14/5/15

Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας στο Γ´ Πρόγραμμα του ΡΙΚ για το θέμα των ωραρίων των καταστημάτων

Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας στο Γ´ Πρόγραμμα του ΡΙΚ
για το θέμα των ωραρίων των καταστημάτων


 Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε σημερινή παρέμβασή της στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Γ’ Προγράμματος του ΡΙΚ, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το γεγονός ότι προχώρησε χθες σε έκδοση διατάγματος που καθορίζει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά την περίοδο 15 Μαΐου - 30 Νοεμβρίου 2015.

Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων είναι το ακόλουθο:

Ερώτηση: Βάσει ποιου νόμου εκδώσατε το διάταγμα;

Απάντηση: Έχει εκδοθεί ήδη το διάταγμα και έχει δημοσιευθεί από χθες στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Η έκδοση του διατάγματος έγινε με βάση το άρθρο 27 του Νόμου που ισχύει σήμερα. Είναι ο Νόμος ο οποίος σήμερα ισχύει και επομένως με βάση τον Νόμο του 2006 και με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι το 2015 και με βάση τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, υπήρχε η δυνατότητα έκδοσης αυτού του διατάγματος, έτσι ώστε να μην επανέλθουμε σε ρυθμίσεις οι οποίες δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση προς όφελος ούτε της οικονομίας, ούτε οποιουδήποτε επιχειρηματία.

Ερώτηση: Επειδή οι βουλευτές λένε ότι όταν εγκρίθηκε αυτό στη Βουλή εννοούσαν ότι σας δίνουν το δικαίωμα να εκδώσετε διάταγμα που θα έχει ισχύ και θα ορίζει τα ωράρια μέχρι τις 15 Μαΐου. Δεν σας είπαν μέχρι τις 15 Μάιου εκδώστε όσα διατάγματα θέλετε;

Απάντηση: Να διευκρινίσω ότι πράγματι η έκδοση του πρώτου διατάγματος   είχε ισχύ μέχρι 14 Μαΐου. Ακολούθως όμως έχει ψηφιστεί ένας νόμος που πάλι με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα φαίνεται κατά αρχήν να είναι αντίθετος ή ασύμφωνος με αρχές του   Συντάγματος. Επομένως σε τέτοια περίπτωση εφόσον δεν υπήρχε κι άλλη επιλογή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρεί με αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο για την αντισυνταγματικότητα αυτού του νόμου, η μόνη επιλογή που υπήρχε πλέον είναι   να ρυθμιστεί το εμπόριο και να μην επανέλθουμε σε ρυθμίσεις του 2006 όπου όλα τα καταστήματα κατά την καλοκαιρινή περίοδο θα ήταν κλειστά και σε όλες τις επαρχίες θα ήταν κλειστά και Κυριακή και Τετάρτη απόγευμα, επομένως δεν θα υπήρχε άλλη επιλογή.

Ερώτηση: Ποιος  σας δίνει το δικαίωμα να εκδώσετε διάταγμα δεν καταλάβαμε.

Απάντηση: Το άρθρο του Νόμου λέει ξεκάθαρα ότι μπορεί να εκδοθεί διάταγμα, όπως εκδίδονταν πρέπει να πω επί χρόνια διατάγματα.

Ερώτηση: Ναι, αλλά ήταν με την ανοχή της Βουλής που εκδίδονταν;

Απάντηση: Μια εξουσία από έναν νόμο μπορεί να ασκείται. Εφόσον είχαμε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι αυτή η εξουσία μπορεί να ασκηθεί, επομένως ασκήθηκε. Υπήρχε εξουσιοδότηση από τον νόμο για την έκδοση διατάγματος, μέχρι τις 14 του Μάη, γι’ αυτό και χθες προχωρήσαμε με την έκδοση και δημοσίευση αυτού του διατάγματος.

Ερώτηση: Εσείς καλού κακού το πήρατε μέχρι τον Νοέμβριο, αλλά μέχρι τότε θα έχουμε εξελίξεις, γιατί θα έχει κριθεί η συνταγματικότητα στο Ανώτατο με την αναφορά του Προέδρου, οπότε αν το Ανώτατο πει ότι δεν έχει αντισυνταγματικότητα το νομοθέτημα της Βουλής παύει να έχει ισχύ το διάταγμα και θα ισχύσει ο νόμος που ψήφισε η Βουλή;

Απάντηση: Πολύ σωστά και αυτό προνοείται ρητά μέσα στο διάταγμα το οποίο εκδόθηκε. Υπάρχει πρόνοια ότι η ισχύς αυτού του διατάγματος λήγει ή τέλος του Νοεμβρίου ή οποτεδήποτε εκδοθεί η απόφαση επί της αναφοράς του Προέδρου από το Ανώτατο Δικαστήριο και κριθεί αυτός ο Νόμος   ή συνταγματικός ή σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον.

Ερώτηση: Πάντως έχετε δέσει τα χέρια της Βουλής. Αν πει το Ανώτατο ότι έχει θέμα αντισυνταγματικότητας δεν μπορεί μέχρι τον Νοέμβριο να έλθει και να επανανομοθετήσει και να αλλάξει τα πράγματα η Βουλή.

