16/12/15

ΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

 ΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
/ ANAKOINOSI EVROVOULEFTI TAKI HADJIGEORGIOU

Υπέγραψα σήμερα μαζί με την εισηγήτρια της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία κα. Kάτι Πίρι επείγουσα επιστολή προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ κα. Μογκερίνι αναφορικά με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της ελευθερίας του τύπου στην Τουρκία και την κατάσταση στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Στην επιστολή εκφράζουμε  την έντονη ανησυχία μας για την επιδείνωση της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Η οποία χειροτερεύει κάθε προσπάθεια ενδυνάμωσης μιας λειτουργικής δημοκρατία στην χώρας.  Εστιάσαμε στην σύλληψη, στις 26 Νοεμβρίου, των Can Dündar, αρχισυντάκτη της εφημερίδας Cumhuriyet και Erdem Gul, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα. Σημειώνω ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2015, η Τουρκία κατέχει την 149η θέση μεταξύ 180 χωρών. Το 2005 ήταν στην 98η θέση από τις 161 χώρες.

Επιπλέον, επιστήνουμε την προσοχή στην επιδεινούμενη κατάσταση στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας. Η πόλωση, οι μαζικές φυλακίσεις κούρδων αξιωματούχων, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών και η εντεινόμενη βία σε αυτό το τμήμα της χώρας είναι εξαιρετικά ανησυχητική και υποσκάπτει οποιαδήποτε προσπάθεια λύσης του κουρδικό ζητήματος.
Θεωρούμε πως ένεκα της προσφυγικής κρίσης  η Ευρωπαϊκή Ένωση καμώνεται πως δεν βλέπει τι γίνεται στη Τουρκία. Εξού και δεν υπήρξε καμία αναφορά σε αυτά τα θέματα στην τελική δήλωση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Για αυτό ζητούμε από την κα. Μογκερίνι όπως διασφαλίσει ότι υπάρχει μια πραγματική δέσμευση της ΕΕ να υπερασπιστεί την ελευθερία έκφρασης, και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα αυτής της δέσμευσης θα είναι για τους ηγέτες της ΕΕ να θέσουν τα ζητήματα αυτά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

Την επιστολή υπέγραψα υπό την ιδιότητα μου ως εισηγητού της Έκθεσης για την Τουρκία εκ μέρους της Αριστεράς και Αντιπροέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας.

Follow on TWITTER  @thadjigeorgiou