2/9/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε συνάντηση
με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε χθες συνάντηση, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού κ. Jan Eliasson . Τον κ. Ομήρου συνόδευε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

«Συνέχισα σήμερα το απόγευμα τις επαφές μου εδώ στην έδρα των ΗΕ με βασικό στόχο την προβολή των θέσεων μας σε ό,τι αφορά την ανάγκη λύσης του Κυπριακού, όχι οποιασδήποτε λύσης αλλά μιας λύσης η οποία πραγματικά να στηρίζει τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, να κατοχυρώνει ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες για το σύνολο του κυπριακού λαού και να διασφαλίζει, επίσης, τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό κράτος με απόρριψη κάθε σκέψης, κάθε ιδέας για παρθενογένεση.

Έτσι είχα την ευκαιρία, απουσιάζοντος του Γενικού Γραμματέα στο Πεκίνο, να συναντήσω τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ. Eliasson, με τον οποίο είχα μια μακρά και πολύ χρήσιμη συνάντηση. Είναι γνώστης του Κυπριακού γιατί ασχολείται με το κυπριακό πρόβλημα και τις συνομιλίες. Έτσι τον ενημέρωσα για τις προσδοκίες του κυπριακού λαού για την επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό. Εξήγησα ότι όχι μόνο θέλουμε λύση αλλά τη λύση τη θέλαμε και την επιθυμούσαμε την επομένη της τουρκικής εισβολής. Μια λύση, ωστόσο, η οποία θα τερματίζει οριστικά την κατοχή με την απομάκρυνση των στρατευμάτων της Τουρκίας, με την απομάκρυνση των εποίκων, με την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960. Και εξήγησα, επίσης, ότι η Τουρκία είναι εκείνη που θα πρέπει να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις αν πράγματι θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον. Αν πράγματι η Τουρκία θέλει να έχει συνεισφορά στη διαμόρφωση ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τελικά, να εξυπηρετήσει και τα δικά της συμφέροντα, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, αφού η Τουρκία είναι εκείνη που δημιούργησε και συντηρεί το κυπριακό πρόβλημα. Και βέβαια εξήγησα ότι επιθυμούμε το Κυπριακό να παραμείνει στο πλαίσιο του διεθνούς οργανισμού ως πρόβλημα εισβολή και κατοχής, παραβίασης   του διεθνούς δικαίου, ταυτόχρονα όμως θεωρούμε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να συνδράμει επικουρικά στις προσπάθειες για λύση και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη συμβατότητα της λύσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τη συνάντηση και βεβαίως θα συνεχίσω τις επόμενες λίγες μέρες τις συναντήσεις μου εδώ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών».