18/9/15

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά το πέρας της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Βρετανού Πρωθυπουργού

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά το πέρας της συνάντησης
του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Βρετανού Πρωθυπουργού

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης του Προέδρου του Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Ντέιβιντ Κάμερον, σήμερα, στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο.
Στη δήλωσή του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:
«Ήταν μία πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν αρκετά θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες.
Έγινε ενημέρωση από πλευράς Προέδρου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τι αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα και η ανάγκη όπως από πλευράς Τουρκίας σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα προς ενίσχυση της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Συζητήθηκαν κάποια θέματα που αφορούν στις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες επιδιώκει η βρετανική Κυβέρνηση εντός της ΕΕ. Αναφέρω ότι σε κάποια από τα θέματα υπάρχουν κοινές προσεγγίσεις, άρα θα δούμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου που αναμένεται να γίνει αναλυτική συζήτηση για το θέμα πώς θα εξελιχθεί η όλη συζήτηση.
Έγινε συζήτηση για το θέμα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, το προσφυγικό. Θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και του Βρετανού Πρωθυπουργού είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να φεύγουν από τις χώρες τους. Είναι ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει την ΕΕ το αμέσως επόμενο διάστημα.
Συζητήθηκαν θέματα ενέργειας, οι εξελίξεις στην περιοχή μετά και τα αποτελέσματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Αιγύπτου και πώς μέσα από συνέργειες στην περιοχή, μπορεί η Ανατολική Μεσόγειος να λειτουργήσει ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη, ενώ συζητήθηκαν και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και στον τομέα της ασφάλειας.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, έγιναν πιο συγκεκριμένες αναφορές ως προς τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Βρετανία. Έγινε ενημέρωση, κατ’ αρχάς, για το πού βρίσκονται σήμερα οι διαβουλεύσεις σε ειδικότερα κεφάλαια που συζητούνται.
Από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης, να αναφέρω τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση του ρόλου των εγγυητριών δυνάμεων. Απόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν για το θέμα αυτό, καθώς επίσης και η ανάγκη μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες –κάτι που ο Πρόεδρος έθιξε- από πλευράς Τουρκίας να δούμε να στηρίζει τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη».