29/5/15

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη
στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών για το Κυπριακό είχαν ως θέμα οι σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι χθες δεν έγινε διαπραγμάτευση αλλά  παρουσίαση των αποτελεσμάτων των συναντήσεων των δυο διαπραγματευτών και αξιολόγησή τους. Στην πορεία αυτής της αξιολόγησης, πρόσθεσε, εξετάστηκαν οι θέσεις των δύο πλευρών και οι προτάσεις που ήταν σε αντίθεση με πρόνοιες του Κοινού Ανακοινωθέντος έπρεπε να επικαιροποιηθούν και να συμφιλιωθούν με το Κοινό Ανακοινωθέν: «Άρα υπήρξε και πρόοδος παρότι δεν έγινε διαπραγμάτευση», σημείωσε.

Σχολιάζοντας σχετική παρατήρηση της δημοσιογράφου για ενθουσιασμό του κ. Έιντε με το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η δήλωση που ανέγνωσε ο κ. Έιντε είχε συμφωνηθεί από τους δύο ηγέτες. Και πρόσθεσε: «Σε σχέση με τη γενικότερη ανταλλαγή απόψεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μακρά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, κατά την οποία έγινε συζήτηση, πέραν των δύο θεμάτων που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη, γενικότερα για το Κυπριακό και τις σημαντικές και ευαίσθητες πτυχές του. Έγινε ανταλλαγή απόψεων, είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα αυτής της ανταλλαγής. Το κύριο θέμα αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους διαπραγματευτές, αυτός είναι κι ένας λόγος γιατί η επόμενη συνάντηση είναι στις 17, υπάρχει μεγάλο διάστημα για να ολοκληρωθεί αυτή η προεργασία έτσι ώστε να αρχίσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση».

Σχετικά με τη διάνοιξη των δύο οδοφραγμάτων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η αρμόδια τεχνική επιτροπή για τα οδοφράγματα αλλά και οι διαπραγματευτές θα ασχοληθούν με την πτυχή του πότε θα ανοίξουν, ενώ στόχος είναι να ανοίξουν ταυτόχρονα. Από σήμερα, είπε, θα ξεκινήσουν όλες οι σχετικές διεργασίες που θα μας επιτρέπουν να μιλήσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες για το χρονικό πλαίσιο που αναμένεται να λειτουργήσουν τα δύο νέα οδοφράγματα.

Ερωτηθείς για πιθανότητα διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι η τεχνική επιτροπή οδοφραγμάτων καλείται να μελετήσει όλες τις ιδέες και εισηγήσεις και να επανέλθει στους ηγέτες. «Πρόκειται για μια εξελικτική προσπάθεια. Το τι ανακοινώθηκε χτες δεν είναι το τέλος των ανακοινώσεων. Είναι μια προσπάθεια που θα συνεχίζεται και που αποσκοπεί να οδηγήσει σε άλλες ανακοινώσεις σχετικά με ΜΟΕ. Εμείς θεωρούμε ότι μέσα από το διάλογο θα καταστεί εφικτό να υπάρξουν σύντομα κι άλλες ανακοινώσεις».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με πιο «βαθειά» θέματα, πέραν της χαμηλής πολιτικής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Για να πάμε στα πιο βαθειά, πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου. Υπάρχουν απόψεις, ιδέες, εισηγήσεις που μελετώνται και που επιτρέπουν μέσα από μια σταδιακή προσέγγιση να φτάσουμε και στα μεγάλα. Στόχος είναι να υπάρξει παράλληλα και πρόοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε τα ΜΟΕ να ενεργήσουν ενισχυτικά προς τον στόχο των διαπραγματεύσεων».

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σύγκληση είτε του Συμβουλίου Αρχηγών είτε του Εθνικού Συμβουλίου. Στόχος και πρόθεση του Προέδρου, είπε, είναι να συγκαλέσει για να ενημερώσει για τις εξελίξεις παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα.

---------------------------