχα οφέλη. Η τρομοκρατία περιλαμβάνει σειρά ενεργειών με σκοπό την επιβολή του τρόμου είτε μέσω δολοφονιών, βομβιστικών ενεργειών, απειλών για τρομοκρατία, αεροπειρατείας από μέρους ομάδων, οργανώσεων και μειονοτήτων, αποσκοπώντας στο να σπείρουν τον πανικό στους πολίτες και στις κυβερνήσεις των χωρών.

Είναι γεγονός ότι η τρομοκρατία, σήμερα, αποτελεί ασύμμετρη απειλή αφού εκδηλώνεται και από μεμονωμένα πρόσωπα, «μοναχικούς λύκους», τα οποία να ενεργούν, είτε ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου, είτε από μόνοι τους.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της ασύμμετρης τρομοκρατικής απειλής προς την Ευρώπη – ιδιαίτερα κατόπιν και των καταδικαστέων χτυπημάτων που δέχθηκαν πρόσφατα το Παρίσι και οι Βρυξέλλες – αλλά και των κινδύνων που υπάρχουν λόγω της εγγύτητας της Κύπρου με τη Συρία και το Ιράκ, της παρουσίας στην Κύπρο δυτικών συμφερόντων αλλά και άλλων παραγόντων που αξιολογούνται συνεχώς από τις αρμόδιες A ρχές,  με την ευκαιρία που μου δίδεται σήμερα, θα ήθελα να επισημάνω ότι η τρομοκρατία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,  το οποίο έχει ήδη εκπονήσει Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπισή της και λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την υλοποίηση της.

Παρόλο που η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει το μέγεθος του προβλήματος που υφίστανται άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, εντούτοις δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι από το 2012 μέχρι το 2015, σημειώθηκαν δύο καταδίκες στην Κύπρο για υποθέσεις που συνδέονταν με τρομοκρατικά αδικήματα.

Η Εθνική Στρατηγική στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς Πυλώνες:
  • την Πρόληψη της Ριζοσπαστικοποίησης,
·        την Προστασία των κρίσιμων υποδομών της Δημοκρατίας και των ευάλωτων στόχων καθώς επίσης και την προστασία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος από ενδεχόμενη εκμετάλλευση του για σκοπούς χρηματοδότησης της τρομοκρατίας,
·        την Καταστολή με την έγκαιρη παρεμπόδιση των τρομοκρατικών σχεδίων και την αποτελεσματική δίωξη των παρανομούντων και
·        την Αντίδραση, στο πλαίσιο προετοιμασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση κάποιου περιστατικού και την επιστροφή στην ομαλότητα.

Η υλοποίηση της Στρατηγικής βασίζεται σε διακυβερνητική συνεργασία. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελεί τον Εθνικό Συντονιστή Αντιτρομοκρατικής Δράσης, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος του κράτους σε θέματα χάραξης πολιτικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και συντονίζει την υλοποίηση της Στρατηγικής.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Πυλώνα Πρόληψης, έχουν πραγματοποιηθεί εκπαιδεύσεις λειτουργών που εργάζονται σε ευαίσθητες υπηρεσίες, όπως το Υπουργείο Παιδείας και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και το Τμήμα Φυλακών, με στόχο την αυξημένη επαγρύπνηση των αρμοδίων Αρχών και τη στήριξη ευάλωτων προσώπων, ενώ βρισκόμαστε σε διάλογο με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τις τοπικές Αρχές, ώστε να εξασφαλίσουμε τη συνεισφορά τους στον τομέα αυτό.

Στα πλαίσια του Πυλώνα Καταστολή δημιουργήθηκε πλαίσιο διακυβερνητικής συνεργασίας για την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Υπηρεσιών ασφάλειας του κράτους και των εμπλεκόμενων Υπουργείων, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη εκτίμησης της απειλής.

Στο πλαίσιο του Πυλώνα Προστασία:
·        Λαμβάνονται αναβαθμισμένα μέτρα για την ασφάλεια των αεροδρομίων, τα οποία επαναξιολογούνται σε τακτική βάση.
·        Υλοποιούνται και προωθούνται εκπαιδεύσεις όλων των δυνάμεων ασφαλείας σε συνεργασία με άλλα κράτη μέλη και τρίτες χώρες.
·        Ενισχύεται η ανταλλαγή πληροφοριών στις σχετικές βάσεις της Interpol και Europol, και η συμμετοχή σε ομάδες για ξένους μαχητές.
·        Εφαρμόζεται Σχέδιο αυξημένης ασφάλειας από την Αστυνομία, το οποίο καλύπτει λιμάνια, αεροδρόμια, οδοφράγματα και ευρύτερα την Πράσινη Γραμμή, ξένες πρεσβείες, σχολεία και άλλα εκπαιδευτήρια, καθώς και  εμπορικά κέντρα, ενώ συνεχώς επαναξιολογούνται τα μέτρα για ενδυνάμωση και ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων για αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, συμμετέχουμε ενεργά στις εργασίες που διεξάγονται στην ΕΕ για υιοθέτηση του αναθεωρημένου νομοθετικού πλαισίου για την τρομοκρατία, άλλα και ενός πακέτου μέτρων το οποίο θα αυξήσει σημαντικά την ασφάλεια των συνόρων.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να στείλω το μήνυμα ότι οι Αρχές ασφαλείας του κράτους βρίσκονται και θα συνεχίσουν να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, τα οποία συνεχώς αξιολογούνται ώστε να συνάδουν με τα επίπεδα επικινδυνότητας γ ια ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης, η οποία είναι έτοιμη να λάβει όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις, ανεξαρτήτως κόστους, ώστε να ενισχύεται διαρκώς και στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η ασφάλεια στον τόπο μας.