18/9/15

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού κόμματος «Νέα Κύπρος»

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής
με αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού κόμματος «Νέα Κύπρος»

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού κόμματος «Νέα Κύπρος» είχε σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, κατά την οποία συζητήθηκαν οι προοπτικές για εξεύρεση σύντομης λύσης στο Κυπριακό.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος, προσθέτοντας ότι παρατηρήθηκε απόλυτη ταύτιση όσον αφορά την κοινή επιθυμία για επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό, «μιας λύσης που θα τερματίζει την κατοχή, θα απομακρύνει τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, θα απομακρύνει τους εποίκους και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίας του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και βεβαίως, χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις που επιβλήθηκαν το 1974 στον κυπριακό λαό, χωρίς καν να ερωτηθεί. Και ασφαλώς, με την εφαρμογή του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου». Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη η διεθνής και η ευρωπαϊκή κοινότητα να παρέμβουν αποφασιστικά στην επίτευξη μιας τέτοιας λύσης.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τη συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων, καθώς και την πρόθεση του να συνεχίσει τις επαφές με όλα τα τουρκοκυπριακά κόμματα.
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας και Πρόεδρος του κόμματος «Νέα Κύπρος» κ. Alpay Durduran σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν μια καλή ευκαιρία για επαναξιολόγηση των προοπτικών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Διαπίστωσε δε ότι υπάρχει κοινή αντίληψη για εξεύρεση λύσης που θα επανενώνει τη χώρα και τον λαό το συντομότερο δυνατό.
Χαιρέτισε, επίσης, τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης και κάλεσε να όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια μέχρι την τελική επίλυση του προβλήματος.