Απάντηση: Εκ πρώτης όψεως όχι, επειδή έχει εκδοθεί αυτό το διάταγμα με βάση τον νόμο, επομένως θα αναμένουμε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου περί της συνταγματικότητας του υπό αναφορά Νόμου.
Ερώτηση: Με τη χθεσινή εξαγγελία για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τον τρόπο που το έχετε ανακοινώσει, η επιδότηση του 60% του μισθού νεοπροσληφθέντα υπαλλήλου για να μπορούν να δουλεύουν τις Κυριακές, παραδέχεστε ότι πλήττονται οι μικρομεσαίοι και δεν ακούστηκε πολύ καλά. Ήρθατε τώρα την τελευταία στιγμή που κορυφώθηκε η κρίση να δώσετε αυτή τη στήριξη. Γιατί δεν το κάνατε τόσο καιρό που ήταν ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές;

Απάντηση: Μα, αυτή ακριβώς είναι η πραγματικότητα ότι αυτό το σχέδιο προκηρύχτηκε το 2013 για πρώτη φορά. Δεν είναι ένα καινούριο σχέδιο, επομένως πάλι είναι λανθασμένη η οποιαδήποτε τέτοια άποψη. Διότι την πρώτη φορά όταν εκδώσαμε τον έβδομο (Ιούλιο) του 2013 το πρώτο διάταγμα όπου όλη η Κύπρος ήταν τουριστική και μπορούσαν όλα τα καταστήματα να μένουν ανοικτά, ταυτόχρονα εκδόθηκε και το σχέδιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέχρι τεσσάρων υπαλλήλων. Επομένως, δεν είναι κάτι το οποίο έγινε λόγω του ότι τώρα υπάρχει αντίδραση. Ήταν η πολιτική της Κυβέρνησης από το 2013 γιατί πιστεύουμε ότι χρειάζονται στήριξη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει να πω και κάτι άλλο, δεν είναι το πρώτο σχέδιο που υπάρχει. Υπάρχουν και πάρα πολλά σχέδια στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Τουρισμού και Βιομηχανίας, όπου πράγματι είναι σχέδια για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ερώτηση: Τώρα δηλαδή επαναφέρατε αυτό το σχέδιο; Υπάρχει ένα κονδύλι που μπορεί να καλύψει επιδοτήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  για πόσο καιρό;

Απάντηση: Είναι ένα κονδύλι οκτώ εκατομμυρίων και προκηρύσσεται αυτό το σχέδιο αύριο όπου θα είναι ανοικτό για ένα μήνα για να γίνουν οι αιτήσεις από τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επιδοτήσουμε το κόστος ενός νέου υπαλλήλου και αμέσως θα αξιολογηθούν οι επιχειρήσεις αυτές και θα μπορέσουμε να δώσουμε αυτή την επιδότηση.
Ερώτηση: Είναι μια επιδότηση που θα καλύψει για πόσο καιρό;

Απάντηση: Είναι 12 μήνες. Το οποιοδήποτε σχέδιο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο που είναι συγχρηματοδοτούμενο είναι για 12 μήνες.

Ερώτηση: Μετά τον Νοέμβριο τι σκοπό έχετε που θα λήξει το διάταγμα; Θα εκδώσετε άλλο ένα;
Απάντηση: Δεν υπάρχει η δυνατότητα πλέον για έκδοση διατάγματος. Η τελευταία φορά που έχει εκδοθεί με βάση τον υφιστάμενο νόμο διάταγμα, είναι αυτό το διάταγμα. Μετά από αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να βρούμε ποια είναι η λύση έτσι ώστε να μην υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα και στην οικονομία μας, και στον τουρισμό και στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις έτσι ώστε να δούμε πώς πρέπει να επιλυθεί περαιτέρω αυτό το θέμα. Πρέπει να πω ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε κανονισμούς όπως ακριβώς προνοούσε η τροποποίηση που προχώρησε η Βουλή. Είχαμε καταθέσει πριν τρεις εβδομάδες, πριν ένα μήνα, όπως ακριβώς είχε τροποποιήσει τον Νόμο η   Βουλή.

  Ερώτηση: Ό,τι και να συμβαίνει αποτύχατε στον διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και σας λένε ότι λειτουργείτε με αυταρχικό και ετσιθελικό τρόπο την ώρα που ξέρετε ότι ολόκληρη η Βουλή πλην του κυβερνώντος κόμματος έχει διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα. Δεν καταφέρατε να συνεννοηθείτε και αρνηθήκατε να τους ακούσετε.

Απάντηση: Όχι δεν είναι έτσι καθόλου. Έχει δυο χρόνια που γίνεται διάλογος γι’ αυτά τα θέματα. Δυο χρόνια ακριβώς συνεχίζουμε με όλους τους εμπλεκομένους τον διάλογο. Από τη στιγμή που η μια θέση είναι όλα κλειστά δεν μπορείς να βρεις τον τρόπο για να επιλύσεις ένα θέμα προπάντων όταν διαφωνείς πολιτικά.

Ερώτηση: Και η άλλη είναι όλα ανοικτά;

Απάντηση: Η λύση, όμως, όλων των ανοικτών των καταστημάτων έχει αποδείξει ότι πράγματι ήταν μια σωστή λύση η οποία επέφερε πολλά θετικά.