19/4/16

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας κατά την έναρξη της εκστρατείας προβολής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας κατά την έναρξη της εκστρατείας προβολής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020


Καλωσορίσατε στη σημερινή εκδήλωση με την οποία σηματοδοτείται η επίσημη έναρξη της εκστρατείας προβολής και δημοσιότητας του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020   εφαρμόζεται ο δεύτερος πυλώνας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο. Το πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία άσκησης αγροτικής πολιτικής και στόχο έχει την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και της κυπριακής υπαίθρου.  

Το νέο αυτό Πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3 Δεκεμβρίου 2015, διαδέχεται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, το οποίο ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2015 με απόλυτη επιτυχία. Μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες πετύχαμε με σωστή χρηματοοικονομική διαχείριση και με την αύξηση της συμμετοχής της ΕΕ από το 50% στο 85% την πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων της περιόδου 07-13, διοχετεύοντας στην Αγροτική Οικονομία του τόπου πέραν των 282 εκατομμυρίων ευρώ.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ, έστω και επιγραμματικά, στην επιτυχή ολοκλήρωση του προηγούμενου Προγράμματος, προτού προχωρήσω στη παρουσίαση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρωτίστως, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κατά την θητεία μου, την πλήρη δηλαδή απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων που διατέθηκαν για την αγροτική ανάπτυξη την περίοδο 2007 - 2013. Οι ευχαριστίες μου απευθύνονται τόσο στους Λειτουργούς του Υπουργείου Γεωργίας, του ΚΟΑΠ, του Υπουργείου Εμπορίου και   του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και στους ίδιους τους αγρότες μας, οι οποίοι κάτω από δύσκολες συνθήκες ανταποκρίθηκαν σε στενά χρονοδιαγράμματα και συνέβαλαν και αυτοί με τον τρόπο τους σε αυτή την επιτυχία. Η επιτυχία είναι αξιέπαινη, όχι μόνο λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν κατά την περίοδο εφαρμογής, αλλά κυρίως γιατί από την έναρξη της εφαρμογής του Προγράμματος το 2007 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων έφτανε το 55% και υπολείπονταν μόλις 34 μήνες για να ολοκληρωθεί και να μην απολέσει η κυπριακή γεωργία και η Κύπρος 80 εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών πόρων.

Να υπενθυμίσω ότι την περίοδο αυτή, όλες οι εγκρίσεις των δικαιούχων των Μέτρων του Προγράμματος είχαν παγοποιηθεί λόγω της αδυναμίας καταβολής της εθνικής συνεισφοράς. Ως εκ τούτου, με την ανάληψη του Υπουργείου το Μάρτιο του 2013, θέσαμε ως πρωταρχικό μας στόχο την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής πορείας της γεωργίας του τόπου μας, προχωρώντας σε άμεση άρση της παγοποίησης των εγκρίσεων και την εντατική έναρξη των πληρωμών.

Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μέσω συντονισμένων ενεργειών, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν στην εξεύρεση χρηματοδότησης για καταβολή της Εθνικής Συνεισφοράς και πετύχαμε μέσα σε 30 μήνες να απορροφήσουμε το υπόλοιπο 45% των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Έτσι, στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 ενισχύθηκαν 330 νέοι γεωργοί, 165 επιχειρήσεις και 3.000 γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, και δημιουργήθηκαν 615 περίπου νέες θέσεις εργασίας με τη διάθεση συνολικά 282 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς την απώλεια ούτε ενός ευρώ ευρωπαϊκών πόρων για την αγροτική μας οικονομία.

Οι επιτυχίες του παρελθόντος όμως δεν μπορούν παρά να θέσουν ακόμη ψηλότερα τον πήχη για το μέλλον. Για αυτό άλλωστε βρισκόμαστε σήμερα εδώ: για να εστιάσουμε πλέον την προσοχή μας στην αξιοποίηση του νέου εργαλείου άσκησης αγροτικής πολιτικής στον τόπο μας, του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

  Φίλες και φίλοι,

Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προχωρούμε σε μια γενναία μεταρρύθμιση του συνόλου του αγροτικού τομέα.

Η ύπαιθρος ιστορικά αποτέλεσε το ζωτικό κύτταρο γεωγραφικής, πολιτισμικής και οικονομικής ισορροπίας της χώρας μας. Ο κόσμος της Υπαίθρου, ο αγρότης και η αγρότισσα είναι οι ρίζες πάνω στις οποίες κτίστηκε η κυπριακή κοινωνία. Σήμερα που οι κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες μεταβάλλονται, ως πολιτεία οφείλουμε με περίσσια προσοχή να φροντίσουμε αυτές τις ρίζες. Και για αυτό, κύριό μας μέλημα, ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είναι η κοινωνική και οικονομική ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου.

Έχοντας στο επίκεντρο των πολιτικών μας τον Αγρότη και το Περιβάλλον, ενισχύουμε την πορεία της Κύπρου προς μια βιώσιμη ανάπτυξη, με κεντρικό άξονα τη μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία.  

Μέσα από ορθολογική και στοχευμένη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του Προγράμματος, εργαζόμαστε έχοντας μετατρέψει  το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε  μηχανισμό που θα στηρίξει την προσπάθεια για

·        αειφόρο ανάπτυξη,
·        δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και
·        ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το Πρόγραμμα έχει καταρτιστεί έπειτα από διεξοδική μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και έχει προσαρμοστεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στις πραγματικές ανάγκες του τομέα. Είναι επαρκώς στοχοθετημένο και βασίζεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου μας για την ανάπτυξη της υπαίθρου και στον γενικότερο αναπτυξιακό προσανατολισμό της παρούσας κυβέρνησης, ενώ βρίσκεται σε πλήρη συμπληρωματικότητα και συνεργασία με τα άλλα επενδυτικά και διαρθρωτικά ταμεία που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020   α ποτελείται από μια σειρά μέτρων τα οποία στοχεύουν:
·        στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας,
·        στη διασφάλιση της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων και
·        στην επίτευξη μιας ισόρροπης εδαφικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

Μέσω του Προγράμματος θα διατεθεί ποσό ύψους 243 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα   132,2 εκατομμύρια  προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το υπόλοιπό ποσό των 111,1 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία ως εθνική συμμετοχή. Μέσω του Προγράμματος θα  δημιουργηθούν 600 νέες θέσεις εργασίας (350 για νέους γεωργούς) και αναμένεται να ενισχυθούν 170 επιχειρήσεις, καθώς και 1.800 γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες.

Στόχος και προσπάθειά μας, μέσα από τα στοχευμένα μέτρα και δράσεις, είναι το κάθε ευρώ από  τα  €243εκ. που θα διατεθούν να έχει πολλαπλασιαστική αξία, ενισχύοντας σημαντικά τα επόμενα χρόνια την αγροτική οικονομία του τόπου.

Η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες έχει ετοιμάσει ένα λεπτομερές  χρονοδιάγραμμα προκηρύξεων για τα μέτρα του νέου Προγράμματος, το οποίο βρίσκεται ήδη σε υλοποίηση.

Κάποια από τα μέτρα του νέου Προγράμματος έχουν προκηρυχθεί από τον Μάρτιο του 2015 και τέθηκαν σε εφαρμογή, πριν από την επίσημη έγκρισή του από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη καταβολή των ετήσιων πληρωμών στους δικαιούχους των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και των άλλων εκταρικών μέτρων του ΠΑΑ.

Τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα που προκηρύχθηκαν το 2015 προκηρύχθηκαν και εκ νέου χθες στις 18 Απριλίου 2016. Μέσω των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που εξαρτώνται από την γεωργία και επιδιώκεται η προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων και η στήριξη της μεταστροφής προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με ανθεκτικότητα στην αλλαγή του κλίματος. Στα νέα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα εντάχθηκαν για πρώτη φορά η καλλιέργεια των φυλλοβόλων και της ελιάς, αλλά και ο κλάδος της μελισσοκομίας, ενώ μέσω του μέτρου της αναδιάρθρωσης των εσπεριδοειδών ενισχύεται η στροφή σε λιγότερο υδροβαρείς καλλιέργειες για την μείωση των απαιτήσεων νερού άρδευσης σε επίπεδο υδροφορέα.  

