2/9/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που ρυθμίζει την κινητικότητα υπαλλήλων μεταξύ της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και έχει τίτλο: «Ο περί Απόσπασης Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου Νόμος του 2015».
Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης «θεωρούμε το νομοσχέδιο για την κινητικότητα ως πολύ σημαντικό. Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και βρίσκεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για μεταρρύθμιση. Την προηγούμενη βδομάδα προωθήθηκαν άλλα πέντε νομοσχέδια από την Κυβέρνηση και αναμένεται η συζήτηση τους και υιοθέτηση τους από τη Βουλή».
Ερωτηθείς αν έχει ετοιμαστεί η μελέτη σε σχέση με το ποια Τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας έχουν ανάγκη περαιτέρω προσωπικού, έτσι ώστε να μετακινηθούν υπάλληλοι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η ετοιμασία της εν λόγω μελέτης».
Πρόσθεσε ότι «με βάση το νομοσχέδιο, ρυθμίζεται η δυνατότητα απόσπασης, με απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, σε τρεις κατηγορίες: α) δημόσιου υπαλλήλου σε οργανισμό δημοσίου δικαίου, β) υπαλλήλου οργανισμού δημοσίου δικαίου στη Δημόσια Υπηρεσία και γ) υπαλλήλου οργανισμού δημοσίου δικαίου σε άλλο οργανισμό δημοσίου δικαίου».
Για τις αποσπάσεις είπε ότι «η διάρκεια είναι μέχρι τρία χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης και ο υπάλληλος που αποσπάται εξακολουθεί να κατέχει την οργανική του θέση από την οποίαν αποσπάται και συνεχίζει να απολαμβάνει τα ωφελήματα και δικαιώματα του. Επίσης υπόκειται στις υποχρεώσεις που φέρει η οργανική του θέση στον οργανισμό από τον οποίον αποσπάται. Αυτές είναι μερικές από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου».
Πρόσθεσε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τον καθορισμό κριτηρίων πολιτικής για την παραχώρηση νέων κυβερνητικών εγγυήσεων και ενέκρινε επίσης εγχειρίδιο διαδικασιών διαχείρισης των κυβερνητικών εγγυήσεων. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη.
Σκοπός του εγχειριδίου είναι η καταγραφή πολιτικών και διαδικασιών έγκρισης και παραχώρησης νέων κυβερνητικών εγγυήσεων, καθώς και η καταγραφή διαδικασιών διαχείρισης των κινδύνων – κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα - που πιθανώς να προκύψουν από την ύπαρξη των κυβερνητικών εγγυήσεων, και αυτό αφορά νέες και υφιστάμενες κυβερνητικές εγγυήσεις.
Ο στόχος είναι η χρήση ενοποιημένων διαδικασιών από όλα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά ή άλλα Τμήματα τόσο κατά τη διάρκεια έγκρισης νέων αιτημάτων που υποβάλλονται όσο και κατά τη διάρκεια της μετέπειτα παρακολούθησης των εγγυήσεων αυτών, μέσω και των προκαθορισμένων διαδικασιών παρακολούθησης, για να εντοπίζονται έγκαιρα οποιοιδήποτε μελλοντικοί οικονομικοί ή και άλλοι κίνδυνοι που πιθανώς να επηρεάζουν τα οικονομικά του κράτους».