30/12/15

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
κ. Νίκου Χριστοδουλίδη


Έχουμε κατ’ επανάληψη σημειώσει ότι στην εν εξελίξει διαδικασία έχει επιτευχθεί συναντίληψη σε αριθμό θεμάτων, ενώ, ταυτόχρονα, υπάρχουν διαφωνίες σε αριθμό άλλων θεμάτων.

Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ακκιντζί, εκφράζοντας τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, και επιβεβαιώνουν αυτή μας τη θέση και δικαιολογούν την επαναλαμβανόμενη τοποθέτησή μας ότι υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει.

Η προσπάθεια που γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορεί να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα, εάν και εφόσον θα πρόκειται για μια λύση που να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα ενός κράτους μέλους της ΕΕ και η οποία θα σέβεται απόλυτα τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία και κυριαρχία του υπό μετεξέλιξη κράτους.

Σε περίπτωση εμμονής σε θέματα που δεν διασφαλίζουν τα πιο πάνω, καθώς επίσης και την ανάγκη η λύση να είναι λειτουργική και βιώσιμη, τότε δεν θα καταλήξουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η δική μας πλευρά παραμένει σοβαρή, προσηλωμένη στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση, ούτως ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που να μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για θετική κατάληξη η οποία, όχι μόνο δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, αλλά θα διασφαλίζει και το μέλλον της Κύπρου ως ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.