Στο νέο αυτό πρόγραμμα, προωθούνται επίσης για πρώτη φορά οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη γεωργία και τη κτηνοτροφία με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής ενώ, επίσης για πρώτη φορά, ενισχύονται οι υποδομές για χρήση του ανακυκλωμένου νερού, ως ένα ισχυρό μέτρο αντιμετώπισης της λειψυδρίας που μαστίζει τον τόπο μας.  

Πέραν από την προσήλωση στην προστασία του περιβάλλοντος, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν και παραμένει το κατεξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο, μέσα από το οποίο επιδιώκεται η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα. Οι τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας μπορούν να αποτελέσουν προσοδοφόρους και βιώσιμους τομείς απασχόλησης, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες και στις νέες τάσεις της αγοράς.

Στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε τη γεωργοκτηνοτροφία, σε σωστή επιστημονική και επαγγελματική βάση και να στηρίξουμε ουσιαστικά τις αγροτικές περιοχές, με την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και την προσέλκυση επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο η προώθηση της καινοτομίας, της δια βίου μάθησης και της επαγγελματικής κατάρτισης των αγροτών μας αναβαθμίζονται περαιτέρω στο νέο πρόγραμμα με την ένταξη νέων μέτρων και δράσεων.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα του πρωτογενούς τομέα στην κυπριακή οικονομία, επιδιώκουμε με πολλαπλούς τρόπους την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των κυπριακών ποιοτικών προϊόντων, εγκαταλείποντας το μοντέλο μαζικής παραγωγής.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην άμεση προκήρυξη των επενδυτικών μέτρων του νέου Προγράμματος αναγνωρίζοντας την συμβολή τους στην ευρύτερη αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλεται. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ήδη προκηρυχθεί από τις 10 Μαρτίου 2016 το Καθεστώς 4.2 «Επενδύσεις που αφορούν τη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» με συνολικό προϋπολογισμό, για την Α’ προκήρυξη, € 10 εκ.
 
Παράλληλα, προγραμματίζεται αμέσως μετά το Πάσχα, στις 9 Μαΐου 2016, η προκήρυξη του Καθεστώτος 4.1 «Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» με συνολικό προϋπολογισμό για την Α’ προκήρυξη € 20 εκ. καθώς και του μέτρου 6.1 «Ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών» με συνολικό προϋπολογισμό για την Α’ προκήρυξη €3,5 εκ.  

Βέβαια, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα και στοχεύουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου και τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των αγροτικών περιοχών μέσω της υλοποίησης έργων υποδομής προς όφελος του αγροτικού πληθυσμού. Οι παρεμβάσεις αυτές, σε συνδυασμό με την προσπάθεια για τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης μέσω του LEADER και των ομάδων τοπικής δράσης έρχονται να συμπληρώσουν την ολοκληρωμένη στρατηγική για την αναζωογόνηση της κυπριακής υπαίθρου.

Φίλες και φίλοι,

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο στα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 αφού θα ακολουθήσει ειδική παρουσίαση του Προγράμματος από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, την κα Ολυμπία Στυλιανού.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα ξεκινήσει άλλωστε μια ευρεία εκστρατεία προβολής και δημοσιότητας του νέου Προγράμματος και θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του για ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, καθώς και του ευρύτερου κοινού για τις δυνατότητες που παρέχονται στα πλαίσια του ΠΑΑ 2014 - 2020.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι όλους όλους όσοι έχουν συνεισφέρει, τόσο για την επιτυχή ολοκλήρωση του ΠΑΑ 2007-2013, όσο και για την ετοιμασία του ΠΑΑ 2014-2020 και να ευχηθώ κάθε επιτυχία και στην εφαρμογή του.
Είμαι βέβαιος ότι οι δυνατότητες που παρέχουν τα μέτρα του νέου Προγράμματος θα αξιοποιηθούν κατάλληλα από τους ενδιαφερόμενους και ιδιαίτερα από τους νέους μας, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής μας προσπάθειας.

-------------------------