24/6/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή
στην έκθεση των βραβευμένων φωτογραφιών
Διαγωνισμού Ψηφιακής Φωτογραφίας


Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω την εκδήλωση για την έκθεση και προβολή των βραβευμένων φωτογραφιών του Διεθνούς Διαδικτυακού Διαγωνισμού Ψηφιακής Φωτογραφίας, που διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου. Μέσα από την αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία επιδιώκεται όχι μόνο η καλλιέργεια και η προώθηση της φωτογραφικής τέχνης αλλά και η προβολή και αναγνώριση της Κύπρου ως χώρας προσηλωμένης στις αξίες των καλών τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα.

Οι φωτογραφίες έχουν τη δυνατότητα να αφηγούνται ανθρώπινες ιστορίες και να αντιπροσωπεύουν τη δυναμική της ζωής, ενώ παράλληλα αποτελούν ιστορική πηγή που καταγράφει και διαμορφώνει την άποψή μας απέναντι στην ιστορία. Εύστοχα λοιπόν, αποτυπώνεται η άποψη ότι «οι φωτογραφίες υπάρχουν για να θυμίζουν ότι από τη ζωή μας πέρασε κάποτε ζωή».

Η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου ιδρύθηκε το 1960 και το 1964 έγινε μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωτογραφικής Τέχνης. Ως αναγνωρισμένος καλλιτεχνικός οργανισμός διοργανώνει σε όλες τις πόλεις της Κύπρου ποικίλες δράσεις. Αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων της τα τελευταία χρόνια, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, είναι ο Διαδικτυακός Διαγωνισμός Ψηφιακής Φωτογραφίας, που από το 2007 πραγματοποιείται κάθε χρόνο και αποτελεί μια πρόσκληση και συνάμα μια πρόκληση για τους καλλιτέχνες φωτογράφους που συμμετέχουν από όλες τις χώρες του κόσμου.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανέπτυξε στενή συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου, η οποία ενισχύθηκε το 2001 με την εισαγωγή του μαθήματος Φωτογραφικής Τέχνης στη Μέση Γενική Εκπαίδευση. Μέλη της επιτελούν συμβουλευτικό ρόλο στη διεξαγωγή του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας, υποστηρίζοντας έμπρακτα τις διαδικασίες αλλά και τους φωτογράφους εκπαιδευτικούς. Επιπρόσθετα, με την άρτια τεχνογνωσία τους και την υψηλή αισθητική τους συμβάλλουν στη διαμόρφωση εκθεσιακών χώρων που εξυπηρετούν ανάγκες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί μαθητές μας απευθύνονται στην Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου, προκειμένου να καλλιεργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ενδιαφέρον τους για την τέχνη της φωτογραφίας.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίζει και επικροτεί τις ποιοτικές δράσεις της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου, γι’ αυτό και στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειές της.

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, συγχαίρω θερμά τους εκατοντάδες φωτογράφους από ολόκληρο τον κόσμο για την ενθουσιώδη ανταπόκρισή τους στο διαγωνισμό και κυρίως αυτούς που με την συμμετοχή τους κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να διακριθούν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε στον Πρόεδρο και τα Μέλη της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου αλλά και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της διοργάνωσης.

______________